Sondaj IRES: Ce cred românii despre Marea Unire şi cum vor petrece Centenarul

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a realizat o cercetare sociologică, la comanda Departamentului pentru Strategii Guvernamentale, cu privire la Marea Unire şi Centenar. Sondajul curpinde informaţii despre identitatea asumată a românilor, dorinţe cu privire la Centenar, dar şi opinia românilor despre ţara lor peste 100 de ani.
Romania TV
01 dec. 2017, 11:19
Sondaj IRES: Ce cred românii despre Marea Unire şi cum vor petrece Centenarul

Studiul realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES, la comanda Departamentului pentru Strategii Guvernamentale, a evidențiat faptul că Centenarul Marii Uniri este un eveniment așteptat la nivelul opiniei publice.

88% dintre respondenți consideră că Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 merită sărbătorită. Românii se așteaptă la un consens general pe tema celebrării Centenarului și la o implicare serioasă din partea instituțiilor cheie din societatea românească.

Identitatea românească este una solidă și prevalentă identității europene și celei regionale. 70% dintre respondenți se consideră în primul rând români și apoi invocă identitatea regională sau europeană.

content-image

Ca o proiecție în viitor, 36% dintre români se așteaptă ca peste 100 de ani România să arate mai bine, în timp ce 25% se așteaptă ca ea să arate mai rău.

Există așteptări ca evenimentele să se deruleze deopotrivă în comunitățile importante ale românilor din diaspora și la nivel local, să implice cetățenii, să susțină toleranța și diversitatea etnică, să conecteze tinerii la istorie și să promoveze România.

Identitatea românească este una solidă și prevalentă identității europene și celei regionale. Astfel, mai mult de 70% dintre respondenți se consideră în primul rând români și apoi invocă identitatea regională sau europeană.

Marea Unire reprezintă un sentiment de mândrie pentru 73% dintre respondenți. 84% dintre respondenți consideră că Marea Unire este un eveniment pozitiv.

Meritele pentru înfăptuirea Marii Uniri sunt atribuite Regelui Ferdinand, „tuturor cetățenilor”, podiumul fiind completat de cei „care au murit în timpul Primului Război Mondial”.

content-image

33% dintre respondenți susțin că au avut persoane din familie care au participat la Primul Război Mondial sau la Marea Unire.

88% dintre respondenți consideră că Marea Unire de la 1 Decembrie 1918 merită sărbătorită. 81% dintre respondenți consideră că ar trebui organizate evenimente de celebrare a Centenarului României. 83% dintre respondenți consideră că evenimentele ar trebui organizate la nivel național. 76% dintre respondenți consideră că evenimentele ar trebui organizate la nivel local, județean.

content-image

34% dintre respondeți consideră că Centenarul României ar trebui celebrat la nivel european, în schimb, 47% consideră că nu.

66% dintre respondenți văd Bucureștiul ca fiind orașul unde ar trebui realizate manifestări deosebite. Alba Iulia, cu 55%, ocupă locul secund, iar Iași, cu 36%, completează podiumul.

content-image

Felul în care va arăta România peste 100 de ani este privit cu optimism de respondenți. 36% consideră că va arăta mai bine, 20% la fel și numai 25% consideră că va fi mai rău.

33% dintre respondenți intenționează să-și petreacă ziua de 1 Decembrie 2018 participând la evenimente publice prilejuite de momentul aniversar, iar 13% vor organiza un eveniment privat special împreună cu familia.

Cu ocazia Centenarului Marii Uniri, România ar trebui promovată mai degrabă ca țara românilor, consideră 70% dintre respondenți și mai puțin ca un actor important pe scena europeană și mondială, acest lucru fiind susținut doar de 18% dintre respondenți.

content-image


Studiul a fost realizat în baza unei metodologii de cercetare integrată, cantitativă și calitativă. Principalele metode și tehnici utilizate în realizarea studiului au fost: ancheta sociologică, focus grupurile și dezbaterea co-creativă.

Colectarea datelor s-a făcut prin metoda CAPI (Computer Assisted Personal Interviewing) – chestionarele au fost aplicate față în față. Universul vizat de studiu a fost populația de 16 ani și peste, neinstituționalizată, care locuiește în locuințe private, pe teritoriul României.

Reprezentativitatea: rezultatele sondajului de opinie au o marjă maximă admisă de eroare de ± 3% la un nivel de încredere de 95%. Datele au fost colectate la domiciliul subiectilor. Colectarea datelor s-a realizat în perioada 1 Octombrie- 15 Noiembrie 2017

DailyBusiness
România atinge pragul critic de 60% datorie publică. Guvernul promite măsuri drastice: „Facem curățenie în sinecuri și cheltuieli discreționare”
Spynews
Legătura între coșmaruri și riscul de deces precoce. Sfaturi pentru gestionarea stresului
Bzi.ro
Ce a făcut Mihai Leu chiar înainte să moară, deși era în comă profundă. Soția sportivului a oferit detalii dureroase
Fanatik.ro
Animalul deosebit care a fost văzut în mai multe locuri din Sibiu. Ajunge rar în România, trăiește în peninsula Scandinavă, acolo unde oamenii au mare grijă de el. Are culori spectaculoase
Capital.ro
A murit marea actriță. A fost una dintre cele mai frumoase și iubite artiste
Playtech.ro
Cât costă o masă copioasă cu pește, carne, salată și băuturi în Bulgaria. Români uimiți de nota de plată: „În Mamaia, de banii ăia luați doar scobitori”
DailyBusiness
RAR publică date oficiale privind consumul și emisiile de CO2 ale autoturismelor înmatriculate în România. Ce trebuie să știe șoferii
Adevarul
Mărturia unui mercenar cubanez care a dezertat din armata rusă: „Ne loveau pentru a scoate frica din noi”
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Scene dureroase la înmormântarea lui Mihai Leu. Soția lui, Anna, a plâns în hohote lângă sicriul marelui sportiv | FOTO
Spynews
Ultima postare a motociclistului italian, înainte să moară! Bărbatul era fascinat de urșii din România | FOTO
Evz.ro
Plata în numerar. Scenariile din culisele deciziilor politice
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Frumoasa iubită a milionarului român din Rusia a spus „Da”
kanald.ro
Accident naval în Tulcea, pe brațul Sulina! Cinci persoane au ajuns la spital, după ce o barcă a intrat în mal
Cancan.ro
BREAKING! Ilie Bolojan taie pensiile speciale: Vor fi ATACATE! A făcut anunțul bombă în urmă cu puțin timp
Playsport.ro
Piedone a ajuns la Costinești și a găsit mizerie și alimente stricate. „Aici cred că e vopseaua lui Ceaușescu”
Capital.ro
Ordin de la UE. Interzis pentru șoferii care au făcut școala pe automată
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
stirilekanald.ro
O fetiță de 9 ani a îndurat șase ore de chin până când a murit. Propria mamă a lăsat-o în mașină, în soare, cât ea era la muncă
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
A crescut vârsta de pensionare din iulie 2025! Lovitură dură pentru seniori
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Pion într-un joc diplomatic controversat. Ce s-a întâmplat cu femeia vândută de Nicolae Ceușescu unui canibal african