Sondaj INSCOP: Circa 45% dintre români au o părere bună despre Casa Regală a României

Circa 44,9% dintre români au o părere bună şi foarte bună despre Casa Regală a României, în vreme ce 47,5% ar vota împotriva monarhiei, arată datele unui Sondaj INSCOP-ADEVĂRUL referitor la percepţiile românilor asupra monarhiei, realizat în perioada 1-7 mai 2014 la comanda ziarului Adevărul, transmite Agerpres.

RomaniaTV.net
29 mai 2014, 05:58
Sondaj INSCOP: Circa 45% dintre români au o părere bună despre Casa Regală a României

Percepţia despre Casa Regală s-a îmbunătăţit raportat la luna iulie a anului trecut când 41% din populaţie exprima aprecieri bune şi foarte bune.

Cota de popularitate a Casei Regale este mare. Interesant e că pare a fi crescut uşor, în condiţiile în care, spre deosebire de anul trecut, suntem în an electoral, deci agenda publică nu acordă o atenţie deosebită subiectelor legate de monarhie. Aceasta cu atât mai mult cu cât anul trecut s-a vorbit mult despre acest subiect, mai ales în contextul unor evenimente pozitive care au vizat principalele case regale europene’, a precizat Darie Cristea, coordonator proiecte INSCOP, într-un comunicat de presă.

Totodată, 37,8% declară o părere nici bună, nici proastă – faţă de 43,5% în iulie 2013, 9,6% au o părere proastă – faţă de 5% anul trecut şi 2,2% foarte proastă – faţă de 1,4% anul trecut.

Potrivit datelor, 5,6% dintre subiecţi nu ştiu sau nu răspund.

În mai 2014, 30,2% dintre români spun că ar vota pentru monarhie la un eventual referendum dedicat schimbării formei de guvernare a României. În aceiaşi chestiune, în iulie 2013, 27,2% declarau că ar vota în favoarea monarhiei.

Pe de altă parte, 47,3% ar vota împotriva monarhiei şi pentru păstrarea republicii – faţă de doar 39% în 2013. Numărul de non-răspunsuri a scăzut pe această problemă din iulie 2013 de la 33,8% la 22,5%.

Potrivit coordonatorului de proiecte INSCOP Darie Cristea, ‘această clarificare a opţiunilor prin reducerea ratei non-răspunsurilor vine şi în contextul dezbaterilor vizibile de anul trecut privind monarhia, inclusiv al sondajelor făcute atunci pe această temă’.

Volumul eşantionului pe care s-a realizat sondajul a fost de 1.056 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

Barometrul INSCOP ‘Adevărul despre România’ este un proiect de cercetare sociologică periodică a opiniilor românilor cu privire la principalele aspecte ale vieţii politice, economice, sociale şi culturale.