SONDAJ INSCOP. La 35 de ani de la căderea comunismului, 66% dintre români cred că Ceaușescu a fost un lider bun. Politologul Remus Ștefureac: „Societatea românească este complet fragilizată în fața războiului informațional”

Aproape două treimi dintre românii chestionați cred că Nicolae Ceaușescu a fost un lider bun, arată un sondaj INSCOP realizat în parteneriat cu IICCMER, care analizează nostalgia față de comunism la 35 de ani după căderea regimului.
Irina Dumitrescu
21 iul. 2025, 14:18
SONDAJ INSCOP. La 35 de ani de la căderea comunismului, 66% dintre români cred că Ceaușescu a fost un lider bun. Politologul Remus Ștefureac:

SONDAJ INSCOP. La întrebarea ”Din câte cunoaşteţi sau aţi auzit, Nicolae Ceauşescu a fost un lider bun sau un lider rău pentru România”, 66,2% dintre cei chestionaţi au declarat că a fost un lider bun. 24,1% sunt de părere că a fost un lider rău, 7,8% nu ştiu, iar 2% se abțin.

Datele cercetării-eveniment intitulate ”Percepţia populaţiei cu privire la COMUNISM. Reperele nostalgiei” au fost culese în luna iulie 2025, pe un eşantion de 1500 de respondenţi, marja de eroare fiind de +/-2.5%.

SONDAJ INSCOP, rezultate halucinante. Majoritatea românilor tânjesc după comunism

La 35 de ani după căderea comunismului, nostalgia pentru regimul totalitar nu doar persistă, ci explodează în statistici, atrage atenția reputatul politolog Remus Ștefureac. Acesta avertizează că rezultatele sunt produsul unui război informațional necombătut, care a erodat atașamentul față de democrație și libertate. Consecințele acestui eșec ar putea fi dramatice pentru viitorul democratic al țării, mai arată Ștefureac.

SONDAJ INSCOP

„TRAG CEL MAI SERIOS SEMNAL DE ALARMA!

INSCOP Research a realizat, în parteneriat cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Comunist (IICCMER) – salut activarea și implicarea institutiei – cea mai ampla cercetare sociologica dedicata nostalgiei după comunism.

Datele cercetării-eveniment intitulate ”Percepția populației cu privire la COMUNISM. Reperele nostalgiei” au fost culese în luna iulie 2025, pe un eșantion de 1500 de respondenți, cu o eroare de +/-2.5%.

Citeste si Colosul industrial, cu mii de angajați în comunism, a ajuns o ruină. Hoții fură pe capete din fabrică

Studiul va fi prezentat integral, cu analize detaliate de grupuri socio-dmeografice, maine, 22 iulie 2024 începând cu ora 10 în cadrul unui eveniment organizat de IICCMER. Tot mâine vom transmite public rezultatele inegrale ale pe paginile de internet ale INSCOP si IICCMER. Presa interesată de subiect poate contacta IICCMER pentru participare la eveniment.

Rezultatele cercetării indică o prăpastie imensă între realitate și percepția populației României cu privire la regimul comunist, creionând tabloul unei societăți aproape complet fragilizată în fața războiului informațional / hibrid / cognitiv care face deja ravagii în casa noastră.

Datele pe care le vom prezenta mâine sunt, pe alocuri, halucinante. Ele dezvăluie fundamentele unei nostalgii colective care poate afecta serios stabilitatea regimului democratic (dacă nu a afectat-o deja) prin alimentarea unor repere valorice denaturate cu mituri construite prin informații trunchiate sau minciuni grosolane. Minciuni exacerbate de peste un deceniu prin intermendiul unui complex de agresiuni hibride propagate de factori interni sau de entitați ostile externe cu scopul de a provoca fracturi sociale majore, polarizare totală, neîncredere endemică și nesiguranță cronică în societatea românească.

Nostalgia după comunism este și un fenomen natural fieresc. Fie că e determinată de regretul după tinerețea pierdută, fie de starea de incertitudine dură resimțită de grupuri sociale vulnerabile a căror viață a fost dată peste cap de distrugerea bruscă a unui regim care controla totul, de la viața intrauterină, până la locul în cimitir.

De neimaginat este însă intensitatea acestui sentiment de nostalegie astăzi, la 35 de ani după căderea comunismului! Cu toate eșecurile prezentului, cu toate nemulțumirile sociale, economice ale unei părți a populației care amplifică regretul după comunism, procentele CATASTROFICE ale populației care mitologizează viața în comunism nu sunt doar rezultatul unui fenomen natural!

Ele sunt o consecință directă a războiului informațional în care ne aflăm, a cel puțin 10 ani de măsuri active serioase coordonate în mod direct de de o putere ostilă, valuri de dezinformări, minciuni și manipulări grotești propagate pe toate canalele de multiplicare a informației, dar cu precădere pe rețelele sociale.

O campanie de destabilizare și vulnerabilizare socială care nu a fost combătută nici de stat și nici de societate, nici dinspre sfera publică și nici dinspre cea non-publică.

O campanie împotriva căreia nu am construit nici capabilități și nici nu am alocat resurse pentru a construi anticorpii potriviți pe care nu îi putem găsi decât în atașamentul față de libertate, în buna guvernare, în patriotismul sincer, frate cu integritatea, cu cinstea și bunul simț, nu cu agresiunea și violența de import.

