Sondaj IRSOP: 84% dintre români vor cheltui doar pentru strictul necesar. 74% dintre respondenţi nu intenţionează să facă economii

Potrivit unui sondaj IRSOP, realizat pe un eşantion de 760 de persoane şi desfăşurat telefonic în perioada 6-9 mai, un procent semnificativ dintre respondenţi, 84%, au declarat că vor strânge serios cureaua în următoarele trei luni şi vor cheltui doar pentru strictul necesar. În acelaşi timp, 74% dintre cei chestionaţi au declarat că nu intenţionează să facă economii semnificative în următorul trimestru.

RomaniaTV.net
12 mai 2020, 07:52
Sondaj IRSOP: 84% dintre români vor cheltui doar pentru strictul necesar. 74% dintre respondenţi nu intenţionează să facă economii

Majoritatea (84%) intenționează să cumpere numai strictul necesar, iar 83% nu vor să se îndatoreze, probabil din cauza incertitudinilor privind venitul aşteptat. Înseamnă că dacă vor primi stimulente băneşti gratuite, probabil că vor prefera să economisească banii pentru stocuri tampon în loc să-i cheltuiască pentru consum. Înseamnă că, probabil, comercianții care desfac bunuri de folosință îndelungată vor avea probleme. Reținerea de la cumpărare sugerează şi faptul că un eventual program de restartare a consumului pe termen scurt s-ar putea să nu funcționeze”, menționează sursa citată.

Potrivit sondajului, în mai, comparativ cu aprilie, 58% dintre gospodării au reuşit să-şi mențină sau chiar să-şi crească uşor nivelul de trai. Totuşi, 42% dintre cei chestionaţi spun că situația lor financiară s-a înrăutățit.

Citeşte şi Fermierii avertizează: „Preţul pâinii va creşte luna viitoare cu peste 25%”. Ce abuzuri comit marile hipermarket-uri

Față de luna aprilie, au crescut şomajul efectiv şi aşteptat de la 5 la 10%, incapacitatea de a plăti ratele la credite tot de la 5 la 10%, proporția gospodăriilor fără venit disponibil de la 38 la 48% şi proporția celor care, în mai, au accesat economiile proprii (32%), arată sursa citată.

Totodată, 31% dintre respondenţi au declarat că au fost nevoiţi să amâne analize, tratamente sau operații din cauza epidemiei de coronavirus. Acest lucru înseamnă că sistemul medical va rămâne tensionat şi după depăşirea crizei provocate de coronavirus.

39% din populație cred că sistemul de sănătate este slăbiciunea cronică cea mai importantă a țării scoasă la iveală de apariția epidemiei. Pe locul doi e corupția (34%). Probabil că sistemul sanitar va avea nevoie inclusiv de investiții în capacități excedentare rezervate pentru epidemii. Capacitățile excedentare nefolosite nu sunt rentabile, dar vor fi inevitabile”, menționează sursa citată.

Citeşte şi România rămâne fără cartofi! Producţia a scăzut cu peste 90%! Cum s-a ajuns în situaţia asta?

Dacă oamenii sunt întrebați: “Veți respecta recomandărilor autorităților?”, aproape toți vor spune “Da”. Când subiectul întrebării “invită” la un răspuns conformist, metoda uzuală este întrebarea la persoana a 3-a. Dacă sunt întrebați cum vor reacționa ceilalți după ieşirea din izolare, impresia dominantă este că “mai puțin de jumătate” sau “foarte puțini” vor ţine seama de recomandări, de distanțare şi de protejarea celor din jur. În general, ceea ce cred oamenii că vor face ceilalți e asemănător cu ceea ce vor face şi ei înşişi.