Sondaj CNIPMMR: 64,3 dintre antreprenorii din România au declarat că li s-au redus veniturile, 50% au redus activitatea

CNIPMMR a realizat un sondaj de opinie referitor la eficiența măsurilor luate de Guvern și necesitatea introducerii unor noi măsuri pentru IMM-URI. Sondajul a fost realizat în perioada 22.03-24.03 ca urmare a publicării în Monitorul Oficial a măsurilor adoptate de Guvernul României pentru sprijinirea IMM-urilor afectate de reducerea și suspendarea activității în contextul pandemiei de coronavirus.

RomaniaTV.net
25 mart. 2020, 12:08

Sondajul de opinie a fost derulat în perioada 22.03-24.03 și a intervievat 6.120 de antreprenori din România, 62% microîntreprinderi, 20,2% întreprinderi mijlocii și 5,8% alte forme de organizare.

Citește și: BILANŢ CORONAVIRUS ROMÂNIA. 906 persoane infectate cu COVID-19 până miercuri, 25 martie. 18 pacienţi la ATI, 8 în stare gravă

În urma sondajului s-a constat faptul că majoritatea antreprenorilor au fost afectați de decizia autorităților. Astfel, 64.3% dintre antreprenori au precizat faptul că li s-au redus veniturile, în timp ce 50% au declarat că au resimțit reducerea activității, 39,1% suspendarea activității, 16,4% diminuarea producției și 11,7% dimunuarea numărului salariaților.

Antreprenorii s-au arătat deschiși în a apela la măsurile economice adoptate de Guvern, 63,3% dintre respondenții chestionarului răspunzând pozitiv, iar 36,7% au precizat că nu vor apela la nicio măsură adoptată de Guvern.

La întrebarea „În ce măsură vă ajută măsurile economice și sociale adoptate de Guvern?”, 34,4% dintre ei au precizat că nu îi ajută deloc măsurile, 30,5% au prezicat că îi ajută în mică măsură, în timp ce 26,2% nu pot cuantifica impactul acestora în cadrul societatii lor. Doar 9% dintre respondenți au precizat că măsurile economice adoptate de Guvern îi ajută în mare măsură.

Prin urmare în cadrul societăților vor fi luate mai multe măsuri: 74% amânarea plății obligațiilor fiscale scandente pe perioada menținerii stării de urgență și încă 30 de zile de la data acesteia, 46,60% solicitarea îndemnizației de 75% din salariul de bază pentur salariații ale căror contracte de muncă au fost suspendate în această perioadă, 33,90% solicitarea certificatului de urgență pentru suspendarea unor obligații contractuale, 25,50% solicitarea unui credit în baza programului IMM Invest Romania cu dobândă subvenționată de către stat.

Antreprenorii care nu vor implementa niciuna din măsurile adoptate de Guvern, din următoarele motive: 46,10% deoarece sunt neclare condițiile de acordare a beneficiilor oferite de stat, 36,30% deoarece autoritățile nu vor putea face față solicitarilor venite din partea agenților economici, 31,30% deoarece nu dispun de sumele necesare pentru susținerea indemnizației de 75% prevăzută de stat pentru angajații al căror contract de muncă a fost suspendat temporar, 31% deaorece este o procedură laborioasă și de lungă durată, 29,90% deoarece măsurile nu sunt adaptate nevoi firmei, iar 20,10 deoarece nu își desfășoară activitatea în domeniile a cărăr activitate a fost limitată sau suspendată și 8,60% altele.

În final, antreprenorii consideră necesară adoptarea și a unor măsuri, cum ar fi: 70, 70% suspendarea plății contribuțiilor sociale pe perioada stării de urgență și până la 3 luni de la data încetării acesteia, 64,90% suspendarea ratelor și dobânzilor bancare şi/sau societăţi de leasing pe o perioadă de 6 luni pentru firmele și angajații afectați de criza Covid19, 54% suspendarea plații impozitului pe cifra de afaceri pe perioada stării de urgență și până la 3 luni de la data încetării acesteia, 52,10% suspendarea plații TVA-ului datorat, pe perioada stării de urgență și până la 3 luni de la data încetării acesteia, 50,30% transformarea somajului tehnic într-o măsură ACTIVĂ de ocupare, MUNCA FLEXIBILĂ, care să presupună că deși statul susține 75% din salariu, angajatul merge la lucru în mod flexibil pt a menține activitatea economică a companiei și societății, 47,60% statul trebuie să facă investiții majore (minim 100 miliarde lei) în economie, 44,40% subvenționarea utilitătilor pentru angajații aflați în somaj tehnic și familiile lor, 50,50% extinderea perioadei de implementare a proiectelor finanţate din fonduri europene dincolo de perioada maximă prevazută inițial și 5% altele.