Sondaj CURS: PSD domină autoritar, AUR se apropie de PNL. Coaliţia ar avea o majoritate confortabilă

PSD ar câştiga fără probleme viitoarele alegeri, dar nu are majoritate absolută. Pentru a avea controlul, social democraţii au nevoie de alinaţa cu PNL sau de o înţelegere cu AUR. Pe de altă parte, datele cercetării relevă că românii sunt de acord cu greva profesorilor.

28 mai 2023, 15:45
Sondaj CURS: PSD domină autoritar, AUR se apropie de PNL. Coaliţia ar avea o majoritate confortabilă

Un sondaj CURS de tip Omnibus relevă faptul că, după alegerile parlamentare din 2024, vom avea o ecuație politică la fel de complicată ca și în prezent.
Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri, PSD ar obține 31%, în timp ce PNL ar obține 20%. Aceste procente complică serios ecuația politică, asta pentru că o altă formulă decât PSD+PNL ar fi extrem de greu să facă majoritate.

Raluca Turcan: Problema tandemului Ciucă – Ciolacu nu s-a discutat şi e destul de delicată. Ce spune despre protocol şi relaţia PNL-Iohannis

Liderii celor două partide au transmis public faptul că ar dori o coaliție politică pe termen lung, iar calculele politice îi ”condamnă” la o alianță pentru asigurarea unei majorități parlamentare solide.

Pe locul 3 se clasează AUR cu 17%, dar atât PSD, cât și PNL au trecut partidul lui George Simion la ”nefrecventabile”. În acest context este puțin probabilă o alianță politică pentru a asigura guvernarea.

Cei de la USR ar obține 11%, în timp ce pragul electoral ar mai fi depășit de PMP și UDMR, ambele cu 5%.

PNL decontează scandalul din Educaţie. Conform surselor politice, premierul Nicolae Ciucă a fost prezent, duminică, la Guvern și după ce a văzut reacțiile din spațiul public i-a cerut ministrului Muncii, Marius Budăi, să accelereze negocierile cu profesorii.

Ciucă i-a cerut ministrului Muncii accelerarea calendarului pentru legea salarizării, astfel încât profesorii să primească salariile mărite înainte de 15 iulie.

De asemenea, premierul i-a cerut ministrului să se întâlnească cât mai rapid cu sindicaliștii, iar până miercuri să aibă întâlniri în fiecare zi pentru ca în ședința de Guvern, de miercuri, să se poată adopta OUG prin care se acordă prime didactice celor din sistemul de educație.

Sondaj CURS: Românii sunt de acord cu greva profesorilor

Un sondaj CURS de tip Omnibus relevă faptul că aproape jumătate dintre români susțin greva profesorilor, chiar dacă admit faptul că nu era oportună greva în apropierea examenelor elevilor.

Conform sondajului, 43% dintre români consideră că profesorii au dreptate să protesteze pentru că au salarii mici. De asemenea, 39% consideră că momentul ales pentru declanșarea grevei nu este cel mai bun. Același sondaj relevă faptul că 34% dintre români nu sunt mulțumiți de modul în care Guvernul gestionează această grevă a profesorilor.

Radu Cristescu, după apariţia pozelor cu lideri PSD, Coldea şi co-preşedintele AUR la restaurant: „Dl Dîncu şi dl Popa trebuie să dea explicaţii la partid”

Sondaj CURS Tipul eșantionului: probabilist, multistadial, stratificat Marja maximă de eroare la nivelul întregului eșantion: +/-3% la un nivel de încredere de 95%

Metoda de culegere a datelor: față-în-față, la domiciliul respondenților Validarea eșantionului: s-a realizat pe baza ultimelor date INS

Datele sunt ponderate în funcție de vârstă și studii Perioada de realizare: 19 – 27 Mai, 2023