Soluția-surpriză utilizată de românii inventivi, pentru a nu mai plăti facturi triple: „Facem fix pe dos!”

Românii, cei mai săraci cetățeni din Europa, sunt copleșiți de facturile mari la energie, care s-au triplat în doi ani de zile. Astfel, unii cetățeni au fost nevoiți să apeleze la soluții mai îndrăznețe, inovatoare. 

24 feb. 2023, 15:06
Soluția-surpriză utilizată de românii inventivi, pentru a nu mai plăti facturi triple: „Facem fix pe dos!”

Un român și-a montat în casă un nou sistem de încălzire și răcire, utilizat de ani buni în Occident. Acum, dispozitivul poate fi achiziționat și direct din țara noastră.

Cetățeanul și-a construit o „casă inteligentă” care-l ajută să economisească mai mult, deci să nu mai dea banii pe facturi constisitoare. Potrivit românului ingenios, sistemul de încălzire și răcire inteligent trebuie gândit încă din faza de proiectare a locuinței.

Pentru a pune la punct sistemul, e nevoie de o pompă de căldură și o rețea de țevi care trec prin pardoseală, pereți și tavan.

„Costurile s-au redus foarte mult cu o asemenea investiţie, iar beneficiile se recuperează în doar câţiva ani”, a explicat inginerul Ladislau Szoke.

Țevile din pardoseală asigură căldura pe timp de iarnă, iar cele din pereți răcoresc casa în anotimpurile calde. Totul este coordonat cu ajutorul unui sistem electronic inteligent.

„În momentul în care afară e soare şi avem nevoie de încălzire, putem să ridicăm roleta într-o zi de iarnă, dar fix pe dos facem într-o zi cu soare, vara, când afară sunt 35 de grade, atunci sistemul va lăsa prima oară roletele şi nu va încerca să răcească.

Acest control automat al tuturor echipamentelor este greu de realizat cu echipamente care nu sunt legate împreună”, a mai transmis Ladislau Szoke.

 

Verdictul proprietarului care a scăpat de facturi extrem de scumpe

 

Față de un sistem clasic de încălzire și răcire, investiția este cu aproximativ 30% mai mare în cazul unei case. Proprietarul casei se declară foarte mulțumit de sistem.

„Vara, pe zona de răcire, am avut un consum de 200 KW ceea ce mi se pare puţin, iar pe iarnă am avut între 750 şi 1000 KW pe lună, în funcţie de temperatura exterioară.

Discutăm de o casă care are 160 de metri pătraţi, 3 metri înălţime şi aproape 500 de metri cubi de aer de încălzit”, a declarat Toberiu Kovacs, proprietarul unei astfel de case, potrivit Antena 3.