Sondaj IRES, la un an de la începutul războiului: 80% dintre români au încredere în capacitatea NATO de a apăra țările din regiune

La un an de la izbucnirea războiului din Ucraina încrederea românilor în capacitatea NATO de a apăra țările din regiune a crescut extrem de mult, însă în continuare sunt oameni care se tem că România ar putea fi invadată, arată datele unui sondaj IRES.

24 feb. 2023, 10:38
Sondaj IRES, la un an de la începutul războiului: 80% dintre români au încredere în capacitatea NATO de a apăra țările din regiune
80% dintre români au încredere în capacitatea NATO de a apăra țările din regiune

80% dintre români au încredere în capacitatea NATO de a apăra țările din regiune. Sondajul realizat pe un eșantion de 1.353 de persoane cu vârsta de peste 18 ani a scos la iveală cum au evoluat sentimentele și percepțiile pe care le au românii cu privire la conflictul militar de la granița României izbucnit în urmă cu un an de zile.

Citește și Olena Zelenska, la un an de la izbucnirea războiului din Ucraina: „Sunt sigură că în curând vom putea împărtăși cu voi cel mai valoros lucru – victoria”

80% dintre români au încredere în capacitatea NATO de a apăra țările din regiune

Potrivit sondajului IRES,  de la începutul războiului, 13% dintre români s-au gândit să părăsească țara, iar aproape 30% iau în considerare să plece din țară dacă războiul se va extinde și în România. Cu toate acestea, 80% dintre români și-au exprimat încrederea în capacitatea NATO de a face față unui atac al Rusiei împotriva țărilor membre din regiunea.

De asemenea, 16% dintre români cred că războiul din Ucraina va dura cel puțin 5 ani, iar 37% sunt de părere că se va sfârși la finalul acestui an, asta în timp ce 62% dintre români își doresc ca țara noastră să sprijine Ucraina în acest război.

Deși a trecut un an de la declanșarea războiului din Ucraina, două treimi dintre români sunt interesați de modul cum care evoluează evenimentele din țara vecină și potrivit sondajului, se informează cel puțin zilnic (30% de câteva ori pe zi, iar 35% cel mult o dată pe zi), un sfert dintre ei de 2-3 ori pe săptămână, iar 11% o dată pe săptămână sau mai rar.

Principala sursă de informare a românilor rămâne în continuare televiziunea. 87% dintre respondenți au transmis că posturile românești, inclusiv variantele lor online sunt principalele surse de informare pe care le accesează atunci când vor să fie la curent cu evenimentele din Ucraina. Asta în timp ce doar 12% au menționat că accesează posturile de televiziune străine. Iar 24 % dintre români au dezvăluit că se informează de pe rețelele de socializare.

Conform sondajului, persoanele care au peste 50 de ani și au o educație scăzută se informează de la posturile de televiziune românești. Asta în timp ce respondenții vârste între 18 și 50 de ani, dar și de cei cu studii superioare preferă să se informeze de pe rețelele de socializare.

17 % dintre români au transmis că evoluția evenimentelor din Ucraina rămâne în continuare un subiect pentru discuțiile cu prietenii,  iar 9% dintre participanții la acest studiu au transmis că încă dezbat colegii de muncă acest subiect.

Studiul mai arată că aproximativ o treime dintre români nu urmăresc desfășurarea războiului din Ucraina, iar cei care fac parte din această categorie sunt tineri și pe adulții cu vârsta maximă de 50 de ani.

Citește și Marcel Ciolacu, atac dur la adresa lui Putin la un an de la izbucnirea războiului din Ucraina: ”Nu ne vom lăsa niciodată descurajaţi de nişte criminali conduşi de idealuri greşite”