Sondaj IRES: 75% dintre români îşi doresc unirea cu Moldova

Românii se consideră patrioţi şi spun că Ziua Naţională este importantă pentru familia lor, iar cei mai mulţi dintre ei petrec ziua de 1 Decembrie alături de familie şi de prieteni, arată un sondaj IRES dat publicităţii sâmbătă. Potrivit sondajului, trei sferturi dintre români se declară de acord cu unirea Republicii Moldova cu România.

RomaniaTV.net
30 nov. 2013, 16:45
Sondaj IRES: 75% dintre români îşi doresc unirea cu Moldova

87% dintre respondenţi afirmă că Ziua Naţională a României este o sărbătoare importantă pentru familia lor.

În timp ce 77% dintre cei chestionaţi cred că 1 Decembrie este data potrivită pentru a marca Ziua României, 11% sunt de părere că Ziua Naţională ar trebui sărbătorită în 24 ianuarie, iar 6% indică data de 23 august.

Ziua Naţională se sărbătoreşte în principal cu familia sau cu prietenii (68%), la evenimentele care au loc în localităţile din ţară (38%), prin arborarea steagului României (30%). Un sfert dintre participanţii la studiu au spus că de Ziua Naţională obişnuiesc să plece în excursii

În ceea ce priveşte aserţiunea unor români potrivit căreia nu s-au născut în locul potrivit, doar 15% dintre participanţii la studiu sunt de acord cu aceasta, trei sferturi dintre respondenţi dezaprobând-o.

Deşi 85% dintre respondenţi se declară patrioţi, doar 58% dintre cei chestionaţi consideră că patriotismul este o valoare actuală.

Potrivit sondajului, trei sferturi dintre români se declară de acord cu unirea Republicii Moldova cu România. Însă, aproape o treime dintre participanţii la studiu cred că majoritatea cetăţenilor moldoveni nu sunt de acord cu unirea ţării lor cu România, iar o cincime spun că românii nu sunt de acord cu unirea ţării noastre cu Republica Moldova.

64% dintre respondenţi au auzit despre declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu potrivit cărora următorul proiect politic pentru România, după NATO şi UE este unirea cu Republica Moldova, iar 63% dintre participanţii la sondaj au o părere bună şi foarte bună despre această declaraţie, în timp ce 20% au o părere proastă şi foarte proastă.

Peste 70% dintre respondenţi sunt de acord cu declaraţia presedintelui României conform căreia „acum e oportun să o spunem, avem acest obiectiv, dacă vor vrea moldovenii, am spus-o la Chişinău. Sunt convins că dacă la Chişinău va exista un interes unionist, România va spune da”.

În ceea ce priveşte Summit-ul China-Europa Centrală şi de Est, desfăşurat în această săptămână la Bucureşti, aproape trei sferturi dintre cei chestionaţi – 73% – sunt de acord cu decizia României de a promova investiţii majore finanţate de China.

Notorietatea vizitei delegaţiei chineze conduse de Premierul Republicii Populare Chineze în România este una foarte ridicată, 92% dintre respondenţi au declarând că au auzit despre acest eveniment, iar 79% sunt informaţi cu privire la proiectele de investiţii în valoare de 10 miliarde de dolari, din care 8,5 miliarde de dolari ar fi destinate României, luate în discuţie pe parcursul Summit-ului China-Europa Centrală şi de Est.

Optimismul cu privire la investiţiile chineze în România este unul moderat: jumătate dintre respondenţi cred că aceste proiecte se vor realiza parţial, 19 cred că se vor realiza în totalitate, iar 17% cred că acestea nu se vor realiza.

În ceea ce priveşte poziţia Uniunii Europene cu privire la investiţiile chineze din România, părerile sunt împărţite: în timp ce 46% dintre respondenţi cred că UE s-ar opune acestora, 41% cred că acest lucru nu s-ar întâmpla.

Totuşi, 63% dintre respondenţi cred că România ar trebui să continue proiectele cu finanţare din partea Chinei în ciuda unei posibile opoziţii a Uniunii Europene

Ancheta IRES a fost realizată în data de 29 noiembrie pe un eşantion reprezentativ la nivel naţional de 1.132 persoane, cu o marjă de eroare de ± 3 %.