Somnul la copii: Cum să câştigi războiul mersului la culcare

Problema somnului la copii poate fi pentru unii părinţi foarte complicată. Sunt copii care pur şi simplu nu vor să meargă la culcare noaptea. E ca şi cum le-ar fi frică să nu piardă ceva distractiv pentru ei cât timp dorm. Pentru alţi copii somnul înseamnă pierderea controlului, în timp ce pentru alţii poate fi frica de întuneric, frica de a nu uda patul, frica de a nu se mai trezi. Iar atunci când aud îndemnul "Du-te la culcare acum!" îl percep ca pe o adevărată ameninţare, intră în defensivă şi pornesc "lupta".

RomaniaTV.net
30 mai 2012, 06:12
Somnul la copii: Cum să câştigi războiul mersului la culcare

Părinţii nu ar trebui să răspundă tot printr-o luptă. Nu trebuie să fie un război în ceea ce priveşte somnul la copii. Este bine să existe o comunicare astfel încât să fie descoperite cauzele care duc la această încăpăţânare de a nu merge la culcare. Copiii trebuie ajutaţi să înveţe cum să gestioneze emoţiile, sentimentele, responsabilităţile.

Somnul la copiii mici

Cea mai des întâlnită problemă în ceea ce priveşte somnul la copiii mici este frustrarea. Ei sunt atât de curioşi de lumea din jur pe care abia acum încep s-o descopere încât au senzaţia că mergând la culcare vor pierde controlul, nu mai pot explora. Şi atunci, mersul la culcare nu trebuie transformat în ceva obligatoriu, ceva care să-i frustreze şi mai mult. Somnul trebuie perceput ca ceva distractiv, care să le satisfacă nevoia de nou.

Citiţi mai mult pe sfatulparintilor.ro

Vezi şi sfaturi despre cum să-ţi faci copilul să se trezească mai uşor dimineaţa.