Sondaj Avangarde: O treime dintre români cer ca România să boicoteze firmele din Austria ca pedeapsă pentru Schengen

Românii încă nu au uitat palma pe care Austria a dat-o României în decembrie 2022, atunci când a blocat aderarea României la Spațiul Schengen. Aproape o treime dintre români cer ca statul să boicoteze firmele austriece pentru că Austria nu ne primește în spațiul de liberă circulație, arată un sondaj realizat de Avangarde.

04 oct. 2023, 13:43
Sondaj Avangarde: O treime dintre români cer ca România să boicoteze firmele din Austria ca pedeapsă pentru Schengen
România intră în Schengen cu spațiul aerian și maritim. Reguli noi de călătorie în străinătate pentru români din 31 martie

O treime dintre români cer ca România să boicoteze firmele din Austria ca pedeapsă pentru Schengen. Din același motiv, o proporție similară vrea ca România să dea în judecată Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Citește și Laura Codruţa Kovesi, candidat-surpriză la prezidenţiale în 2024. „Sunt foarte mulţi care o măsoară în sondajele de opinie şi nu stă rău!”

O treime dintre români cer ca România să boicoteze firmele din Austria ca pedeapsă pentru Schengen

Potrivit sondajului Avangarde, românii sunt convinși că Austria se împotrivește aderării noastre la Schengen la comanda Rusiei.

Totodată, sondajul Avangarde dezvăluie și preferințele electorale ale românilor privind alegerile europarlamentare, dar și despre reforma administrativă sau facilitățile fiscale din construcții și IT.

28% dintre respondenții sondajului Avangarde văd boicotarea de către statul român a firmelor austriece ca fiind cel mai bun răspuns la veto-ul exprimat de Viena la aderarea noastră la Schengen.

Pe de altă parte, 27% este de părere că România trebuie să dea în judecată Austria la Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

Mai mult, 13% dintre dintre români vor ca România să-și folosească dreptul de veto și să blocheze deciziile UE până când Austria va accepta România în Schengen.

De asemenea, 32% dintre respondenți au declarat că nu pot aprecia chestiunea sau nu au răspuns.

În proporții aproape egale – 33%, respectiv 31%, românii cred că Austria nu ne vrea în Schengen din motivele pe care le declară oficial (problema controlului la granițe), respectiv pentru că Rusia se împotrivește.

În schimb, doar 10% din români sunt convinși că țara noastră nu merită în Schengen.

Foarte important de precizat este faptul că sondajul Avangarde realizat la comanda PSD în perioada 20-28 septembrie, pe un eșanțion de 994 de subiecți, prin metoda CATI (interviu telefonic), a acoperit și reforma administrativă și facilitățile fiscale

Astfel, peste jumătate din respondenți (57%) s-au declarat de acord ca din 2025 România să realizeze o reforma administrativ-teritorială chiar dacă acest lucru ar duce la dispariția unor localități din județul lor.

În plus, 33% se împotrivesc acestei reforme, iar 10% nu au o opinie.

Cât despre facilitățile fiscale din construcții și IT, românii sunt mai degrabă împotriva lor decât pentru.

În domeniul construcțiilor, 41% din respondenți cred că facilitățile ar trebui menținute, iar 55% nu.

Citește și Alegeri prezidenţiale 2024. Sondaj INSCOP: Mircea Geoană pe primul loc, urmat de Marcel Ciolacu şi George Simion. Ce s-ar întâmpla în turul al doilea