Sondaj IRES: Peste jumătate dintre români vor ca alegerile să aibă loc după ce noul coronavirus va fi eradicat. Ce mai vor românii

Publicat: Joi, 16 Iulie 2020 16:28 // Actualizat: Joi, 16 Iulie 2020 16:28 // Sursa: romaniatv.net

IRES a realizat un sondaj pentru a evalua starea de spirit a românilor şi preferinţele lor în ce priveşte modul de desfăşurare a alegerilor locale din 27 septembrie.

65% dintre români nu au încredere că Guvernul va organiza corect alegerile.

66% dintre respondenți susțin eliminarea cu totul a semnăturilor de susținere pentru candidați.

69% dintre cetățeni sunt de părere că vor fi avantajate partidele mari.

76% dintre români susțin creșterea numărului de zile în care se poate vota, pentru a evita aglomerarea.

Mai mult de jumătate (63%) dintre simpatizanții tuturor partidelor își doresc ca votarea să aibă loc pe durata mai multor zile. Simpatizanții PNL, USR-PLUS, UDMR și Pro-România în mai mare măsură doresc să fie luată această măsură pentru a asigura siguranța la vot și evitarea aglomerației.

50% dintre români ar fi de acord cu introducerea votului prin corespondență

Peste jumătate dintre români cred că alegerile ar trebui să aibă loc doar atunci când virusul va fi complet eliminat, conform DCNews.

17% dintre români nu au acces la internet. Mutarea campaniei în online îi va afecta pe aceștia, privându-i de informare pe cei mai în vârstă dintre români, pe cei cu venituri reduse, cu educație scăzută și din localități mai puțin dezvoltate. Cu doar câteva luni înainte de alegeri pentru 72% dintre români este mai importantă siguranța sănătății cetățenilor decât democrația. Precauția merge atât de departe încât jumătate dintre români vor alegeri doar după ce virusul va fi complet eradicat.

Românii sunt de acord ca:

Semnăturile de susținere să fie eliminate complet (66%).

Semnăturile de susținere să poate fi adunate și online, pe Internet (63%).

Numărul de semnături să scadă semnificativ (53%).

Ca să se simtă în siguranță, trei sferturi dintre români doresc ca procesul de votare să se desfășoare pe mai multe zile, contrar legii votate de către Parlament; 63% dintre simpatizanții tuturor partidelor își exprimă interesul pentru această opțiune pentru securizarea procesului de vot în pandemie.

Românii, în proporție semnificativă (69%), sunt de acord ca să fie programați pe intervale orare, aproape de jumătate dintre simpatizanții partidelor fiind de acord cu această soluție pentru securizarea procesului de vot în pandemie.

82% dintre românii cu drept de vot cer creșterea numărului secțiilor de votare, aproximativ 75% dintre simpatizanții tuturor partidelor își exprimă această preferință.

Citeşte şi: E OFICIAL! Alegerile locale vor avea loc pe 27 septembrie. Klaus Iohannis a promulgat legea

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
27 septembrie alegeri locale IRES sondaj
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8737
RON
22 Oct
noapte 6 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H