Sondaj IRES: Majoritatea părinţilor elevilor de peste 12 ani ar vrea școală în format fizic, însă fără să-i vaccineze pe copii

Potrivit unui sondaj IRES realizat în perioada 16-29 septembrie, 70 la sută dintre părinţii elevilor de peste 12 ani ar vrea ca şcoala să se desfăşoare în format fizic, însă nu vor să-i vaccineze pe copii.

08 oct. 2021, 21:02
Sondaj IRES: Majoritatea părinţilor elevilor de peste 12 ani ar vrea școală în format fizic, însă fără să-i vaccineze pe copii
Sondaj IRES: Majoritatea părinţilor elevilor de peste 12 ani ar vrea școală în format fizic, însă fără să-i vaccineze pe copii

Un sondaj IRES realizat pe un eşantion de 1000 de părinţi arată că 70 la sută dintre cei care au copii cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani îşi doresc ca aceştia să meargă la şcoală, însă fără să fie vaccinaţi.

Sondaj IRES: Cât de îngrjorați sunt părinții cu privire la riscul îmbolnăvirii cu COVID-19 a copilului

Sondajul a fost realizat în perioada 16-29 septembrie, atunci când rata de infectare în Bucureşti era de 6 la mie. Conform sondajului, 54% dintre respondenți nu s-au vaccinat, iar 55% dintre părinți sunt fie deloc, fie puțin îngrijorați privind riscul de infectare cu COVID-19 a copilului său, scrie hotnews.ro.

De asemenea, potrivit sondajului, mai mult de jumătate dintre părinți nu vor să știe dacă profesorii sunt vaccinați. Referitor la vaccinarea elevilor, 16% dintre părinții întrebaţi au spus că, până în prezent, copilul lor a fost deja vaccinat împotriva COVID-19.

Citeşte şi Noi şcoli din Bucureşti trec în sistem online. CMBSU a decis suspendarea cursurilor cu prezenţă fizică pentru patru unităţi şcolare

În proporții mai ridicate decât media îi regăsim pe părinții cu studii superioare, pe cei care locuiesc în mediul urban și pe intervievații care sunt vaccinați.

Dacă ar avea posibilitatea de a alege, 80% dintre părinții elevilor cu vârsta între 12 și 18 ani care nu sunt, până în prezent, vaccinați împotriva COVID-19 ar alege pentru copiii lor ca aceștia să nu fie imunizați: 70% ar dori ca aceștia să participe la școală în format fizic, neimunizați fiind, iar 10% ar dori pentru copiii lor neimunizați să participe la școală în format online.

17% ar alege vaccinarea copiilor lor, 16% urmând să participe fizic la cursuri, iar 1% în format online.

Potrivit sondajului, 46% dintre părinții elevilor cu vârsta între 12 și 18 ani susțin că sunt vaccinați împotriva COVID-19, 44% cu ambele doze.

Mai mult de trei sferturi (77%) dintre părinții nevaccinați susțin că nu ar putea fi determinați de nimeni și de nimic să se imunizeze.

Citeşte şi Sorin Cîmpeanu: „77,5% dintre elevi nu doresc să se vaccineze. Este o realitatea tristă”

1% admit că ar putea exista factori care să îi determine să se vaccineze. Cei mai mulți dintre aceștia (25%) recunosc că s-ar imuniza dacă ar fi obligați, pe 11% i-ar determina dacă ar beneficia de mai multe libertăți, 9% ar fi convinși dacă ar avea certitudinea că vaccinul este sigur/ eficient, iar 9% de mai multă informație cu privire la vaccin.

8% dintre părinții nevaccinați spun că ar putea fi convinși de cineva. Medicii sau specialiștii în domeniul medical sunt cei care i-ar putea determina să se imunizeze pe cei mai mulți (45%), membrii familiei ocupă și ei un loc important (17%), fiind urmați de angajator (9%), preot (5%) sau prieteni (4%).