Sondaj CURS: PNL și USR-PLUS se prăbușesc împreună. Românii îi văd la fel de vinovați pentru catastrofa din Guvern

Un nou sondaj CURS arată deyastrul provocat de scandalul din coaliția de guvernare. Acesta analizează evenimentele politice din ultima săptămână.

05 sept. 2021, 17:44
Sondaj CURS: PNL și USR-PLUS se prăbușesc împreună. Românii îi văd la fel de vinovați pentru catastrofa din Guvern

Sondaj CURS: PNL și USR-PLUS se prăbușesc împreună. Se pare că românii îi văd la fel de vinovați pe cei de la USR-PLUS, dar și pe cei de la PNL pentru criza politică actuală.

Sondaj CURS: PNL și USR-PLUS se prăbușesc împreună. Românii îi văd la fel de vinovați pentru catastrofa din Guvern

Conform sondajului CURS, la întrebarea ”Cine credeți că este principalul responsabil?”, 32% dintre repondenți au indicat USR-PLUS, 31% au indicat Florin Cîțu și PNL-ul, iar 21% consideră că sunt vinovate ambele formațiuni politice.

Președintele Klaus Iohannis este identificat drept vinovat de doar 7% dintre cei care au răspuns la acest sondaj.

Universul de eşantionare: populaţia adultă rezidentă din România, în vârstă 18 ani şi peste Volumul eşantionului: 853 respondenţi, votanţi în vârstă de 18 ani şi peste

Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3,3% la un nivel de încredere de 95%

Metoda de culegere a datelor: metoda CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing)

Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS. Datele sunt ponderate în funcție de vârstă

Perioada de realizare: 3 – 5 septembrie, 2021

Războiul pe putere e departe de a se fi încheiat. Moţiunea de cenzură „Demiterea Guvernului Cîţu, singura şansă a României de a trăi!”, semnată de 122 de parlamentari, a fost depusă vineri la Senat şi Camera Deputaţilor. Şedinţa Birourilor permanente reunite ale Parlamentului, convocată online pentru moţiunea de cenzură depusă de USR PLUS şi AUR, a fost suspendată, vineri seara, din lipsa cvorumului. Şi în şedinţa convocată sâmbătă dimineaţă, de la ora 11,00, nu s-a întrunit cvorumul, fiind amânată din nou pentru luni, la ora 12,00.

Situaţia creată de faptul că Şedinţa Birourilor permanente reunite ale Parlamentului nu a putut avea loc chiar dacă au fost două încercări ar putea fi semnalul unor noi mutări. De altfel, chiar Rareş Bogdan, unul dintre susținătorii lui Cîțu, a pomenit, sâmbătă, că s-ar putea să fie nevoie ca moţiunea să fie redepusă.

Potrivit unor surse politice, fie că va fi sau nu redepusă moţiunea de cenzură, se pare că cei de la PNL vor ridica problema semnăturilor de pe document, încercând să blocheze demersul celor de la USR PLUS şi AUR. Potrivit unor surse parlamentare, se va cere o anchetă administrativă pe motiv că cinci dintre semnatarii AUR nu erau în țară, deci nu aveau cum să semneze documentul decât electronic, ceea ce nu s-a întâmplat. Dacă acest lucru este așa, moțiunea va fi blocată pentru că nu are numărul suficient de semnături. Documentul este susținut de 120 de parlamentari, iar fără cele cinci semnături contestate, ar avea sub necesarul minim de 117 pentru a putea fi depusă.

Citește și: Marcel Ciolacu: Dacă moţiunea alianţei USR – AUR ajunge la vot atunci PSD o va vota, dar nu să se întoarcă Barna în Guvern