Citeste si Un produs celebru din comunism revine la modă. Până și restaurantele îl reintroduc în meniu

Și ca urmare a acestui eșec, astăzi două treimi dintre români cred că Nicolae Ceaușescu (de vreo 10 ani, veritabil star pe Facebook și Tik-tok în video-uri și imagini realizate profesionist și răspândite strategic și cu resurse) a fost un lider bun pentru Romînia, și doar 24% cred că a fost un lider rău pentru România.

Epoca de aur a regimului comunist pare a se manifesta, într-o dimensiune suprarealistă a percepției, tocmai în zilele noastre când comunismul parte a fi mai popular decât în cele mai bune vremuri ale existenței sale.

Vom detalia mâne mai multe, însă nu pot să nu mă gândesc la un lucru simplu.

Dacă cea mai mare amenințare la adresa democrației românești, la adresa libertării și suveranității noastre, cea reală, nu cea de decor imaginată de scenariștii potemkieni din Răsărit pentru folosul subversiv al neo-Coloanei a V-a, s-a produs pe fondul războiului informațional / hibrid / cognitiv, oare noi chiar nu suntem în stare să construim rapid capabilități de apărare?

Dacă putem să alocăm 7 miliarde de euro pentru programul F35, veritabile fortărețe zburătoare de care avem nevoie ca de aer pentru a ne apăra granițele, oare chiar nu putem găsi un miliard, doar unul, pentru a nu pierde războiul informațional care se derulează chiar acum în casa noastră, amenințând grav securitatea națională și, la final, chiar suveranitatea noastră reală.

Cercetarea sociologică indică o nevoie acută de politici publice care să abordeze nemulțumirile structurale actuale (sărăcie, inegalități, corupție) și carențele informaționale și educaționale tot actuale (cunoașterea istoriei reale, fundamente minimale de cultură generală etc.)”, a scris sociologul Remus Ștefureac pe Facebook.

 

DailyBusiness
Cât mai costă o vacanță în Thassos. Postarea unui român pe un grup de turiști a stârnit controverse din cauza bugetului alocat
Spynews
Ilona Brezoianu și soțul ei sărbătoresc un an de când au devenit soț și soție. Ce a transmis jurata de la Te cunosc de undeva: "Abia aștept..." | FOTO
Bzi.ro
Cum vrea Irina Columbeanu să facă bani în România: „Am primit foarte multe propuneri!“
Fanatik.ro
Prima companie de stat din România unde angajații vor lucra 4 zile în loc de 5. Salariile vor fi tăiate cu 20%
Capital.ro
Reguli noi pentru suspendarea permisului auto în România. Dispare și amenda redusă 15 zile
Playtech.ro
Cum s-a produs de fapt accidentul mortal de pe Transalpina. Gestul motociclistului argentinian a provocat tragedia
DailyBusiness
Sume mamut pentru un anumit loc în avion! Cât trebuie să plătească românii dacă vor să stea lângă persoana iubită
Adevarul
Escrocheria „aur pe autostradă” revine în Germania. Trei români au fost prinși în flagrant. Pretindeau că se află în pană de combustibil
wowbiz.ro
FOTO | Moment sfâșietor în primul episod din Insula Iubirii: Teodora Marcu, omagiată după moartea cumplită trăită sub privirile fiicei ei. Avem imaginea | EXCLUSIV
Spynews
A murit „prințul adormit” al Arabiei Saudite! A fost în comă timp de 20 de ani, în urma unui accident de mașină, în Londra
Spynews
Pepe își sărbătorește ziua de naștere! Cum l-au surprins copiii! Artistului nu i-a venit să creadă | VIDEO
Evz.ro
România dă în clocot. Urmează un protest de amploare
Ego.ro
Ce au observat experții, la aparițiile fiului cel mic al lui Kate Middleton și al Prințului William
Prosport.ro
Reacția prezentatoarei TV, care are un iubit cu 11 ani mai tânăr, după ce a fost acuzată că e „vulgară”
kanald.ro
Un bărbat declarat mort de medicii italieni s-a trezit exact înainte să vină dricul. Ce a întrebat acesta imediat după ce a deschis ochii
Cancan.ro
Ce scrie presa din Austria despre Mihaela Rădulescu, după moartea lui Felix Baumgartner. Cum au numit-o
Playsport.ro
Dacă investeai în acțiuni Netflix când a ajuns în România, azi te-ai fi bucurat de un câștig...
Capital.ro
Se pregătește o nouă TAXĂ pentru români. Cine sunt cei care o vor plăti obligatoriu: Este esențial...
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
„Indecento!”. Imaginile cu Georgina Rodriguez la biserică au declanşat un tsunami de comentarii negative
stirilekanald.ro
Denis a murit la 17 ani, după ce a venit de la o petrecere. Bunica sa l-a găsit fără suflare, în pat: "Nu s-a putut trezi"
Gata, s-a aflat adevărul. E oficial! Acum e totul clar. Lumea întreagă este uluită. 246 au murit din această cauză
MediaFlux
Scăderi de salariu de 50% și concedieri până la finele anului!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Kim Jong-un vrea să slăbească. Testează Ozempic pe civili