Sondaj INSOMAR: AUR ar câștiga detaşat alegerile europarlamentare! Ce se întâmplă cu PSD şi PNL

În 2024, pentru prima dată în ultimii 20 de ani, România va găzdui alegeri simultane pentru Parlamentul European, primării, consilii locale și județene, Senat și Camera Deputaților, precum și alegeri prezidențiale în două tururi. Conforum unui sondaj realizat de INSOMAR, partidul condus de George Simion, AUR, ar urma să câștige detașat alegerile europarlamentare.

02 sept. 2023, 20:42
Sondaj INSOMAR: AUR ar câștiga detaşat alegerile europarlamentare! Ce se întâmplă cu PSD şi PNL

Conform unui sondaj realizat recent de INSOMAR, rezultatele arată că AUR ocupă poziția principală în preferințele alegătorilor pentru alegerile europarlamentare. Conform acestui studiu, AUR ar obține aproximativ 27% din totalul voturilor, în timp ce PSD se află pe locul doi cu aproximativ 25%, urmat de PNL cu 15%, și USR cu 7%.

Citește și: Ce spune Marcel Ciolacu despre o posibilă alianță PSD-AUR. Ce se întâmplă cu acordul semnat cu PNL

Sondajul a fost efectuat în intervalul 28-31 august 2023, pe un eșantion format din 1030 de participanți, cu vârsta de 18 ani sau mai mult, din rândul populației adulte rezidente în România. Marja de eroare a sondajului este de aproximativ ±3,1% la un nivel de încredere de 95%, conform informațiilor disponibile pe insomar.org.

În 2024, în România se vor desfășura toate tipurile de alegeri, iar primele dintre acestea vor fi alegerile pentru Parlamentul European. Partidul AUR și-a anunțat deja candidații pentru această competiție electorală. Mai mult, liderul partidului, George Simion, a subliniat importanța comunității din diaspora ca segment electoral semnificativ, motiv pentru care a organizat în mod frecvent evenimente în străinătate pentru a-și consolida susținerea din această zonă.

„Nu o să vă ascund faptul că avem un interes major în a organiza aceste conferinţe, în a face evenimente, în a ne axa pe românii din diaspora. Bineînţeles, ne uităm către viitoarele alegeri şi ne gândim că singura formă prin care cei de la PSD şi PNL pot fi îndepărtaţi democratic de la conducere este printr-un vot masiv al românilor din diaspora. Cu un milion de voturi venite de peste hotare tot echilibrul lor electoral, toate sondajele lor, toate mitele date sub o formă legală sau ilegală pot fi destrămate. De aceea avem un interes major pentru a convinge românii de peste hotare că noi suntem o soluție pentru viitorul României”, declara în trecut George Simion.

Rezultatele alegerilor europarlamentare indică o transformare semnificativă în peisajul politic. Cu AUR în poziția de lider, depășind PSD, și cu alte formațiuni politice mai recente obținând rezultate notabile, este evident că alegătorii din România își schimbă preferințele și ar putea căuta soluții alternative la partidele tradiționale.

AUR și-a anunțat deja lista cu politicienii care vor candida la europarlamentareîntr-un eveniment care a avut loc la Arenele Romane.

Pe lista de 44 de candidaţi se află Christian Terheş, Claudiu Târziu, Dan Tănasă, Şerban Dimitrie Sturza, Gheorghe Piperea, Mugur Mihăescu, Monica Iagăr. Lista cuprinde 44 de candidaţi însă ordinea pe listă va fi stabilită în luna aprilie 2024. Formaţiunea prezintă cu acest prilej şi ”Planul AUR pentru Parlamentul European”, un program politic cu principalele priorităţi ale formaţiunii la acest scrutin electoral. ”Ne vom opune globalismului, tendinţelor de dezrădăcinare şi a oricăror presiuni de dezbinare a ţărilor UE dar şi a românilor”, transmite AUR în document. Relaţia UE cu România trebuie să fie una de reciprocitate, mai spune AUR.

Pe lista AUR pentru Parlamentul European se află parlamentari din partid, precum Claudiu Tîrziu, Dan Tănasă, Dămureanu Ringo, dar şi europarlamentarul Christian Terheş, care a candidat la alegerile trecute din partea PSD. Un alt nume este Şerban Dimitrie Sturza, dar şi avocatul Gheorghe Piperea, omul de televiziune Mugur Mihăescu şi fosta atletă Monica Iagăr. Vârsta medie a celor 44 de candidaţi este de 45 de ani, iar 45,5% din listă a fost rezervată femeilor, potrivit celor de la AUR.

Ce se întâmplă cu AUR la alegeri

Conform unui alt sondaj recent, AUR se află pe locul doi în preferințele electorale pentru alegerile parlamentare, într-o poziție egală cu PNL.

Potrivit datelor obținute dintr-un sondaj CURS comandat de PSD, PSD ocupă prima poziție în intențiile de vot pentru alegerile parlamentare, cu 32%. În același timp, AUR și PNL se află la egalitate, obținând fiecare 19% din intențiile de vot ale respondenților.

Conform aceluiași sondaj, după PSD cu 32% și PNL și AUR cu fiecare 19%, se plasează USR cu 12% din preferințele alegătorilor, urmat de UDMR cu 15%. Partidul condus de senatoarea Diana Șoșoacă, S.O.S. România, are o cotă de 4% în intențiile de vot ale respondenților, la fel ca și PMP.

Sondajul a fost realizat în perioada 24 – 31 august, prin interviuri față în față la domiciliul respondenților, pe un eșantion de 1067 de persoane cu vârsta de 18 ani sau mai mult. Marja maximă de eroare pentru întregul eșantion este de +/-3% la un nivel de încredere de 95%.

Citește și: Raed Arafat aruncă bomba în cazul exploziilor de la Crevedia. Cine sunt vinovații: „ A fost o insistenţă mare”