Casa de sondare ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică la comanda Antena 3 CNN, care arată care sunt tendințele românilor privind votul de astăzi, 4 mai 2025. Acesta arată clar care sunt temerile lor, dar și câți au votat pentru o femeie sau un independent.
Bărbat sau femeie
La întrebarea dacă au votat o femeie sau un bărbat, 9% au răspuns că o femeie, 41% un bărbat. 50% au indicat nu știu/nu răspund.
Candidat independent sau susținut de partid
Întrebați dacă ar vota un candidat susținut de un partid sau unul independent, 42% dintre românii care au răspuns la întrebările cercetările sociologice ARA au optat pentru prima variantă, 18% pentru a doua, în timp ce 40% au indicat Nu știu/Nu răspund.
Ce surse de informare au folosit românii
De asemenea, întrebați care au fost sursele de informare pentru a-și contura o decizie de vot, românii au indicat social media 18%, presa tradițională 12%, biserica 10%, vecini 4%, familie și prieteni 15%, campanie electorală – 19%.
Citește și : EXIT POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2025. Fenomenul care alterează clasamentul sondajelor, se repetă ce a fost în 2024!
Optimismul cu privire la viitorul țării
În legătură cu viitorul României, 36% dintre români se consideră pesimiști, iar 31% optimiști. De asemenea, 27% dintre cei care răspuns la cercetarea ARA, au indicat că nu sunt nici optimiști, nici pesimiști.
Temerile românilor
Întrebați care sunt temerile pe care le au, putând indica primele trei, în ordine, românii au răspuns: instabilitate politică 32%, instabilitate economică internă – 31%, boală – 37%, șomaj – 31%, război – 17%, alianța României cu Rusia – 9%, pierderea sau restrângerea libertăților fundamentale – 9%, ieșirea din NATO – 9%, ieșirea din Uniunea Europeană – 12%.
Care e cel mai rău lucru ce se poate întâmpla după alegerile prezidențiale
De asemenea, întrebați care e cel mai rău lucru care se poate întâmpla României după alegerile prezidențiale, românii au indicat: ieșirea României din NATO – 17%, ieșirea României din Uniunea Europeană – 19%, suspendarea Parteneriatului cu Statele Unite ale Americii – 11%, falimentul național – 31%, plecarea din România a companiilor străine – 5%, emigrația masivă a românilor – 6%, primirea în România a emigranților din Orientul Mijlociu și Asia – 5%, ca România să piardă teritorii – 2%.
Românie pro-europeană sau suveranistă
La întrebarea dacă au votat pentru o Românie pro-europeană sau pentru România suveranistă, românii au răspuns astfel: pentru o Românie pro-europeană – 51%, iar pentru o Românie suveranistă – 19%. 3% au spus că nu știu ce înseamnă aceste noțiuni, iar 27% nu au răspuns.
Când au decis românii să voteze
La întrebarea când au decis cu cine să voteze, românii au răspuns că odată cu aflarea noii liste de candidați – 10%, înainte de campania electorală – 18%, în cabina de vot – 18%. O proporție de 28% au indicat nu știu/nu răspund.
Ce calități au contat cel mai mult la candidați
Întrebați care dintre angajamentele și calitățile din campania electorală ale candidatului cu care au votat a contat cel mai mult pentru decizia de vot, românii au răspuns: creșterea veniturilor salariaților și a pensionarilor – 15%, opoziția față de manifestările extremiste – 4%. 6% pentru „Turul 2 înapoi”. Capacitatea de negociere în plan extern a contat pentru 19%, schimbarea clasei politice pentru 21%, menținerea cotei unice și scăderea taxelor pentru 5%, lupta împotriva corupției pentru 22%. 10% au indicat nu știu/nu răspund.
Cine ar dori românii să fie premier după alegeri
Întrebați cine ar trebui să fie premierul României după data de 18 mai, românii l-au indicat pe Marcel Ciolacu – 5%, Ilie Bolojan – 6%, Călin Georgescu – 3%, Klaus Iohannis – 2%. 38% au răspuns – niciunul dintre ei, 22% – altul, 24% nu știu/nu răspund.
A fost corectă anularea alegerilor
Totodată, întrebați despre anularea alegerilor prezidențiale din 2024, 18% au spus că a fost o măsură corectă, 17% că a fost o măsură incorectă. O proporție de 65% au indicat nu știu/nu răspund.
Care sunt vinovații pentru starea actuală a României
Întrebați pe cine cred vinovați pentru starea actuală a României, 27% dintre români au indicat clasa politică, 25% au dat vina pe manipularea prin social media, în timp ce câte 3% considerat că de vină sunt Vladimir Putin sau serviciile secrete.
Alegeri anticipate
Întrebați dacă vor ca după data de 18 mai să fie organizate alegeri anticipate parlamentare, 12% dintre români au votat da, 25% au votat nu, iar 52% au răspuns că nu știu.