SONDAJ: Nici românii, nici moldovenii NU își doresc REunirea. Românii nu vor Moldova nici în NATO, nici să intre în război pentru ea / Câți o vor pe Maia Sandu președinte în locul lui Klaus Iohannis

După ce Rusia (fosta URSS) a confiscat Republica Moldova (fosta Basarabie) din România Mare, în 1945, ca urmare a Pactului Ribbentrop-Molotov, relațiile dintre cele două Românii s-au răcit puternic, pe fondul rusificării și sărăcirii teritoriului care are acum capitala la Chișinău. 

04 mai 2023, 12:58
SONDAJ: Nici românii, nici moldovenii NU își doresc REunirea. Românii nu vor Moldova nici în NATO, nici să intre în război pentru ea / Câți o vor pe Maia Sandu președinte în locul lui Klaus Iohannis

Acest lucru este dovedit de cel mai recent sondaj realizat de Avangarde. Cei chestionați din România își doresc mai degrabă să nu fie înfăptuită REunirea.

Doar 1 din 3 români vrea REunirea. La întrebarea „Din punctul dumneavoastră de vedere, la un moment dat, în viitor, România ar trebui să se unească cu Republica Moldova?”, 54% au răspuns negativ, 33% au răspuns pozitiv, iar 13% nu au putut aprecia sau nu au răspuns, potrivit News.ro.

Mai mult, în cazul unui referendum pentru unirea cu Republica Moldova, 50% dintre respondenţi ar vota împotriva unirii, 31% ar vota în favoarea acesteia, 13% sunt nehotărâţi, iar 6% nu au răspuns.

Mai mult de jumătate (57%) dintre cei chestionaţi au o percepţie neutră faţă de Republica Moldova, în timp ce 31% au o percepţie mai degrabă pozitivă, iar 9%, mai degrabă negativă.

Majoritatea românilor intervievați nu vor Moldova nici în NATO. Procentul celor care cred că Rep. Moldova nu ar trebui acceptată de urgenţă în NATO este de 40%, iar al celor care cred că acest lucru ar trebui să se întâmple este de 31%, în timp ce 29% nu pot aprecia sau nu răspund.

Nici în UE nu vor prea mulți Moldova. Mai exact, în cea ce priveşte admiterea de urgenţă a Republicii Moldova în UE, procentul celor care au dat un răspuns favorabil este mai mare decât al celor care au răspuns negativ, 40% la 30%.

Procentul celor care cred că Rep. Moldova nu ar trebui acceptată de urgenţă în NATO este de 40%, iar al celor care cred că acest lucru ar trebui să se întâmple este de 31%, în timp ce 29% nu pot aprecia sau nu răspund.

În cea ce priveşte admiterea de urgenţă a Republicii Moldova în UE, procentul celor care au dat un răspuns favorabil este mai mare decât al celor care au răspuns negativ, 40% la 30%.

40% dintre cei chestionaţi au o părere bună sau foarte bună despre preşedintele Republicii Moldova Maia Sandu (38% – bună şi 2% – foarte bună), iar 21% au o părere proastă sau foarte proastă despre ea (19% – proastă şi 2% – foarte proastă). Mai mult de o treime dintre subiecţi (36%) nu au o părere sau nu ştiu cine este.

 

Ce părere au românii despre Maia Sandu, președintele Rep. Moldova

 

La întrebarea „Credeţi că ar fi o variantă bună ca Maia Sandu să candideze la Preşedinţie în România?”, trei sferturi dintre respondenţi (76%) au răspuns negativ. Doar 5% au răspuns afirmativ.

Întrebaţi dacă populaţia Republicii Moldova este mai degrabă pro-Occident sau pro-Rusia, 46% dintre cei chestionaţi au răspuns că „este împărţită jumătate, jumătate”, 16% o consideră pro-Rusia, 14 % o consideră pro-Occident, 21% nu pot aprecia, iar 3% nu răspund.

Sondajul cu tema „Sentimentul unionist in România; anticipând viitorul” a fost realizat telefonic, în perioada 26 – 29 aprilie, pe 850 de subiecţi, eşantion reprezentativ pentru populaţia adultă (18 ani şi peste) la nivel naţional.

În ceea ce-i privește pe cei din Basarabia, aceștia sunt mai degrabă împotriva unirii, potrivit sondajelor realizate de-a lungul timpului, chiar mai opozanți decât românii. De menționat faptul că atât guvernele de la București, cât și cele de la Chișinău nu și-au propus în ultimii aproape 80 de ani să creeze și să aplice o strategie de apropiere între cele două state. Mai exact, nu s-a făcut deloc lobby la nivel oficial pentru REunire.