Sondaj INSCOP: Orientarea prooccidentală a românilor rămâne covârşitoare

Majoritatea românilor cred că țara trebuie să se îndrepte politic și militar înspre Vest și indică Statele Unite ca fiind statul care a influențat cel mai mult în bine evoluția României în ultimii 25 de ani, relevă un barometru realizat de Inscop Research la comanda cotidianului "Adevărul".

RomaniaTV.net
16 dec. 2014, 08:45
Sondaj INSCOP: Orientarea prooccidentală a românilor rămâne covârşitoare

Întrebați care cred că ar trebui să fie direcția înspre care să se îndrepte România din punct de vedere al alianțelor politice și militare la 25 de ani de la căderea comunismului, 86,1% dintre cei chestionați indică direcția Vest (UE, NATO). 5,2% indică direcția Est (Rusia), în timp ce 8,7% nu știu sau nu răspund la această întrebare, arată sondajul.

Persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 și 30 de ani susțin în proporție de 84,5% direcția spre Vest, cele cu vârsta între 31 și 50 de ani se pronunță în proporție de 89,4% pentru acest lucru iar 84,3% din persoanele peste 50 de ani susțin această direcție.

La întrebarea „Care este, în opinia dvs. țara care a influențat cel mai mult, în bine, evoluția României în ultimii 25 de ani?” Statele Unite ale Americii conduc detașat, cu 36,9%. Pe grupe de vârstă, împărtășesc această părere 39,1% dintre persoanele care au între 18 și 30 de ani, 38,9% dintre cele care au între 31 și 50 de ani și 34,3% dintre cei care au peste 50 de ani.

Clasamentul țărilor care au influențat în bine România în ultimii 25 de ani este completat de Germania (18,4%), Franța (4,4%), Marea Britanie (4%), Rusia (3,8%), Italia (2,8%), Spania (2,1%), China (0,9%). 0,8% indică altă țară, în timp ce 25,8% nu știu sau nu răspund la această întrebare.

„Alături de adeziunea față de democrație, opțiunea consolidată a imensei majorități a românilor pentru Occident (UE, NATO) în dauna Eurasiei (Rusia) reprezintă marele câștig al ultimilor 25 de ani. Din punctul de vedere al valorilor și al reperelor de civilizație modernă, românii nu mai au dubii. Atât populația, cât și conducerea politică rezonează în aceeași direcție — Vest, ceea ce face din România unul dintre cei mai puternici piloni occidentali în această parte a lumii”, apreciază Remus Ștefureac, director INSCOP.

Barometrul INSCOP — Adevărul despre România a fost realizat de INSCOP Research la comanda „Adevărul” în perioada 27 noiembrie — 2 decembrie 2014. Volumul eșantionului a fost de 1.076 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18 ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de +/—3%, la un grad de încredere de 95%. Metoda folosită a fost cea a sondajului de opinie pe baza unui chestionar aplicat de operatorii de interviu la domiciliul respondenților.


loading...