Sonda Voyager 1 de la NASA ar fi ieşit din sistemul solar, potrivit unui nou studiu

Sonda americană Voyager 1, lansată în 1977, ar fi ieşit din sistemul solar, fiind primul dispozitiv fabricat de om care călătoreşte prin spaţiul interstelar, afirmă un astronom într-un studiu care va apărea curând într-o revistă ştiinţifică. NASA nu este, însă, de aceeaşi părere.

RomaniaTV.net
21 mart. 2013, 06:48
Sonda Voyager 1 de la NASA ar fi ieşit din sistemul solar, potrivit unui nou studiu

Întreaga echipă ştiinţifică a ajuns la concluzia că Voyager 1 nu a părăsit încă sistemul solar şi nu a ajuns în spaţiul interstelar’, spune într-un comunicat Edward Stone, director ştiinţific al misiunii Agenţiei spaţiale americane (NASA).

În luna decembrie, şefii misiunii anunţaseră că sonda Voyager 1, lansată în 1977, se găsea într-o nouă zonă, la frontiera sistemului solar, numită ‘autostrada magnetică’, unde particulele puternic încărcate cu energie înregistrează schimbări radicale.

‘O schimbare de direcţie a câmpului magnetic este ultimul indicator cheie care confirmă că sonda a ajuns în spaţiul interstelar şi nu s-a observat deocamdată această schimbare de direcţie’, a subliniat Edward Stone.

Bill Webber, profesor de astronomie pensionar de la Universitatea New Mexico, anunţase tot miercuri, mai devreme, că Voyager 1 ar fi ieşit din sistemul solar. ‘Se pare că Voyager 1 a ieşit din zona de frontieră a sistemului solar, potrivit indicilor spectrului de hidrogen şi heliu pe care ne-am aştepta să-i întâlnim în spaţiul interstelar‘, arată într-un comunicat Bill Webber.

‘În numai câteva zile, intensitatea radiaţiilor heliosferei – zonă extremă a sistemului solar – a scăzut, iar intensitatea razelor cosmice a crescut, cum ne-am putea aştepta la ieşirea din heliosferă‘, precizează el.

Studiul va apărea în Geophysical Research Letters, publicaţie a American Geophysical Union.

Profesorul Webber subliniază în schimb că oamenii de ştiinţă continuă să discute dacă Voyager 1 a ajuns în spaţiul interstelar sau dacă sonda americană se găseşte într-o altă zonă intermediară nedefinită, aflată în afara sistemului solar. ‘Aş spune că Voyager 1 se găseşte dincolo de heliosferă, într-o zonă nouă, şi că toate datele pe care le primim sunt diferite şi incitante’, mai spune el.

Oamenii de ştiinţă apreciază că Voyager 1 ar putea strânge şi transmite date până în 2020 şi chiar 2025.