SONDAJ ONLINE REFERENDUM FAMILIE. Votează aici înainte de a merge la urnă! Cum este în alte ţări ale lumii

REFERENDUM FAMILIE. Întrebarea care va fi adresată românilor la referendumul pentru redefinirea familiei  de la sfârșitul acestei săptămâni va fi: "Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?". RomaniaTV.net vă invită să votaţi online în sondajul alăturat.

04 oct. 2018, 13:33
SONDAJ ONLINE REFERENDUM FAMILIE. Votează aici înainte de a merge la urnă! Cum este în alte ţări ale lumii

Referendumul se va desfăşura pe parcursul a două zile, 6 şi 7 octombrie 2018, între orele 7.00 şi 21.00.Întrebarea care va fi adresată românilor la referendumul pentru redefinirea familiei va fi: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”.

Senatul a adoptat, pe 11 septembrie, în calitate de for decizional, iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei potrivit căreia familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat şi o femeie, nu pe cea consimţită între soţi. „Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instituirea copiilor”, prevede modificarea adusă articolului 48 din Constituţia României.

Referendumul a fost cerut de Coaliţia pentru Familie. Potrivit Legii 3/2000, ca referendumul naţional pentru revizuirea Constituţiei, în sensul redefinirii familiei, să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente, iar rezultatul referendumului este validat dacă opţiunile valabil exprimate reprezintă cel puţin 25% din cei înscrişi pe listele electorale permanente.

Numărul total de cetăţeni cu drept de vot înscrişi în Registrul electoral la data de 31 august 2018 este de 18.917.495, potrivit unui comunicat de presă al Autorităţii Electorale Permanente.

REFERENDUM FAMILIE. Cum văd statele europene drepturile cuplurilor de acelaşi sex în prag de referendum

Bulgaria, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia şi România sunt singurele ţări din Uniunea Europeană care nu permit nici căsătoria între persoane de acelaşi sex, nici parteneriatele civile. Treisprezece din cele 28 de state UE permit căsătoria şi alte nouă au admis parteneriatul civil.

Danemarca a fost prima ţară din Europa şi din lume care a recunoscut parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex, în 1989.

În cealaltă direcţie, prima ţară europeană care a interzis căsătoria între persoane de acelaşi sex este Bulgaria, în 1991. Au urmat Lituania, Belarus şi Moldova, Ucraina, Polonia, Letonia şi Serbia, Muntenegru, Ungaria, Croaţia şi Slovacia, ca state care au definit prin constituţie căsătoria ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie.

Ţările din vestul Europei au prevăzut în legislaţie drepturi egale pentru cupluri formate şi din parteneri de acelaşi sex. România se numără printre ultimele 6 state din UE care nu încheie parteneriate şi votează pentru precizarea restrângerii accepţiunii termenului de „căsătorie” prin Constituţie.

Olanda a devenit prima ţară din lume care a legalizat căsătoria pentru cuplurile de acelaşi sex, în 2001, urmată de Belgia, Spania, Norvegia, Suedia, Portugalia, Islanda, Danemarca, Franţa, Marea Britanie, Luxembourg, Irlanda, Finlanda, Malta şi Germania (în 2017).

În Croaţia, referendumul din 2013 privind definirea căsătoriei în constituţie ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie a înregistrat o prezenţă la vot de 37,9% din care 65,87% au fost voturi „pentru”. După un an, în 2014, Parlamentul croat a recunoscut dreptul persoanelor de acelaşi sex de a încheia parteneriate civile, acestea având aceleaşi drepturi pe care le au cuplurile căsătorite, în afara celui de a adopta, chiar dacă admite partenerului unui părinte dreptul de a deveni tutore.

Prin aceasta, potrivit hărţii ILGA (The International Lesbian, Gay, Bisexual, Trans and Intersex Association) din Geneva, organizaţia internaţională acreditată de ONU care adună peste 1.300 de grupuri ce militează pentru drepturile minorităţilor sexuale din toată lumea, Croaţia se situează alături de Grecia şi Irlanda la jumătatea unui clasament care ia în calcul egalitatea în drepturi între majoritate şi minorităţi sexuale în Europa, cu 50%.

 

România, alături de Ucraina şi Lituania, este undeva la 20%.

O privire pe harta ILGA merge de la respectarea drepturilor omului şi egalitate aproape deplină în drepturi, în ţările din vestul şi nordul Europei (Belgia, cu 79%, Norvegia, cu 78%, o excepţie fiind Malta, în sudul continentului, cu 91%), până la încălcări flagrante ale drepturilor omului şi discriminare, în Rusia (11%), Turcia (9%), Armenia (7%) şi Azerbaidjan (5%).

În ţările spre care se îndreaptă de obicei românii să muncească, în principal din dorinţa de a avea un nivel de trai mai bun (potrivit unui studiu publicat în 2018 de o platformă online dedicată recrutării forţei de muncă), societatea este orientată spre recunoaşterea drepturilor egale. Germania a permis înregistrarea parteneriatelor între persoane de acelaşi sex din 2001 şi căsătoria, din 2017, Marea Britanie are parteneriat civil din 2005 şi căsătorii, în Anglia, Ţara Galilor şi Scoţia, din 2014, Franţa acceptă un pact de solidaritate civilă din 1999 şi căsătorii între persoane de acelaşi sex din 2015, iar Elveţia a înregistrat parteneriate din 2007, căsătoria fiind propusă spre legiferare.

O decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) a fost pronunţată în luna iunie, în cazul Coman-Hamilton, care implica un cuplu căsătorit în Belgia în 2010, ce solicita recunoaşterea drepturilor în România.

