Sondaj CURS: pe cine văd românii ca principal vinovat pentru ratarea aderării României la Schengen

Preşedintele Klaus Iohannis este indicat de 23% dintre români ca principalul vinovat pentru ratarea aderării României la Schengen, arată un sondaj CURS comandat de PSD.

12 dec. 2022, 18:37
Sondaj CURS: pe cine văd românii ca principal vinovat pentru ratarea aderării României la Schengen

Sondaj CURS: cine este vinovat pentru ratarea aderării României la Schengen? 12% dintre respondenţi indică întreaga clasă politică drept responsabilă pentru eşec, iar Guvernul, în ansamblul său, ocupă locul trei în topul vinovăţiei, cu un procent de 9%.

Cât despre implicarea familiilor politice europene, 36% dintre respondenţi cred că stânga europeană a ajutat mai mult România în negocierile de aderare, în timp ce dreapta europeană este cotată cu 32%. Un procent important (21%) indică niciun ajutor.

PSD face parte din familia socialiştilor europeni, în timp ce dreapta europeană e reprezentată de popularii europeni (PPE). Din familia PPE fac parte PNL, UDMR şi PMP. Cancelarul austriac Karl Nehammer, care s-a opus aderării României la Schengen, este liderul partidului OVP, afiliat PPE.

La întrebarea ”Credeţi că România ar trebui să ia măsuri împotriva intereselor economice ale Austriei în România?”, 56% dintre cei chestionaţi răspund afirmativ, în timp ce 40% nu consideră necesare astfel de măsuri, potrivit News.ro.

Sondajul CURS a fost realizat prin metoda CATI (telefonic), pe un eşantion de 1.088 de respondenţi, în intervalul 9-11 decembrie 2022, imediat după votul negativ din Consiliul JAI. Marja de eroare este de +/-3% la un nivel de încredere de 95%.

Citeşte şi: Exclusiv – Victor Ponta, după respingerea intrării României în Schengen: Olanda a fost cea mai şmecheră. Ştiau foarte clar că nu se poate decupla Bulgaria de România