Sondaj CURS: PSD este lider detașat în preferințele românilor, AUR se distanțează de PNL, partidul lui Şoşoacă, sub prag

Un sondaj CURS realizat la nivel național, în perioada 15-27 ianuarie, indică faptul că dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile europarlamentare, scrutinul ar fi câștigat de PSD, iar liberalii aflați la guvernare ar fi devansați de partidul AUR.

29 ian. 2024, 13:35
Sondaj CURS: PSD este lider detașat în preferințele românilor, AUR se distanțează de PNL, partidul lui Şoşoacă, sub prag

Sondajul CURS mai arată o scădere drastică a a USR, care în alianță cu alte două partide, PMP și Forța Dreptei, nu ar fi nici măcar aproape de scorul liberalilor.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegerile europarlamentare, dumneavoastră cu ce partid ați vota?

– Partidul Social Democrat (PSD) – 30%

– Alianța pentru Uniunea Românilor (AUR) – 21%

– Partidul Național Liberal (PNL) – 19%

– Alianța Dreapta Unită (USR+PMP+FD) – 14%

– Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR) – 5%

– SOS România (Partidul Dianei Șoșoacă) – 4%

– Partidul Umanist Social Liberal (PUSL) – 3%

– Altul – 4%

Traian Băsescu, internat. Fostul președinte are nevoie de mască de oxigen: ”Ne-a luat și pe noi prin surprindere această evoluție”

Sondaj CURS: Perspective de guvernare

Întrebați dacă ar trebui ca PSD și PNL să guverneze împreună după alegeri, 54% din persoanele intervievate au răspuns cu „Mai degrabă nu”.

Continuarea guvernării PSD-PNL este dorită de 34% din respondenți, în timp ce 12% sunt indecisi.

Potrivit aceluiași sondaj, 53% dintre repondenți consideră faptul că protestele fermierilor sunt mai degrabă justificate, în timp ce 27% consideră că sunt mai degrabă nejustificate.

Principalul vinovat identificat ar fi Uniunea Europeană cu 34%, în timp ce Guvernul este văzut drept vinovat de doar 18%.

Problemele românilor

Potrivit sondajului, 66% dintre români cred că în România lucrurile merg, mai degrabă, într-o direcţie greşită, în timp ce doar 23% cred că ţara merge într-o direcţie bună, iar 11% nu ştiu sau nu răspund.

Principalele probleme cu care se confruntă România sunt: inflaţia, preţurile – 24%, nivelul de trai (pensii, salarii) – 16%, corupţia – 15%, criza economică – 11%, sănătatea – 10%, lipsa locurilor de muncă – 5%, educaţia – 5%, războiul – 5%.

În topul instituţiilor în care românii au încredere se află Armata cu un procent de încredere de 74%, pompierii cu 71%, biserica cu 69%, NATO cu 49%, Educaţia cu 48%, primăria cu 47%, Uniunea Europeană cu 46% şi mass-media cu 27%.,

Citeşte şi

Sondaj INSCOP: 65,5% dintre respondenţi critică infiltrarea politicienilor în protestul transportatorilor şi fermierilor
Metodologie

Universul de eșantionare: populaţia adultă rezidentă din România
Volumul eşantionului: 1082 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%
Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS
Datele sunt ponderate în funcție de vârstă

Perioada de realizare: 15 – 27 ianuarie, 2024

Citește și: Rafila, despre candidatura la preşedinţie: Nu a fost niciodată o preocupare sau o intenţie a mea