SONDAJ Avangarde: trei sferturi dintre români cred că urmează o criză economică de amploare

Un nou sondaj efectuat în ultima săptămână din luna august arată care sunt temerile românilor în prag de toamnă, în condiţiile crizei economice şi energetice cu care se confruntă întreaga planetă.

31 aug. 2022, 13:04
SONDAJ Avangarde: trei sferturi dintre români cred că urmează o criză economică de amploare

73% dintre români cred că în perioada următoare va veni o criză economică de amploare și doar 3% sunt de părere că nu va veni criza, în timp ce 20% nu pot aprecia, rezultă dintr-un sondaj realizat de Avangarde. Potrivit sondajului, principalul motiv de îngrijorare al românilor este inflația (50%), abia apoi criza energetică provocată de Rusia (17%), criza alimentară (15%) și creșterea ratelor la bănci (10%).

67% dintre cei intervievați declară că au redus consumul ca urmare a inflației, doar 20% spun că nu iar 10% nu pot aprecia. Rugați să indice dintr-o listă de unde au redus cel mai mult, cei mai mulți spun că au tăiat de la alimente (21%), de la alte bunuri necesare în gospodărie (18%) și de la îmbrăcăminte (14%), mai arată sondaju comandat de G4Media.

36% dintre cei care folosiți încălzirea pe gaze, spun că iau în calcul investiția în sisteme alternative de încălzire de teama creșterii facturilor la gaz, 29% nu iau în calcul iar 25% nu pot aprecia. 68% dintre cei intervievați spun că au investit sau vor investi în reducerea consumului de electricitate în general (aparatură mai performantă, becuri led, mai puține lumini aprinse în gospodărie etc) și doar 15% spun că nu o vor face.

Citeşte şi: România nu mai este ţara cu cel mai rapid internet. Ministrul Digitalizării: „Ne întrec ţările care au trecut rapid la 5G”

33% dintre români nu pun deloc bani deoparte iar alți 30% spun că pun mai puțini bani deoparte decât anul trecut. 13% spun că economisesc la fel ca anul trecut și doar 7% spun că pun chiar mai mulți bani deoparte comparativ cu anul precedent.

32% dintre cei intervievați se așteapta ca prețurile proprietăților să crească, 28% să rămână la fel și doar 12% se așteaptă să scadă.

38% se așteaptă ca Federația Rusă să oprească complet furnizarea de gaze în Europa în această iarnă. 26% nu cred că se va întâmpla acest lucru iar 29% nu pot aprecia. 42% se declară încrezători că Europa va identifica soluții pentru a depăși o eventuală criză energetică din cauza unei eventuale sistări complete a furnizării de gaze. 21% nu cred că Europa va identifica soluții iar 30% nu pot aprecia.

39% dintre cei intervievați se declară convinși că resursele naturale de care dispune România o vor ajuta să evite o criză energetică la iarnă. 26% nu sunt convinși iar 29% nu pot aprecia.

Sondajul Avangarde a fost realizat în perioada 24 – 30 august, pe un eșantion 880 de subiecți, intervievați prin metoda CATI (interviuri telefonice).

Citeşte şi: Marius Budăi, despre tăierea pensiilor: „Nu cred că cineva trebuie să aibă o pensie care să depăşească salariul preşedintelui”