Sondaj IMAS: Românii nu au încredere în sistemul medical

Medicii incompetenţi sau corupţi şi lipsa medicamentelor îi sperie pe români! Aceasta este concluzia unui sondaj realizat de IMAS. Politica defectuoasă a Guvernului ocupă locul al doilea în topul temerile românilor. Iar când e vorba de ameninţări la adresa sănătăţii, problemele cardiovasculare par să fie un motiv serios de îngrijorare pentru populaţie.

RomaniaTV.net
27 oct. 2011, 16:34
Sondaj IMAS: Românii nu au încredere în sistemul medical

Peste jumătate dintre români, 56%, consideră că starea lor de sănătate este bună sau foarte bună, potrivit sondajului IMAS. Doar 5% dintre respondenţi spun că au o stare de sănătate excelentă.

Bărbaţii, tinerii şi persoanele cu studii au o părere mai optimistă despre starea lor de sănătate. În timp ce femeile, persoanele mai în vârstă şi cele mai puţin educate au o părere mai degrabă negativă, considerând că sănătatea lor este precară.

În plus, lipsa aparaturii şi bolile de inimă sunt alte motive de îngrijorare.

Peste 60% dintre persoanele intervievate susţin că echipamentele medicale din România sunt suficiente pentru diagnosticarea şi iniţierea timpurie a tratamentului. Opiniile diferă însă de la o regiune la alta. Locuitorii din Muntenia sunt mai optimişti faţă de cei din Transilvania, Moldova dar şi în comparaţie cu cei din Bucureşti. Aceştia din urmă sunt mai degrabă sceptici în privinţa faptului că echipamentele din spitalele româneşti ar fi suficiente pentru o diagnosticare timpurie.

La capitolul boli, problemele cardiovasculare sunt principalul motiv de îngrijorare pentru români atunci când vorbesc despre posibile ameninţări la adresa sănătăţii lor în următorii cinci ani.