Sonda spaţială Dawn a părăsit orbita asteroidului Vesta

Sonda spaţială americană Dawn a părăsit orbita asteroidului Vesta, unul dintre cei mai mari asteroizi din sistemul nostru solar, pe care l-a studiat în ultimele 13 luni, informează bbc.co.uk.
Romania TV
06 sept. 2012, 12:10
Sonda spaţială Dawn a părăsit orbita asteroidului Vesta

Un semnal transmis de sondă, care confirmă faptul că Dawn a părăsit câmpul gravitaţional al asteroidului Vesta, a fost primit miercuri de savanţii de la NASA.

Înainte de a pleca spre noi destinaţii, sonda americană şi îndreptase camerele video spre polul nord al asteroidului. Fotografiile realizate cu această ocazie au dezvăluit existenţa unor munţi şi a unor cratere, care au fost văzute astfel pentru prima dată.

Vesta are aspectul unei mingi de fotbal perforate – rezultatul a două posibile impacturi devastatoare, care au înlăturat volume uriaşe de rocă de la polul sud al asteroidului. Acele posibile coliziuni ar fi generat unde de şoc foarte puternice care au străbătut asteroidul, producând un sistem complex de crăpături adânci care se întind de-a lungul ecuatorului acestui corp cosmic.

Sonda Dawn s-a plasat pe orbita asteroidului Vesta în iulie 2011, iar până atunci, cele mai bune imagini ale asteroidului erau doar câteva fotografii destul de neclare realizate de telescopul spaţial Hubble. Sonda americană a studiat în detaliu structura mineralelor de la suprafaţa asteroidului şi a alcătuit o hartă a formaţiunilor geologice care alcătuiesc relieful de pe Vesta.

Aceste observaţii îi vor ajuta pe oamenii de ştiinţă să elucideze misterul care înconjoară trecutul acestui corp ceresc de dimensiuni importante. Ei consideră că Vesta este un corp unic – singurul rămas din mulţimea de obiecte cereşti iniţiale care s-au contopit pentur a forma planetele telurice de astăzi, precum Terra şi Marte, în urmă cu aproximativ 4,6 miliarde de ani.

Toate celelalte corpuri similare existente în momentul formării Sistemului Solar au fost fie distruse în extrem de puternicul mediu colizional existent în acel moment, fie încorporate succesiv în agregaţii mai mari de materiale care au dat naştere apoi planetelor pe care le cunoaştem în zilele noastre.

Sonda Dawn îşi va continua de acum periplul ei spaţial şi urmează să se plaseze pe orbita lui Ceres, un alt asteroid de mari dimensiuni, în februarie 2015, după ce va parcurge o distanţă totală de 5,1 miliarde de kilometri.

Primul dintre obiectivele principale ale misiunii Dawn – care va dura opt ani – constă în „analizarea primelor momente ale naşterii sistemului solar”, format în urmă cu 4,6 miliarde de ani, specialiştii de la NASA încercând astfel să înţeleagă mai bine felul în care s-au format aceşti asteroizi care se află între planetele Marte şi Jupiter.

Al doilea obiectiv constă în determinarea naturii elementelor care formează structura acestor entităţi spaţiale de tip terestru.

Ulterior, această sondă robotizată, ce are o lungime de 1,64 metri şi o lăţime de 1,27 metri, va încerca să identifice motivul pentru care Vesta şi Ceres au trecut printr-un proces de formare şi au avut o evoluţie total diferită de alţi asteroizi, permiţându-le savanţilor să înţeleagă rolul pe care îl joacă apa în evoluţia asteroizilor.

Sonda Dawn este echipată cu trei instrumente ştiinţifice – o cameră de înaltă definiţie şi două spectrometre.

Lansată în septembrie 2007, sonda Dawn este echipată cu un motor electric cu propulsie ionică, care asigură o avansare constantă şi permite atingerea progresivă a unor viteze foarte mari.

Ceres, descoperit în 1801, are o formă sferică şi un diametru de 960 de kilometri. Acest asteroid este format în proporţie de 25% din apă, în stare îngheţată, care acoperă un nucleu teluric.

Asteroidul a fost clasat în anul 2006 în categoria „planetelor pitice”, potrivit unei noi definiţii stabilite de Uniunea astronomică internaţională, în urma unor dezbateri intense asupra statului lui Pluto, care şi-a pierdut cu acea ocazie statutul de „planetă”. Pluto a intrat de atunci în categoria „planetelor pitice” din care fac parte alte două corpuri: Ceres şi Eris.

Vesta, descoperit în 1807, este o bucată stâncoasă cu o formă neregulată şi un diametru mediu de 520 de kilometri, lipsită de apă şi cu un nucleu alcătuit din fier.

Evoluţia acestei misiuni spaţiale poate fi urmărită şi pe internet, pe site-ul pus la dispoziţie de NASA – http://dawn.jpl.nasa.gov.

DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Spynews
Bucurie imensă în familia lui Gabi Bădălău! Sora afaceristului, Sabina, e însărcinată / FOTO
Bzi.ro
Carmen Harra știe cine va fi noul președinte al României! ”Se încheie niște socoteli!”
Fanatik.ro
Țara unde s-a descoperit cel mai mare zăcământ de aur, argint și cupru din ultimele decenii. Viața oamenilor se va schimba
Capital.ro
Ilegal în orice bloc din România. Vecinii te vor reclama la Primărie și asociația de proprietari. 500 lei amendă
Playtech.ro
Cum să-i pui poprire pe conturi și proprietăți unui prieten care refuză să-ți dea banii înapoi!
DailyBusiness
Lovitură pentru pensionari! Statul extinde lista cazurilor în care cere returnarea pensiilor
Adevarul
Sharon Osbourne regretă că a luat Ozempic pentru slăbit: „Am mers prea departe. Nu mai pot face multe operații pe față”
wowbiz.ro
Ultimele clipe din viața Cristinei Deleanu. Soțul Eugen Cristea, mărturii răvășitoare de la căpătâiul actriței
Spynews
Cu ce se ocupă Radu Mazăre în Madagascar. Fiul lui, Răducu, urmează să îl viziteze
Spynews
Imagini înduioșătoare cu Nasrin Ameri însărcinată. Prezentatoarea este mama unui băiețel de aproape doi ani / FOTO
Evz.ro
Cetatea din Apuseni care ascunde un blestem vechi de secole. Misterul tunelului ascuns
Ego.ro
Soțul m-a părăsit pentru amantă. După 10 ani, mă vrea înapoi și... iată ce mi-a spus!
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Culiță Sterp și Daniela Iliescu, în lacrimi la botezul micuței Miray: „Mi se face pielea de găină!”. Surpriza de care a avut parte cuplul
Cancan.ro
Mesajul pe care Giorgia Meloni i l-a transmis soției lui George Simion: 'Trebuie să vă ocupați de tot! Vestea bună e că...'
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu trezește România. A dat alerta națională azi, 15 mai: Se vrea pe modelul Iohannis
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Tânăra de 18 ani care a dispărut în Thailanda, apariție șocantă în celălalt capăt al planetei. Spune că este însărcinată
Viperele au năpădit un sat din România. Locuitorii fac apel pentru achiziționarea de seruri antiviperin / video+foto
MediaFlux
Angajări la stat pe salarii de 5.000 de euro net! Vezi ce condiții trebuie să îndeplinești
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Ce facultate din România le asigură studenților un loc de muncă încă din al doilea an