Sondaj INSCOP: PSD – UNPR, pe primul loc în opţiunile românilor pentru europarlamentare

PSD-UNPR conduce în topul preferinţelor politice ale românilor pentru alegerile europarlamentare, relevă un sondaj INSCOP, informează Agerpres. De asemenea, în ceea ce priveşte alegerile parlamentare, clasamentul intenţiei de vot este condus de Uniunea Social Liberală (USL).

25 nov. 2013, 08:55
Sondaj INSCOP: PSD – UNPR, pe primul loc în opţiunile românilor pentru europarlamentare

Un alt punct interesant al sondajul este că 29% dintre români cred că USL se va rupe înainte de alegerile prezidenţiale din 2014.

Întrebaţi cu candidaţii cărui partid sau alianţă ar vota dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri pentru Parlamentul European, românii au indicat în proporţie de 38,8% candidaţii PSD-UNPR. Pe locul secund se situează alianţa PNL-PC, cu 20,1%, urmată de PDL, cu 15%, Partidul Mişcarea Populară – 5,4%, Partidul Poporului Dan Diaconescu – 5,3%, UDMR – 5%.

Mai departe, Forţa Civică este preferată de 3,9% dintre cei chestionaţi, în timp ce PNŢCD ar obţine 2,1%, PRM – 3%, iar 1,4% au răspuns ‘alt partid’.

Acelaşi sondaj arată că 18,7% dintre români nu sunt hotărâţi cu cine să voteze, 13,6% declară că nu merg la vot, iar 6% nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare.

Cercetarea relevă că în situaţia în care duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, Uniunea Social Liberală ar obţine 57,1% dintre opţiunile de vot. USL este urmată de Partidul Democrat Liberal cu 15,6% şi Partidul Poporului Dan Diaconescu – cu 5,9% din opţiunile de vot. Pe locurile următoare se situează Partidul Mişcarea Populară – 5,2%, Uniunea Democrată a Maghiarilor din România – 5%, Forţa Civică – 4,1%, PNŢCD – 2,4%, PRM – 3,5% din opţiunile respondenţilor. 1,2% au indicat ‘alt partid’.

Sondajul mai arată că 19,2% dintre români nu sunt hotărâţi cu cine să voteze, 13% declară că nu merg la vot şi 6,3% nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare.

Conform sondajului, 29% dintre români cred că USL se va rupe înainte de alegerile prezidenţiale din 2014. În luna mai, 21% dintre cei chestionaţi indicau acest răspuns. Totodată, cercetarea arată că 18,3% dintre cei intervievaţi spun că USL se va rupe imediat după alegerile prezidenţiale din 2014, comparativ cu cei 12,4% care exprimau acest punct de vedere în cadrul barometrului publicat în luna mai.

Sondajul a fost realizat de INSCOP Research, la comanda cotidianului Adevărul, în perioada 7-14 noiembrie 2013. Volumul eşantionului a fost de 1.055 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României de 18 ani şi peste 18 ani.

Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%, eşantionul fiind de tip multi-stratificat, probabilistic.

 

VEZI SI:

SONDAJ: Elena Udrea şi MRU, favoriţi în cursa pentru candidatul dreptei la prezidenţiale