Sonda Cassini începe ultimele cinci deplasări pe orbita lui Saturn înainte de finalul misiunii

Cu doar câteva săptămâni înainte de finalul misiunii, sonda spațială Cassini se pregătește să înceapă luni prima dintre cele cinci deplasări finale pe orbita lui Saturn, informează DPA, preluată de Agerpres.

RomaniaTV.net
14 aug. 2017, 13:02
Sonda Cassini începe ultimele cinci deplasări pe orbita lui Saturn înainte de finalul misiunii

Cassini va intra pe un teritoriu necunoscut odată cu orbitele finale care sunt prevăzute să înceapă luni la 16:22 GMT.

Potrivit agenției spațiale americane, se va apropia la 1.630 de kilometri deasupra stratului de nori ai lui Saturn unde va efectua cele cinci orbite, descrise de cercetători ca fiind „foarte apropiate”.

Cele cinci deplasări finale pe orbită vor furniza cercetătorilor mai multe informații despre felul în care Saturn arată pe interior și oportunități de imagini la rezoluție mare cu inelele planetei.

Conform previziunilor, atmosfera va fi destul de densă, astfel încât sonda va trebui să-și folosească propulsoarele pentru menținerea stabilității.

Echipa Cassini este încrezătoare că sonda va reacționa bine la densitatea atmosferică prevăzută deoarece condițiile sunt similare celor în care sonda s-a apropiat de Titan, satelitul lui Saturn.

Earl Maize, conducătorul proiectului Cassini în cadrul Jet Propulsion Laboratory al NASA din California, spune că echipa va considera trecerea efectuată luni în parametrii normali dacă propulsoarele vor opera la o capacitate cuprinsă între 10% și 60%. Dacă sunt nevoite să folosească mai multă putere, înseamnă că atmosfera este mai densă decât previziunile, iar inginerii vor mări altitudinea.

Misiunea, cunoscută și sub denumirea Cassini-Huygens, este un proiect realizat în colaborare de NASA cu Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Italiană. Misiunea este prevăzută să se încheie la 15 septembrie.