Sondaj IRES: Românii nu-şi cunosc candidaţii. Care este numărul INDECIŞILOR şi câţi nu merg la vot

La jumătatea campaniei electorale, mai puțin de jumătate dintre alegători știu cine candidează pentru funcția de deputat în colegiul de care aparțin și puțin peste o treime știu cine sunt candidații pentru Senat, arată cel mai recent sondaj realizat de Institutul Român pentru Evaluare și Strategie - IRES. De asemenea, există un număr mare de cetățeni indeciși cu privire la votul pe care îl vor acorda în 9 decembrie.

RomaniaTV.net
28 nov. 2012, 08:14
Sondaj IRES: Românii nu-şi cunosc candidaţii. Care este numărul INDECIŞILOR şi câţi nu merg la vot

Întrebați dacă intenționează să voteze cu același candidat pentru funcția de deputat la acest scrutin al alegerilor parlamentare, 28% au răspuns afirmativ, 18% au spus că și-au schimbat opțiunea de vot, 11% au arătat că acea persoană nu mai candidează, iar 16% au precizat că nu vor merge la vot sau nu au mers la vot în 2008. În același timp 25% declară că nu știu cum vor proceda.

În cazul aceleiași întrebări, dar privind votul pentru funcția de senator, 25% răspund afirmativ, 21% și-au schimbat opțiunea de vot, 11% spun că acea persoană nu mai candidează, 15% că nu e cazul (nu vor merge la vot sau nu au mers la vot în 2008), iar 24% nu știu cum vor proceda.

43% dintre persoanele intervievate spun în acest moment că știu care sunt candidații pentru funcția de deputat în colegiul de care aparțin, iar 38% dau același răspuns când sunt întrebați despre candidații pentru funcția de senator.

Principalele aspecte de care țin cont alegătorii cel mai mult atunci când își formulează o decizie privind candidatul pe care îl vor vota pentru funcția de deputat sau senator sunt: corectitudinea/cinstea sa (19%), partidul din care acesta face parte (10%), activitatea anterioară (8%) și promisiunile pe care acesta le face (7%).

Atunci când li se propune o listă de aspecte de care se ține cont atunci când se ia o decizie de vot, cel de care respondenții țin cont în cea mai mare proporție, în mare sau foarte mare măsură, este profesia candidatului (63%), aceasta fiind urmată de prestanța acestuia în campania electorală (62%), de partidul de care aparține (60%) și de programul electoral al candidatului (56%).

Intervievații consideră că cel cu care vor vota la alegerile parlamentare din acest an trebuie să întrunească anumite caracteristici în mare sau foarte măsură: 96% – candidatul trebuie să fie sincer, comunicativ și serios; 95% – trebuie să fie un bun profesionist; 93% – să fie un bun gospodar; peste 85% – diplomat, cu experiență, convingător sau popular.

Din totalul respondenților, 37% spun că știu sigur cu cine vor vota, 19% spun că au o idee, dar nu este definitivă, iar 39% spun că încă sunt nehotărâți. Doar 5% spun că sigur nu vor merge la vot.

Întrebați dacă există șanse să își schimbe opțiunea de vot pe parcursul campaniei electorale, 44% dintre intervievați răspund cu un ferm „Sigur NU îmi voi schimba opțiunea de vot”, în timp ce 33% spun că există șanse mici ca acest lucru să se întâmple, iar 19% spun că sunt șanse mari să își schimbe opinia până în data de 9 decembrie.

Până în momentul realizării studiului spun că au urmărit campania electorală a candidaților din colegiul lor 48% dintre cei intervievați, în timp ce 51% spun că nu au urmărit-o.

Ancheta a avut loc în perioada 21-22 noiembrie 2012, pe un eşantion de 1.397 indivizi de 18 ani și peste. Eroarea maximă tolerată a sondajului este de ± 2,67%este jumătate dintre români nu au urmărit, până în acest moment, campania electorală a candidaților din colegiul lor.