Sondaj Avangarde: PSD conduce detașat, cu 31% în intenția de vot, urmat de PNL cu 21%, AUR cu 19% și USR cu 13%

Cel mai recent sondaj Avangarde poziționează PSD în fruntea clasamentului în ceea ce privește intenția de vot a românilor, în situația în care alegerile ar fi în această perioadă. Partidul de guvernare este urmat de PNL, iar la mică distanță se află AUR.

04 oct. 2023, 10:54
Sondaj Avangarde: PSD conduce detașat, cu 31% în intenția de vot, urmat de PNL cu 21%, AUR cu 19% și USR cu 13%
Sondaj Avangarde: PSD conduce detașat, cu 31% în intenția de vot, urmat de PNL cu 21%, AUR cu 19% și USR cu 13%

Un sondaj realizat de Avangarde, la comanda PSD, în perioada 20 – 28 septembrie, clasează pe primul loc în intenția de vot partidul condus de Marcel Ciolacu, cu 31% din totalul respondenților care au indicat că vor vota. La o oarecare distanță, de 10 procente, se află PNL. Din urmă vine AUR, diferența fiind foarte mică.

Citește și: AUR i-a propus lui Mugur Isărescu să fie candidatul partidului la alegerile prezidențiale! Cum l-a alungat Guvernatorul BNR pe George Simion din discuție, după ce a auzit propunerea!

Avangarde situează PSD pe primul loc în clasamentul intenției de vot

Grupul de Studii Socio-Comportamentale

Avangarde a realizat un sondaj pentru a contura profilul partidului cu cele mai mari șanse de a câștiga alegerile de anul viitor. Pe primul loc se află chiar formațiunea politică ce a solicitat sondajul, PSD, cu 31% intenție de vot în rândul celor 71% dintre cei care au indicat un partid. Pe locul secund în intenția de vot se clasează PNL, cu 21%, urmat îndeaproape de partidul extremist AUR cu 19%. USR se clasează pe locul patru, cu 13% intenție de vot.

Un aspect important este că partidul SOS, al senatoarei independente Diana Șoșoacă, a ajuns la 5% în intențiile de vot, la egalitate cu UDMR. Șoșoacă s-a remarcat prin promovarea deschisă a Rusiei pe scena politică. Partidul fostului președinte Traian Băsescu, PMP, e la 3%, în timp ce Pro România, înființat de Victor Ponta și Forța Dreptei a lui Ludovic Orban sunt cotate la 1%.

Sondaj Avangarde: PSD conduce detașat, cu 31% în intenția de vot, urmat de PNL cu 21%, AUR cu 19% și USR cu 13%

Sondajul mai arată că peste 55% dintre respondenți cred că scutirile de impozite sau contribuții pentru sectoarele IT și construcții nu trebuie menținute. De asemenea, 57% dintre respondenți au fost de acord ca din 2025 România să realizeze o reformă administrativ-teritorială chiar dacă acest lucru ar duce la dispariția unor localități din județul lor de reședință.

54% dintre respondenți au spus că sunt de acord ca premierul Marcel Ciolacu să demareze procedurile pentru ca România să se îndrepte împotriva Austriei la Curtea Europeană de Justiție pentru refuzul de a accepta România în Spațiul Shengen. Boicotarea de către stat a tuturor companiilor austricere care iși desfășoară activitatea în România e văzută de 28% dintre respondenți drept cel mai potrivit răspuns al României față de Austria, în timp ce 27% spun că răspunsul corect ar fi un proces la CJUE. 13% dintre respondenți spun că răspunsul României ar trebui să fie blocarea deciziilor UE prin veto până când Austria își schimbă poziția.

Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 20 – 28 septembrie, telefonic, pe 994 de respondenți. Eroarea maximă de eșantionare, la un nivel de încredere de 95%, este de +/- 3,2%.

Citește și: Alegeri prezidenţiale 2024. Sondaj INSCOP: Mircea Geoană pe primul loc, urmat de Marcel Ciolacu şi George Simion. Ce s-ar întâmpla în turul al doilea