Sondaj IRES: Cât ar obţine Mişcarea Populară al lui Băsescu dacă ar intra în cursa parlamentarelor

Mai mult de jumătate dintre români (59%) consideră că nu este necesară apariţia unui nou partid politic în România iar 70% cred că Mişcarea Populară este o consecinţă a disputelor din PDL, relevă un sondaj IRES, preluat de Agerpres. În plus, doar 9% dintre cei chestionaţi ar vota Mişcarea Populară dacă aceasta s-ar transforma în partid politic şi ar participa la alegerile paralmentare.

13 apr. 2013, 07:51
Sondaj IRES: Cât ar obţine Mişcarea Populară al lui Băsescu dacă ar intra în cursa parlamentarelor

 39% dintre respondenţi consideră necesară apariţia unui noi partid politic, iar 2% nu ştiu.

La întrebarea „de ce doctrină consideraţi că ar trebui să fie un nou partid politic, de stânga, de centru sau de dreapta?„, 31% dintre cei chestionaţi au susţinut că de dreapta, 22% – de centru, 21% – de stânga, 16% – nu ştiu, iar 10% – nu răspund.

Mai mult de jumătate (62%) dintre respondenţi au susţinut că nu este nevoie de noi partide politice de stânga în afara celor existente. De asemenea, 59% au opinat că nu este nevoie de noi partide politice de dreapta în afara celor existente. În ceea ce priveşte noi partide de centru, 52% dintre intervievaţi cred că nu este nevoie de noi formaţiuni politice de acest gen.

Potrivit studiului, 61% dintre respondenţi au auzit de înfiinţarea Fundaţiei Mişcarea Populară, iar 39% nu au auzit.

Au auzit de Mişcarea Populară mai mult bărbaţi – 67%, din mediul urban – 67%, din regiunea Transilvania+Banat – 62%, au vârste de peste 65 de ani 85% şi au studii superioare 79% iar 68% lucrează în sistemul public.

Întrebaţi ce părere au despre înfiinţarea Fundaţiei Mişcarea Populară, 46% au afirmat că au o părere proastă şi foarte proastă (25% – părere proastă, 21% – părere foarte proastă) ,iar 39% au susţinut că au o părere bună şi foarte bună (33% – părere bună, 6% – foarte bună), 7% – nu cunosc iar 8% – nu răspund la această întrebare.

Dacă se transformă în partid politic, 58% dintre chestionaţi spun că nu vor vota la viitoarele alegeri Mişcarea Populară, în timp ce 28% spun că da, 12% – nu ştiu şi 2% – nu răspund.

Dintre cei care spun că ar vota Mişcarea Populară 31% sunt femei, din mediul rural – 34%, din Transilvania+Banat – 32% şi Moldova – 31%, au vârste între 18 şi 35 de ani 41% şi studii elementare 49%, 33% nu lucrează în acest moment, 25% lucrează în sistemul privat şi 34% sunt în căutarea unui loc de muncă.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare şi Mişcarea Populară ar participa la alegeri ca partid politic, 9% dintre cei chestionaţi au spus că ar vota cu aceasta, 57% ar vota cu USL, 13% cu PDL, 9% ar obţine PP-DD, cu UDMR şi PRM ar vota câte 3% dintre intervievaţi şi 5% cu alt partid.

În ceea ce priveşte doctrina Mişcării Populare – de stânga, de dreapta sau de centru -, 31% dintre respondenţi au spus că nu ştiu ce doctrină are aceasta, 26% au afirmat că de centru, 23% – de dreapta şi 14% – de stânga, iar 6% nu au răspuns.

73% dintre cei intervievaţi au susţinut că nu ar vota Partidul Mişcarea Populară în cazul în care Traian Băsescu ar face parte din el, în timp ce 21% au spus că da, 5% – nu ştiu, iar 1% – nu răspund.

De asemenea, 70% dintre cei chestionaţi cred că Mişcarea Populară este o consecinţă a disputelor din PDL.

Sondajul a fost realizat pe 9 aprilie, pe un eşantion multistratificat, probabilist de 1.229 de subiecţi cu vârste de peste 18 ani, prin metoda CATI şi are o eroare maximă tolerată de plus/ minus 2,9%.