SONDAJ: Consideraţi că este România pregătită în cazul producerii unui mare cutremur?

Trei cutremure au zguduit duminică România. Primul şi cel mai puternic, cu magnitudine 5.8 pe scara Richter, s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică în zona Vrancea. L-au urmat alte două, primul la distanţă de două ore cu magnitudine 3.2 şi altul cu magnitudine 3.36. Valul de cutremure de duminică a adus în discuţie utilitatea sistemului RO-ALERT. Multe persoane au criticat, pe Facebook, după producerea cutremurului de magnitudine 5,8 în judeţul Buzău, faptul că nu au fost alertate prin sistemul RO-ALERT. În replică, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) susţine că sistemul nu e menit să dea alerte anterior seismului, ci după în cazul în care seismul generează consecinţe grave, vor putea fi difuzate mesaje de avertizare a populaţiei, cu măsuri de protecţie adecvate (de exemplu: puncte de distribuţie a ajutoarelor de urgenţă). 

RomaniaTV.net
29 oct. 2018, 09:09
SONDAJ: Consideraţi că este România pregătită în cazul producerii unui mare cutremur?

Un cutremur cu magnitudinea 5,8 pe scara Richter s-a produs la 28 octombrie 2018, ora locală 3.38, în zona seismică Vrancea. Seismul a avut loc în judeţul Buzău, la o adâncime de 150 de kilometri, în apropierea următoarelor oraşe: Nehoiu (17 km), Covasna (33 km), Întorsura Buzăului (37 km), Târgu Secuiesc (48 km) şi Vălenii de Munte (53 km), potrivit Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP).

Replică a cutremurului de 5.8 a avut loc la câteva ore. Conform INFP, seismul a avut magnitudine 3.2.

Un al treilea cutremur s-a produs duminică în zona seismică Vrancea, având o magnitudine de 3,6, conform datelor revizuite furnizate de INFP. Magnitudinea anunţată iniţial era de 3,2. Cutremurul s-a produs la ora 17:46, la o adâncime de 140 de kilometri.

Din fericire, nu au fost pierderi de vieţi omeneşti, ci doar pagube materiale. Clădirea în care funcţionează Universitatea de Petrol și Gaze din Ploiești a fost afectată de cutremurul din noaptea de sâmbătă spre duminică. Tencuiala de pe pereți a căzut, iar podeaua s-a crăpat.

În Capitală, bucăţi dintru-un balcon au căzut după cutremurul de 5,8. Incidentul a avut loc în zona Tei, iar pe trotuar s-a strâns un morman de cărămizi. Zona a fost izolată. De asemenea, mai multe cărămizi au căzut, duminică, de pe acoperişul unei case în Sectorul 2 al Capitalei după cutremur. Din fericire, nimeni nu a fost rănit. Două maşini parcate în zonă au fost avariate. 

Directorul ştiinţific al Institutului Naţional pentru Fizica Pământului, Mircea Radulian, a declarat că seismul de magnitudine 5,8 produs în Buzău şi resimţit în Capitală, este cel mai puternic din ultimii 14 ani. Mircea Radulian a declarat, la România TV, că acest cutremur s-a declanșat din cauza unei activități seismice mai slabe în ultima vreme în Vrancea, însă poate veni și un cutremur mare în viitor. 

„Cutremurul de astazi a apărut ca o urmare de activităţii ceva mai scăzute în Vrancea în acest an. Până în prezent nu au fost decât patru  cutremure cu magnitudine peste 4, ceea ce înseamnă un deficit de activitate şi asta implică oarecare încărcare a zonei mai adânci unde nu prea au fost cutremure în ultimul timp. Cu siguranţă cutremurul de azi poate fi considerat o reacţia la această activitate mai scăzută şi a detensionat zona încărcată. (…) Este periculos întrucât toată zona Vrancea, începând de la 70km adâncime până la 160 de km poate fi activă, poate genera cutremure mari. Se poate încărca destul de mult, putând produce cutremure destul de mari, de peste 7. (…) se detensionează zona, dar cumva local, nu pe o arie foarte mare şi la un interval de timp, nu foarte mare, pe viitor nu înseamnă că nu putem avea cutremure, şi cutremure mai mari”, a declarat Mircea Radulian la România TV

Şi de aici vine şi întrebarea la care vă invităm să răspundeţi: Consideraţi că este România pregătită în cazul producerii unui mare cutremur?