Sonda InSight a înregistrat vântul pe Marte

Publicat: Sâmbătă, 08 Decembrie 2018 13:55 // Actualizat: Sâmbătă, 08 Decembrie 2018 13:55 // Sursa: romaniatv.net

Putem asculta, în premieră absolută, sunetul vântului de pe Marte, sub forma unei vibraţii înregistrate de sonda InSight şi difuzate vineri de NASA, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Suflul vântului a fost înregistrat de un seismometru de la bordul sondei, precum şi de un senzor de presiune. Vântul a făcut să vibreze panourile solare ale sondei InSight, iar această vibraţie a fost înregistrată şi trimisă spre Terra. Rezultatul poate fi ascultat la adresa www.nasa.gov/insightmarswind.

"Sunt primele 15 minute de date" adunate de una dintre părţile componente ale seismometrului, a explicat Thomas Pike de la Colegiul Imperial din Londra, responsabilul ştiinţific care se ocupă de acest instrument.

"Este ca şi când un drapel ar fi fost umflat de vânt", a explicat el, adăugând că sunetul este produs de circulaţia aerului dintr-o "altă lume".

 

Deocamdată seismometrul se află pe corpul sondei, urmând a fi depus pe solul marţian pentru a surprinde vibraţiile care traversează interiorul lui Marte, aşa cum sunt undele seismice, sau undele provocate de impactul cu meteoriţi. Odată instalat pe sol, instrumentul va fi protejat de vânt cu o cupolă.

Cercetătorii de la NASA au explicat că mica densitate a atmosferei marţiene (1% din cea a atmosferei terestre) modifică percepţia asupra vântului care este înregistrat pe frecvenţe joase. Thomas Pike descrie aceste sunete ca pe un "huruit distant".

"Urechea noastră nu este obişnuită să recunoască acest sunet", a adăugat cercetătorul britanic.

În 1976 sondele americane Viking 1 şi 2 au înregistrat, de asemenea, vântul marţian prin intermediul seismometrelor, însă înregistrările nu sunt de bună calitate şi au surprins nişte frecvenţe pe care urechea umană nu le poate detecta.

Sonda InSight a asolizat pe Marte la 26 noiembrie şi se află în stare bună de funcţionare. Panourile sale solare s-au extins şi alimentează în prezent bateriile sondei.

Cele două aparate foto de la bord au transmis 48 de fotografii ale sondei şi ale mediului din apropierea sa. În următoarele trei luni inginerii NASA vor pune la sol, cu ajutorul unui braţ robotizat al sondei, două instrumente - seismometrul şi un instrument pentru măsurarea temperaturii la câţiva metri adâncime în subsolul marţian.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
Marte misiune Marte NASA sonda InSight vant marte
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
09 dec 21:50
Răspunde | Votează email 0 email
Neagu Mircea
Observ , ca pe Planeta Marte sunt Pietre de Calcar , Pietre de Magma Vulcanica Rece , de la Lava Vulcanica ,in Cantitate Mica , Aruncata in Spatiu , Intarita , si Mult Nisip . Probabil , ca Planeta Marte este o Planeta Calda ce are in Componenta Subsol de Calcar , si Nisip , si fara Pamant , deoarece pe Planeta Marte nu a crescut Niciodata Plante deoarece Nu Exista Apa , dar Nucleul Planetei Marte este probabil , foarte Firbinte . Iar Locurile unde au fost Candva Vulcani , poate fi , acoperite cu Nisip .
1
EUR
4.8433
RON
16 Jul
noapte 17 °
zi 30 °
Ultimele joburi adaugate
24 H