Soluţie de criză găsită de viticultorii francezii. Transformă vinul nevândut în gel de mâini şi dezinfectant

Viticultorii francezi intenționează să distileze vinul care nu s-a vândut din cauza pandemiei de coronavirus, pentru a a face din el gel hidroalcoolic igienizant pentru mâini.

05 iun. 2020, 06:48
Soluţie de criză găsită de viticultorii francezii. Transformă vinul nevândut în gel de mâini şi dezinfectant

Procesul de distilare a început vineri dimineaţă, iar producătorii francezi spun că este vorba de două milioane de hectolitri de vin, care nu s-au vândut din cauza pandemiei de coronavirus. În ultimă instanţă, aceştia s-au hotărât să facă, din vin, bioetanol şi gel hidroalcoolic.

Cei 33 de distilatori aprobați în Franța vor putea colecta vinul și îl pot distila„, a anunţat Didier Josso, delegat pentru sectorului vinicol al organizației semi-publice FranceAgriMer, care gestionează piețele agricole.

Măsura excepțională a fost autorizată de UE și este finanțată din fonduri publice europene, procesul urmând se dureze până pe 15 octombrie. Scopul nu este numai de a face ceva cu vinul rămas nevândut, ci şi pentru a elibera spațiu din pivnițe, înainte de următoarea recoltă.

Citeşte şi Bulgaria va elimina toate restricţiile impuse în urma pandemiei de COVID-19 încă din această lună

În fața unei crize istorice, din cauza scăderii consumului în timpul pandemiei de coronavirus, și a scăderii exporturilor, în special către Statele Unite, profesioniștii în viticultură au estimat că este nevoie de distilarea a trei milioane de hectolitri.  Totuşi, se estimează că ar urma să fie distilate aproximativ două milioane de hectolitri,producătorii urmând să primească în schimb compensaţii de 78 de euro pentru un hectolitru de vin sub denumire cu origine controlată și 58 de euro/hl pentru un vin fără indicație geografică.

Celelalte două mari țări producătoare de vin, Spania și Italia, folosesc, de asemenea, măsuri similare pentru a reglementa surplusurile, precum și „recoltarea la verde”, adică distrugerea ciorchinilor imaturi pe vița de vie, procedură pe care Franța nu o subvenționează. Alcoolul provenit din distilare este rezervat exclusiv producției de bioetanol şi pentru industria farmaceutică și cosmetică, în special pentru producerea gelului hidroalcoolic igienizant.