Sondaj IRES. Românii cred că riscul unui atac terorist creşte odată cu venirea imigranţilor

Publicat: Miercuri, 02 Septembrie 2015 13:35 // Actualizat: Miercuri, 02 Septembrie 2015 13:35 // Sursa: romaniatv.net

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES a evaluat percepția românilor cu privire la exodul refugiaților în Europa. Astfel, românii consideră că riscul unui atac terorist al Statului Islamic creşte odată cu venirea imigranţilor în ţara noastră. Totodată, mai mult de jumătate dintre respondenţi sunt de părere că România nu va fi invadată de refugiaţii din Orientul Mijlociu și Africa.

Foto: www.independent.co.uk

83% dintre persoanele participante la studiul IRES au declarat că au auzit despre criza imigranților de la granițele Uniunii Europene.

Principalele motive care au generat exodul imigranților din țările de origine sunt, în opinia respondeților, războiul (51%), și sărăcia (41%), în timp ce principali responsabili pentru criza existentă sunt indicați următorii: guvernele din țările de origine (67%), gruparea teroristă Statul Islamic (ISIS) (54%), dar și SUA (36%), Uniunea Europeană (29%), Rusia (28%) sau Israel (24%).

Potrivit datelor, mai mult de jumătate dintre români - 57% - apreciază drept mic și foarte mic riscul ca România sa fie expusă unei invazii a imigranților din Orientul Mijlociu și Africa, în timp ce 41% consideră că acest risc este unul mare și foarte mare.

IRES - CRIZA IMIGRANTILOR - PERCEPTII PUBLICE

Mai mult de o treime dintre participanții la studiu – 35% - evaluează România ca fiind "foarte slab pregătită" pentru a face față unei crize a imigranților din Orientul Mijlociu și Africa, un procent simular – 38% - o evaluează ca fiind destul de slab pregătită, în timp ce doar o cincime dintre români – 21% - cred că țara noastră este pregătită să facă față unei asfel de crize.

Europa este în criză. Peste 300.000 de imigranţi au ajuns deja, iar autorităţile sunt depăşite

Pe de altă parte, dintre instituțiile care ar putea să gestioneze o criză a imigranților, participanții la studiul IRES, respondenții creditează Armata cu cea mai ridicată încredere – 70% au multă și foarte multă încredere în capacitatea acestei instituții de a gestiona o criză a imigranților, urmată de Jandarmerie (58%), serviciile de informații (51%), organizațiile umanitare (50%), Poliția de Frontieră (49%), Consiliul Suprem de Apărare a Țării (39%), autorități locale (27%). Pe ultimul loc în ierarhia încrederii, în această listă predefinită de instituții, se află Guvernul în capacitatea căruia doar 20% dintre respondenți declară că au mare și foarte mare încredere.

Mai mult de unul din doi români -58% - crede că refugiaţii ar trebui să aibă dreptul să aleagă ţara unde vor să îşi clădească noua viaţă. În schimb, românii sunt indeciși atunci când trebuie să își exprime opinia legată de primirea refugiaților în România. 65% dintre respondenți sunt de acord total sau parțial ca România să primească un anumit număr de imigranți în calitate de membru UE. Însă atunci când sunt întrebați de posibilitatea ca refugiaţii să se mute chiar în localitatea lor, procentul celor care sunt de acord cu acest lucru scade la 46%, iar 42% sunt în total dezacord cu această ipoteză.

Sondajul a fost realizat pe elantion de 1.482 indivizi de peste 18 ani, în perioada 28-31 august 2015, marja de eroare fiind de ± 2,6%.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
criza imigranti criza imigrantilor imigranţi IRES sondaj imigraţi sondaj IRES
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8750
RON
26 Sep
noapte 18 °
zi 29 °
Ultimele joburi adaugate
24 H