Sondaj IRES: 72% dintre români nu au un partid preferat

Datele celui mai recent sondaj de opinie al IRES dezvăluie că majoritatea românilor nu au un partid preferat. Mai mult, cei mai mulţi dintre cei chestionaţi spun că nu au nici om om politic pe care să-l prefere.

RomaniaTV.net
04 ian. 2012, 15:09
Sondaj IRES: 72% dintre români nu au un partid preferat

IRES, casa de sondaje patronată de sociologul Vasile Dâncu relevă faptul că majoritatea românilor nu au preferinţe politice. Potrivit celei mai recente cercetări a IRES, 72% dintre români spun că nu au un partid politic preferat şi doar 28% au. Totodată, 74,2% susţin că nu au un om politic preferat, 25,6% au afirmat că au, iar 0,2 nu au răspuns la întrebare.

Traseismul, prezent şi în rândul votanţilor, nu doar la politicieni

Traseismul politic se manifestă nu doar în rândul aleşilor, ci şi printre cei care votează. Astfel, doar jumătate dintre cei chestionaţi afirmă că în ultimii ani au votat cu un singur partid. Astfel, la întrebarea „în ultimii 10 ani ati votat cu un singur partid sau cu mai multe?”, răspunsurile au fost date astfel: 56,5% au spus că au votat cu un singur partid, 33,1% cu două, cu trei, sau chiar cu mai multe partide, 9,7% afirmă că nu au votat deloc, iar 0,7% nu au răspuns.

Dâncu: Este o dovadă că românii sunt nemulţumiţi

Sociologul Vasile Dâncu consideră că volatilitatea elecoratului este o dovadă a faptului că oamenii sunt nemulţumiţi. Totodată el consideră că schimbarea opţiunilor electorale se produce şi ca urmare a schimbărilor exstrem de dese a poziţionărilor şi ideologiilor partidelor şi oamenilor politici de la noi.

„Volatilitatea electorală este destul de mare. Oamenii schimbă partidele politice cu care votează, iar partidele schimbă ușor ideologiile. Distincția stânga-dreapta începe să se relativizeze atâta timp cât coalițiile stânga-dreapta sau trecerile de la stânga la dreapta au fost foarte dese. PDL a trecut pe partea dreaptă a eșichierului politic, USL este o combinație de neoliberalism și socialism, iar UNPR construiește o coaliție de stânga ca partener pentru dreapta aflată la putere.

Declarațiile privind votul din ultimii zece ani confirmă lipsa de aderență a românilor la partidele politice. Volatilitatea electorală este la fel de mare în rândul celor informați sau neinformați, aproape egală ca intensitate pe regiuni, dar și în rândul diferitelor categorii de formare școlară. Este o dovadă a faptului că românii sunt nemulțumiți și încearcă, testează, mai degrabă, ceea ce se află pe tarabele politicii”, comentează Vasile Dâncu.

Sondajul IRES a fost realizat la începutul lunii decembrie 2011, pe un eşantion de 1.375 de indivizi, cu vârsta de 18 ani şi peste. Eroarea maximă tolerată este de +/- 2,69%.