SONDAJ Aproape jumătate dintre copiii care au acces la internet au vorbit cu o persoană necunoscută, care i-a abordat în mediul online

43% dintre copiii care au acces la net au recunoscut că au vorbit cu cineva necunoscut pe internet, iar 26% au declarat că au fost agresaţi pe internet, arată un sondaj de opinie Kids security, realizat de ISRA Center pentru Telekom Romania, citat de news.ro

RomaniaTV.net
07 sept. 2020, 14:45
SONDAJ Aproape jumătate dintre copiii care au acces la internet au vorbit cu o persoană necunoscută, care i-a abordat în mediul online

Potrivit sondajului, 95% dintre copiii chestionaţi, care au vârste cuprinse între 10-17 ani, au spus că accesează internetul de pe propriul telefon mobil, 38,8% de pe propriul computer sau laptop, 27,4% de pe propria tabletă şi 27,4% de pe un televizor Smart.

De altfel, Telekom Romania a aunţat luni că reintroduce în ofertele sale aplicaţia Kasperky Safe Kids ca urmare a rezultatelor sondajului de opinie Kids security, realizat de ISRA Center pentru Telekom Romania pe un eşantion naţional reprezentativ de 1.000 de respondenţi, copii şi părinţi deopotrivă.

Îngrijorarea vine din faptul că, de foarte multe ori, copiii nu le spun părinţilor adevărul despre timpul petrecut online şi activităţile pe care le desfăşoară pe internet. Când au fost întrebaţi, copiii au menţionat că petrec aproape cinci ore pe internet, în timp ce părinţii lor ştiu de aproximativ patru ore. De asemenea, există o diferenţă importantă între ceea ce fac online şi ceea ce părinţii ştiu că fac: 76% dintre copii folosesc social media, în timp ce doar 51% dintre părinţi au spus acest lucru. De exemplu, doar 3% dintre părinţi au spus că cei mici petrec mai mult de nouă ore pe internet, comparativ cu aproape 9% dintre copii (adică de aproape trei ori mai mult)„, arată compania.

Citeşte şi Anul şcolar 2020 – 2021. 43 de localităţi sunt în scenariul roşu şi elevii vor face cursuri online. 410 localităţi, în scenariul galben

Îngrijorător este, însă, faptul că un procent uriaş de copii au recunoscut că au vorbit cu cineva necunoscut pe internet. 43% dintre copii au menţionat că au interacţionat cu necunoscuţi pe net, în timp ce doar 22% dintre părinţi cred că micuţii lor ar putea fi capabili să facă aşa ceva. Consecinţele acestei lipse de control sunt grave, având în vedere că 26% dintre copii au spus că au fost agresaţi pe internet, în timp ce doar aproximativ 10% dintre părinţi au spus că se poate întâmpla ceva similar copiilor lor.

Datorită situaţiei generate de pandemie, tot mai mulţi copii au interacţionat cu tehnologia şi, astfel, au descoperit internetul, pe care l-au utilizat fie în scop educaţional sau pentru divertisment, cu sau fără supravegherea părinţilor. Pentru a-i ajuta pe părinţi să nu-i lase neprotejaţi pe copii în faţa pericolelor din lumea online, dar şi pentru a contribui la educarea acestora în vedere utilizării responsabile a tehnologiei, am reintrodus în portofoliul nostru de soluţii oferta Kaspersky Safe Kids Premium cu trei luni acces gratuit. Prin funcţionalităţile pe care le oferă, gestionarea site-urilor şi aplicaţiilor pe care copilul le accesează, geolocalizarea acestuia, alerte şi notificări în timp real în momentul în care sunt detectate activităţi online suspecte sau acţiuni restricţionate, monitorizarea timpului petrecut online, părinţii au în permanenţă controlul asupra activităţii online pe care cei mici o realizează”, a declarat Andreas Elsner, director executiv comercial, Segment Rezidenţial, Telekom Romania.

Pentru a comunica soluţiile pe care Telekom le aduce părinţilor, prin care copiii pot fi protejaţi în mediul online, şi pentru a-i determina să conştientizeze ameninţările online cu care se pot confrunta copiii lor, Telekom Romania a creat un experiment social unic, aducând pericolele online în lumea reală, prin realizarea proiectului „Parcul online”. Părinţii se confruntă cu ameninţarea viscerală a pericolelor digitale şi fiecare „atracţie” din parc reprezintă o adevărată ameninţare online.