Sondaj IRES: 80% dintre români cred că în Liga I sunt meciuri trucate

Fotbalul românesc este văzut de majoritatea respondenţilor unui sondaj realizat de IRES drept un domeniu în care corupţia şi blaturile sunt în floare.

RomaniaTV.net
03 nov. 2011, 16:04
Sondaj IRES: 80% dintre români cred că în Liga I sunt meciuri trucate

Institutul Român pentru Evaluare si Strategie – IRES a realizat un studiu cu privire la percepția populației față de fotbalul românesc. Violenţa şi corupţia din acest domeniu a ajuns la urechile celor mai mulţi dintre respondenţi, fie că sunt, fie că nu sunt pasionaţi de fotbalul autohton.

Rezultatele sondajului IRES legat de fotbalul românesc relevă o percepţie foarte proastă despre acest fenomen. 80 la sută dintre respondenţii la chestionar cred că în fotbalul românesc există meciuri trucate, judecând mai ales după ultimele scandaluri de corupţie din acest domeniu. Dintre cei 80%, aproape jumătate (46%) consideră că toţi oamenii din fotbal sunt vinovaţi de această situaţie, 21% dau vina pe patroni şi finanţatori, iar 17% pe conducătorii de cluburi. Doar 8% îi văd vinovaţi pe arbitrii, iar 2% pe conducătorii FRF.

Peste 70 la sută dintre persoanele intervievate au puţină şi foarte puţină încredere în şefii fotbalului românesc, Mircea Sandu, preşedinte FRF, şi Mitică Dragomir, preşedinte LPF.

În schimb, noul şef al CCA, Ion Crăciunescu, instalat în funcţie în locul lui Vasile Avram, arestat pentru acte de corupţie, se bucură de o credibilitate destul de mare: 12% au foarte multă încredere în Crăciunescu, iar 34% au răspuns că au multă încredere.

Sondajul a fost realizat în perioada 1-2 noiembrie 2011, pe un eşantion reprezentativ de 1.546 de persoane, cu vârste de minimum 18 ani şi are o marjă de eroare de plus/minus 2,5%.

Dintre cei intervievaţi, doar 42% s-au declarat pasionaţi de fotbal. 61 la sută dintre respondenţi au o părere proastă (38%) şi foarte proastă (23%) despre fotbalul din România, 31% una bună şi doar 2% una foarte bună.

Toate meciurile din Liga I sunt în prezent transmise la televizor, însă deţinătorul celor mai multe opţiuni, DigiSport (7 meciuri pe etapă), se prinde în puţine case din România. Aceste este, probabil, şi unul dintre motivele pentru care doar 35% dintre respondenţi urmăresc meciurile la televizor. 81% dintre respondenţi le ascultă la radio sau merg pe stadioane, iar 84% le vizionează pe internet.

Cei interesaţi de fotbal îşi culeg informaţiile despre fenomen cu precădere de la televizor (85%), din discuţii cu prietenii (63%) şi din presa scrisă (42%).

Steaua este echipa cea mai populară printre respondenţi, cu 39%, iar 14% au răspuns că nu au o echipă preferată. Dinamo este pe locul doi în preferinţele suporterilor, cu 12%, urmată de Rapid (6%).

Cu toate că nu se bucură de o prea mare credibilitate, finanţatorul Stelei, Gigi Becali, este cel mai respectat om din fotbalul românesc (17%), fiind urmat de Gică hagi (15%). Totodată, însă, Gigi Becali este considerat de 19% dintre respondenţi drept „omul care face de ruşine fotbalul românesc”, urmat fiind de Mircea Sandu (8%) şi Dumitru Dragomir (6%).

Violenţele care devin tot mai dese pe stadioanele de fotbal ajung şi ele la urechile românilor. 83% dintre respondenţi au auzit despre incidentele de la meciul Petrolul – Steaua, de duminică, iar 82% dintre aceştia cred că arbitrul a făcut bine oprind meciul. Suporterii sunt consideraţi principalii vinovaţi pentru astfel de evenimente (34%), iar apoi firmele de pază angajate (24%) şi forţele de ordine (29%). Totodată, vinovaţi sunt consideraţi şi conducătorii de cluburi, ale căror declaraţii aprind spiritele, consideră 72% dintre respondenţi.

Suporterii echipei Dinamo sunt consideraţi cei mai violenţi din România de 22% dintre cei intervievaţi, urmaţi îndeaproape de cei ai Stelei (21%)

Cel mai iubit fotbalist român este Gică Hagi (22%), cu toate că acesta s-a retras din activitate de peste 10 ani. Adrian Mutu, cu 21% şi Cristi Chivu (10%) sunt următorii în preferinţele românilor. La întrebarea „Cum se numeşte fotbalistul preferat din fotbalul internaţional?”, 50% au răspuns Lionel Messi şi 17% Cristiano Ronaldo.