SONDAJ ARA. Câți români au votat un independent și câți o femeie. Care sunt cele mai mari temeri ale votanților ALEGERI PREZIDENȚIALE

SONDAJ ARA. Românii s-au prezentat la urne și au răspuns întrebărilor sociologilor. Din ele, putem afla câți au votat un independent sau un candidat susținut de partide, câți au votat o femeie și câți un bărbat, dar și multe alte lucruri cu privire la percepția lor asupra scenei politice.
Filip Stan
04 mai 2025, 16:50
SONDAJ ARA. Câți români au votat un independent și câți o femeie. Care sunt cele mai mari temeri ale votanților ALEGERI PREZIDENȚIALE
SONDAJ ARA. Câți români au votat un independent și câți o femeie. Care sunt cele mai mari temeri ale votanților ALEGERI PREZIDENȚIALE

Casa de sondare ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică la comanda Antena 3 CNN, care arată care sunt tendințele românilor privind votul de astăzi, 4 mai 2025. Acesta arată clar care sunt temerile lor, dar și câți au votat pentru o femeie sau un independent.

SONDAJ ARA. Ce au votat românii la alegerile prezidențiale. Cum văd viitorul țării

Bărbat sau femeie

La întrebarea dacă au votat o femeie sau un bărbat, 9% au răspuns că o femeie, 41% un bărbat. 50% au indicat nu știu/nu răspund.

Candidat independent sau susținut de partid

Întrebați dacă ar vota un candidat susținut de un partid sau unul independent, 42% dintre românii care au răspuns la întrebările cercetările sociologice ARA au optat pentru prima variantă, 18% pentru a doua, în timp ce 40% au indicat Nu știu/Nu răspund.

Ce surse de informare au folosit românii

De asemenea, întrebați care au fost sursele de informare pentru a-și contura o decizie de vot, românii au indicat social media 18%, presa tradițională 12%, biserica 10%, vecini 4%, familie și prieteni 15%, campanie electorală – 19%.

Citește și : EXIT POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2025. Fenomenul care alterează clasamentul sondajelor, se repetă ce a fost în 2024!

Optimismul cu privire la viitorul țării

În legătură cu viitorul României, 36% dintre români se consideră pesimiști, iar 31% optimiști. De asemenea, 27% dintre cei care răspuns la cercetarea ARA, au indicat că nu sunt nici optimiști, nici pesimiști.

Temerile românilor

Întrebați care sunt temerile pe care le au, putând indica primele trei, în ordine, românii au răspuns: instabilitate politică  32%, instabilitate economică internă –  31%, boală – 37%, șomaj – 31%, război – 17%, alianța României cu Rusia – 9%, pierderea sau restrângerea libertăților fundamentale – 9%, ieșirea din NATO – 9%, ieșirea din Uniunea Europeană – 12%.

Care e cel mai rău lucru ce se poate întâmpla după alegerile prezidențiale

De asemenea, întrebați care e cel mai rău lucru care se poate întâmpla României după alegerile prezidențiale, românii au indicat: ieșirea României din NATO – 17%, ieșirea României din Uniunea Europeană – 19%, suspendarea Parteneriatului cu Statele Unite ale Americii – 11%, falimentul național – 31%, plecarea din România a companiilor străine – 5%, emigrația masivă a românilor –  6%, primirea în România a emigranților din Orientul Mijlociu și Asia – 5%, ca România să piardă teritorii – 2%.

Românie pro-europeană sau suveranistă

La întrebarea dacă au votat pentru o Românie pro-europeană sau pentru România suveranistă, românii au răspuns astfel: pentru o Românie pro-europeană – 51%, iar pentru o Românie suveranistă – 19%. 3% au spus că nu știu ce înseamnă aceste noțiuni, iar 27% nu au răspuns.

Citește și : EXIT POLL ALEGERI PREZIDENŢIALE 2025. Ultimele cifre ale scrutinului anunţă deja finala, nimeni nu preconiza acest scor DETAŞAT!

Când au decis românii să voteze

La întrebarea când au decis cu cine să voteze, românii au răspuns că odată cu aflarea noii liste de candidați – 10%, înainte de campania electorală – 18%, în cabina de vot – 18%. O proporție de 28% au indicat nu știu/nu răspund.

Ce calități au contat cel mai mult la candidați

Întrebați care dintre angajamentele și calitățile din campania electorală ale candidatului cu care au votat a contat cel mai mult pentru decizia de vot, românii au răspuns: creșterea veniturilor salariaților și a pensionarilor – 15%, opoziția față de manifestările extremiste – 4%. 6% pentru „Turul 2 înapoi”. Capacitatea de negociere în plan extern a contat pentru 19%, schimbarea clasei politice pentru 21%, menținerea cotei unice și scăderea taxelor pentru 5%, lupta împotriva corupției pentru 22%. 10% au indicat nu știu/nu răspund.

Cine ar dori românii să fie premier după alegeri

Întrebați cine ar trebui să fie premierul României după data de 18 mai, românii l-au indicat pe Marcel Ciolacu – 5%, Ilie Bolojan – 6%, Călin Georgescu – 3%, Klaus Iohannis – 2%. 38% au răspuns – niciunul dintre ei, 22% – altul, 24% nu știu/nu răspund.

A fost corectă anularea alegerilor

Totodată, întrebați despre anularea alegerilor prezidențiale din 2024, 18% au spus că a fost o măsură corectă, 17% că a fost o măsură incorectă. O proporție de 65% au indicat nu știu/nu răspund.

Care sunt vinovații pentru starea actuală a României

Întrebați pe cine cred vinovați pentru starea actuală a României, 27% dintre români au indicat clasa politică, 25% au dat vina pe manipularea prin social media, în timp ce câte 3% considerat că de vină sunt Vladimir Putin sau serviciile secrete.

Alegeri anticipate

Întrebați dacă vor ca după data de 18 mai să fie organizate alegeri anticipate parlamentare, 12% dintre români au votat da, 25% au votat nu, iar 52% au răspuns că nu știu.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Alegeri prezidențiale 2025, turul 1 – rezultate oficiale parțiale. Cine intră în turul 2 după numărarea voturilor
Capital.ro
Decizie pentru pensionarii care așteaptă mărirea pensiei. Zero lei în luna mai. Când vor primi banii
Playtech.ro
Ce riști în 2025 dacă nu plătești taxa de pod: amenzi, controale și consecințe pentru șoferi
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Doliu în familia Mariei Ciobanu! Mesajul sfâeșietor al interpretei de muzică populară
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Comuna în care se trăiește mai bine ca în București. Românilor nu le lipsește nimic acolo
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Reguli noi pentru ITP. Ordin direct de la UE. Se va aplica vehiculelor mai vechi de 10 ani
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Decizie radicală privind TikTok. Alegerile au schimbat totul
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Alegeri 2025: confuzie generală – România votează, dar nu prea știe de ce