Sondaj INSCOP: PSD şi PNL pierd în intenţia de vot a românilor, AUR stagnează, în timp ce USR câştigă teren

Potrivit celui mai recent sondaj de opinie publicat de INSCOP, partidele din coaliția de guvernare pierd procente. PSD scade la 28,7%, PNL înregistrează, de asemenea, o scădere, și ajunge la 18%. Și AUR pierde procente, însă se menține peste 20% intenție de vot. USR crește ușor până la 12,7%.

05 iul. 2023, 14:01
Sondaj INSCOP: PSD şi PNL pierd în intenţia de vot a românilor, AUR stagnează, în timp ce USR câştigă teren

Rezultatele sondajului INSCOP nu sunt surprinzătoare, în condiţiile în care PSD şi PNL reprezintă coaliţia care formează guvernul, astfel fiind de aşteptat să scadă în preferinţele românilor, AUR este cel mai vocal partid din opoziţie, iar câştigul USR se compensează, în mare măsură, cu pierderea liberalilor.

Intenția de vot pentru principalele partide:

PSD – 28,7%

AUR-20,1%

PNL-18%

USR-12,7%

„Dincolo de evaluarea intenției de vot a momentului, ceea ce contează cu adevărat este tabloul de ansamblu și capacitatea de a analiza date dintr-o perspectivă mai cuprinzătoare care surprinde marile tendințe”, scrie Remus Ștefureac, directorul INSCOP, potrivit Digi 24.

Citeşte şi: Diana Şoşoacă demască planul coaliţiei: „E invers. Se va mări TVA-ul, se vor mări toate preţurile”

Erodarea la guvernare afectează ceva mai mult PNL pentru că s-a aflat cel mai mult la guvernare. PNL pierde puțin peste 8 procente comparativ cu iunie 2021 (de la 26.6% in iunie 2021 la 18% in iunie 2023), și două procente comparativ cu decembrie 2021 când s-a instalat guvernul PNL-PSD-UDMR (de la 20,1% la 18%).

PSD se află la guvernare de un an și jumătate, iar erodarea la guvernare începe să își producă efectul și asupra social-democraților. PSD pierde un procent și jumătate față de iunie 2021 când era în opoziție (de la 30,2% în iunie 2021 la 28,7% în iunie 2023), și aproximativ 7 procente față de momentul în care a intrat la guvernare în noiembrie-decembrie 2021 (de la 36% în decembrie 2021 la 28,7% în iunie 2023).

AUR, aflat mereu în opozitie în această perioadă, deși a avut o evoluție foarte sinuoasă, crește 6 procente în ultimii doi ani, de la 14,2% în iunie 2021 la 20,1% în iunie 2022). În ultima jumătate de an, AUR înregistrează o creștere relativ constantă a intenției de vot.

USR, care a trecut de la putere, în iunie 2021, în opozitie, stagnează (13,2% în iunie 2021, respectiv 12,7% în iunie 2023). De la începutul acestui an, USR a început să crească ușor, recuperând aproximativ 3 procente față de platoul de 10% pe care se instalase în ultima jumătate a anului 2022.

„Scorurile principalelor patru partide încep să se strângă, ceea ce sugerează o competiție stransă pentru alegerile europarlamentare, dacă se va menține acesată tendință de erodare a partidelor de la guvernare și de creștere a celor din opoziție. Prin urmare, cu un an înainte de primele alegeri, toate partidele au timpul necesar pentru a-și calibra mesajele, politicile, acțiunile astfel încât să modifice această tendință. Deși dificil, nu este chiar imposibil, însa sunt vitale înțelepciunea politică, o conectare mai bună cu agenda reală a populației, o capacitate de comunicare mult îmbunătățită și, mă încăpățânez să o spun, responsabilitate, onestitate, rezultate ți cât mai puțin populism deșănțat. Datele sunt extrase din sondaje INSCOP Research realizate în ultimii doi ani, reprezentative pentru populația adultă a României”, mai scrie Ștefureac.

Citeşte şi: EXCLUSIV | Marcel Ciolacu aruncă bomba! Motivul pentru care i-a cerut lui Olaf Scholz 4000 de soldați germani:„Singurul port important la Marea Neagră în acest moment a rămas portul Constanța”