Sondaj IRES: Românii au păreri împărţite despre armistiţiul dintre Băsescu şi Ponta

Românii sunt încrezători că desemnarea lui Victor Ponta în fruntea guvernului de către Traian Băsescu a fost o alegere bună. Premierul se bucură de multă şi foarte multă încredere din partea alegătorilor.

RomaniaTV.net
20 dec. 2012, 06:45
Sondaj IRES: Românii au păreri împărţite despre armistiţiul dintre Băsescu şi Ponta

Conform unui sondaj IRES, 68% dintre români cred că Traian Băsescu a procedat bine numindu-l pe Victor Ponta în fruntea Guvernului.

În plus, premierul are şi o imagine bună în ochii românilor: 33, respectiv 28% au multă şi foarte multă încredere în Victor Ponta. Pe de altă parte, preşedintele nu stă deloc bine la acest capitol. Cei mai mulţi români, 48%, au foarte puţină încredere în Traian Băsescu.

În schimb, părerile sunt împărţite în ceea ce priveşte coabitarea dintre preşedinte şi premier. 51% dintre cei repondenţi cred în pacea dintre cei doi, în timp ce 43% se îndoiesc.

Problema UDMR-ului a fost şi ea analizată. Invitaţia la guvernare făcută de Victor Ponta maghiarilor este văzută cu ochi buni doar de 42% dintre cei chestionaţi, în vreme ce 47% cred că a fost un lucru rău. Curios este faptul că şi refuzul categoric al lui Crin Antonescu de a primi UDMR la guvernare este văzut tot ca un lucru rău de peste 50% dintre repondenţi. 40% dintre cei care nu ar fi vrut UDMR la guvernare au dat ca motiv sprijinirea regimului Băsescu, iar alţi 30%, faptul că UDMR este partid etnic. Circa 8% impută Uniunii faptul că a făcut parte din mai toate guvernele de până acum

Pe de altă parte, românii aşteaptă de la guvernul Ponta crearea de locuri de muncă-26%, salarii şi pensii mai mari-17% şi eliminarea corupţiei-2%.

Sondajul a fost realizat pe 18 decembrie pe un eşantion de 1.121 de persoane şi are o marjă de eroare de +/-3%.