SONDAJ Avangarde: AUR e al doilea partid în preferințele românilor, după PSD. Alexandru Rafila şi Nicolae Ciucă, politicienii cu cea mai mare cotă de încredere

După două luni de guvernare PSD a pierdut patru procente în sondaje, AUR este al doilea partid în preferințele electoratului, înaintea PNL, iar USR crește 2 procente, potrivit unui sondaj Avangarde, realizat la cererea PSD. Potrivit sondajului, ministrul Sănătăţii Alexandru Rafila şi premierul Nicolae Ciucă sunt politicienii cu cea mai mare cotă de încredere.

02 feb. 2022, 16:08
SONDAJ Avangarde: AUR e al doilea partid în preferințele românilor, după PSD. Alexandru Rafila şi Nicolae Ciucă, politicienii cu cea mai mare cotă de încredere

Potrivit sondajului Avangarde, social-democrații sunt creditați în ianuarie 2022 cu 35% în intenția de vot, față de 39% în luna decembrie 2021. AUR are o cotă electorală de 18% , PNL de 16% și USR de 12%.

Comparativ cu sondajul realizat în luna decembrie, PSD pierde 4 puncte procentuale, PNL are cu două 2 puncte procentuale mai puţin, în timp ce AUR crește de la 16 la 18%. La fel şi USR ( de la 10 % la 12%).

Ministrul Sănătăţii social-democratul Alexandru Rafila este pe primul loc în topul încrederii, cu o cotă de 39%, 45% spunând că nu au încredere în el.

Citeşte şi: Alexandru Rafila anunţă că mutaţia şi mai contagioasă a Omicron a fost depistată în România

Pe locul al doilea este premierul Nicolae Ciucă, în care au încredere 30% dintre cei chestionaţi, în timp ce procentul celor care nu au încredere este de 50%.

Citeşte şi: Premierul Ciucă îi bagă în şedinţă pe furnizorii de gaze şi energie: „S-au găsit peste 400.000 de facturi greşite”

Ei sunt urmaţi, în ordine, de Marcel Ciolacu, Gabriela Firea, Emil Boc şi Sorin Grindeanu, care este la egalitate cu Mihai Tudose din punct de vedere al încrederii, ambii având o cotă de 24%.

Klaus Iohannis, în care au încredere 20% dintre cei chestionaţi, este pe locul 8, iar pe poziţia a 9-a este liderul AUR Geroge Simion, cu un procent de 18% al celor care au încredere în el, potrivit sondajulului Avangarde.

Lista este continuată de Dacian Cioloş, Ludovic Orban, Nicuşor Dan şi Florin Cîţu şi fostul lider PSD Liviu Dragnea.

Sondajul Avangarde fost realizat în perioada 20.01.2022 –31.01.2022, prin metoda CATI (telefonic), pe un eşantion de 903 subiecţi,  reprezentativ pentru populaţia adultă (18 ani şi peste) la nivel naţional. Eroarea maximădeeşantionare, la un nivel deîncredere de95%, estede+/-3,4%