Şomajul tehnic va fi plătit în continuare pentru angajaţii cluburilor şi barurilor din spaţii închise. Anunţul ministrului Muncii

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a anunţat, vineri, că măsura şomajului tehnic se va aplica în continuare angajaţilor care lucrează în baruri şi cluburi în spaţii închise, după ce Guvernul a decis că aceste unităţi rămân închise, pe fondul epidemiei de coronavirus.

RomaniaTV.net
28 aug. 2020, 09:02
Şomajul tehnic va fi plătit în continuare pentru angajaţii cluburilor şi barurilor din spaţii închise. Anunţul ministrului Muncii

Ministrul Violeta Alexandru a dat aceste explicaţii cu ocazia prezentării unui bilanţ referitor la măsurile aplicate de Ministerul Muncii în ultimele şase luni. 

„La sfârşitul lunii august, pentru şomajul tehnic la începutul stării de urgenţă având o serie de domenii cărora ne-am adresat acestei măsuri, (…) am efectuat plăţi de peste 4,8 miliarde de lei pentru 1,3 milioane de beneficiari. E vorba despre salariaţi având contractele de muncă suspendate şi profesionişti. Cele mai multe plăţi s-au făcut în Bucureşti, în Cluj, Timiş, oraşe cu mari angajatori cu care am ţinut legătura în această perioadă”, a menţionat Violeta Alexandru.

Ministrul Muncii a explicat că a rămas un număr redus de domenii pentru care statul plăteşte în continuare şomaj tehnic pentru angajaţii care şi-au oprit activitatea din cauza epidemiei de coronavirus.

„Ca urmare a deciziei luate de ieri (joi) de Guvern, rămân închise barurile, discotecile, cluburile în spaţii închise. Doar salariaţilor acestor unităţi economice urmând să li se aplice măsura şomajului tehnic”, a menţionat Violeta Alexandru.

Ministerul Muncii a făcut plăţi părinţii care se aflau în zile libere pentru îngrijirea copilului în perioada pandemiei de peste 78 de milioane de lei. „Pentru această măsură au apelat un număr de peste 60.000 de salariaţi”, a explicat Violeta Alexandru.

„Astăzi suntem la peste 90 la sută din plăţile efectuate raportat la luna iunie pentru măsura constând în 41,5 la sută, cost salarial pentru fiecare salariat care s-a aflat anterior şi în şomaj tehnic şi a revenit în activitate. Suntem azi cu plăţi de peste 608 milioane de lei pentru aproape 500.000 de angajaţi”, a menţionat ministrul.