ŞOMAJ TEHNIC. Câţi bani primeşte în mână fiecare disponibilizat

Firmele afectate de epidemia de coronavirus, care şi-au trimis angajaţii în şomaj tehnic, vor beneficia de ajutor de la stat. Pentru fiecare angajat trimis în şomaj, firma va putea primi 75% din salariul brut al angajatului sau maximum 75 % din salariul mediu brut. Aceste sume sunt impozabile.

RomaniaTV.net
01 apr. 2020, 15:21
ŞOMAJ TEHNIC. Câţi bani primeşte în mână fiecare disponibilizat

Pentru a beneficia de acest ajutor de la stat, angajaţii trimişi în şomaj tehnic trebuie să fi îndeplinit următoarele condiţii: să fi fost înscrişi în REVISAL şi să fi avut contract de muncă suspendat potrivit art. 52 alin. (1) lit. c. din Codul Muncii, atrag atenţia oficialii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), citaţi de ziaruldeiasi.ro.

Angajatorii pot suplimenta sumele cu până la 75% din salariu

În situaţia în care dispun de fonduri, firmele pot suplimenta sumele acordate angajaţilor trimişi în şomaj tehnic cu până la minimum 75 % din salariu, conform Codului Muncii.

De indemnizaţii similare şomajului tehnic mai beneficiază persoanele fizice autorizate, ONG-urile, întreprinderile individuale, persoanele cu drepturi de autor şi structurile sportive având contracte de activitate sportivă.

Angajatorii pot depune online cererile pentru obţinerea acestor fonduri, însoţite de o declaraţie pe propria răspundere, începând cu data de 1 aprilie: „Guvernul alocă aceste sume brute pentru a putea asigura angajaţii că îşi păstrează continuitatea la nivelul contribuţiilor pe care le plătesc la stat astfel încât angajatorii au obligaţia să facă plăţile după primirea banilor, să facă plăţile aferente nu numai angajaţiilor, ci şi să achite contribuţiile către bugetul de stat astfel oamenii având continuitate în contractele lor de muncă”, a precizat ministrul Muncii, Violeta Alexandru.

ANOFM este pregătită să plătească indemnizaţii de şomaj tehnic pentru un milion de români

Victor Picu, şeful Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), a subliniat că, în acest moment, ANOFM este pregătită să plătească indemnizaţii de şomaj tehnic pentru circa un milion de români: “Art. 52, alin. (1) lit. c din Codul muncii dă posibilitatea ca angajatorul să dispună oricând încetarea temporară a contractelor de muncă, suspendarea lor nu este reglementată de Ordonanţa de urgenţă. Diferenţa acum este că plata, şi anume 75% din salariul brut, o face ANOFM, în loc să o facă angajatorul”, a declarat şeful ANOFM pentru sursa citată.