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a anunţat că pentru referendumul pentru familie la nivel naţional sunt organizate 18.662 de secţii de votare. Au fost tipărite 21.099.107 de buletine de vot, au fost pregătite 95.570 de ştampile cu menţiunea ”VOTAT” şi peste 19,4 milioane de timbre autocolante, materialele fiind repartizate deja către Ministerul Afacerilor Externe şi către prefecturi. 

Ministerul Afacerilor Interne a lansat un clip video prin care transmite informaţii despre modalitatea de vot la referendumul din acest weekend. În conţinutul clipului se menţionează, succinct, câteva norme pentru respectarea Legii electorale. Clipul video este intitulat „Tu votezi! MAI te informează”.

Spotul durează puţin peste 30 de secunde şi conţine informaţii precum „intră singur în cabină” sau „votează legal”. Întrebarea care va fi adresată românilor la referendumul pentru redefinirea familiei va fi: „Sunteţi de acord cu legea de revizuire a Constituţiei României în forma adoptată de Parlament?”.

Românii vor vota la secţia de votare unde sunt arondaţi, conform listelor electorale permanente. Cetăţeanul care, în ziua referendumului naţional, se află într-o altă localitate decât cea în care este înscris în lista electorală poate să îşi exercite dreptul de vot în localitatea respectivă, la orice secţie de votare, urmând a fi înscris într-o lista suplimentară de către preşedintele biroului electoral al secţiei de votare, pe baza actului de identitate sau a adeverinţei care ţine loc de act de identitate.

Pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării, Ministerul Afacerilor Externe organizează secţii de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secţiile consulare şi institutele culturale din străinătate. Ministerul Afacerilor Externe poate organiza, cu acordul autorităţilor străine, secţii de votare şi în afara secţiilor de votare menţionate.

REFERENDUM PENTRU FAMILIE. Arhiepiscopul de Alba Iulia îi îndeamnă pe credincioşi să voteze „Da”, într-un clip publicat pe o reţea de socializare 

Arhiepiscopul de Alba Iulia, Înalt Preasfinţitul Părinte Irineu, îi îndeamnă pe preoţi şi credincioşi să voteze la referendum pentru ”familia naturală”, compusă dintre un bărbat şi o femeie, ”aşa cum a rânduit-o Dumnezeu”, 

IPS Irineu transmite credincioşilor într-o filmare postată pe Facebook de ”Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Alba Iuliei” să vină la referendumul din 6 şi 7 octombrie.

”Din toată inima mea îi îndemn pe preoţii şi pe credincioşii bisericii noastre apostolice, drept-măritoare, să vină la referendumul pentru familie şi să voteze pozitiv pentru clarificarea definiţiei căsătoriei în articolul 48 alineatul 1 din Constituţia României. Votând pentru familia naturală, compusă dintr-un bărbat şi o femeie, aşa cum a rânduit-o Dumnezeu, Creatorul Suprem, vrem sa îi apărăm pe semenii noştri de suferinţă care vine din ignorarea legilor firii. Vrem să apărăm însuşi faptul de a fi om, chip al slavei divine”, spune IPS Irineu.

”În acelaşi timp, prin votul nostru, ne manifestăm responsabilitatea cu privire la viitorul ţării, al Europei şi al lumii, viitor care nu poate exista atunci când cuvântul lui Dumnezeu este dispreţuit şi legea Sa veşnică este încălcată. Sa rămânem neclintiţi în adevărul Bibliei şi în credinţa strămoşilor noştri votândpentru apărarea şi promovarea familiei bazată pe căsătoria dintre un bărbat şi o femeie. Fericiţi sunt cei ce asculta cuvântul lui Dumnezeu şi îl păzesc”, mai spune IPS Irineu.

Pâine cu pliante pro-referendum

Firma din localitatea Lugaşu de Jos, judeţul Bihor, care a pus pliante pro-referendum în pungile cu pâine, a fost amendată cu 10.000 de lei de Protecţia Consumatorilor şi s-a dispus retragerea produselor din reţeaua de distribuţie.

Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Bihor, Giani Bura, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că firma nu avea dreptul de a introduce acel pliant în ambalajul de pâine, indiferent ce mesaj ar fi conţinut.

„Noi ne-am autosesizat marţi în legătură cu pungile de pâine în care au fost introduse pliante şi am dispus un control la firma din Lugaşu de Jos. Operatorul economic respectiv a fost sancţionat contravenţional cu suma de 10.000 de lei pentru nerespectarea condiţiilor prescrise şi declarate la comercializarea pâinii şi s-a dispus retragerea din reţeaua de distribuţie a produselor cu acele pliante. Ideea e că nu avea dreptul de a introduce acel pliant în ambalajul de pâine, nu ne-a interesat ce scrie pe acel pliant”, a spus Bura.

REFERENDUM PENTRU FAMILIE. „Iubirea nu se votează” şi „Copiii referendumului”: Cum încearcă să boicoteze internauţi şi unele organizaţii evenimentul din 6-7 octombrie

Mai multe clipuri video şi poze, prin care se solicită boicotul referendumului din 6-7 octombrie, au fost postate pe reţelele de socializare, în ultima perioadă, de către diferite organizaţii sau asociaţii. Viral a devenit „Copiii referendumului”, apreciat şi contestat deopotrivă de internauţi.

Mai multe pagini şi postări au apărut pe reţelele de socializare cu hashtag-urile: #boicot, #boicotreferendum şi #staiacasa, care îndeamnă internauţii să nu meargă pe 6 şi 7 octombrie la urne. Printre acestea este şi o pagină intitulată “Boicot”, creată în data de 15 septembrie, care este urmărită de 4.000 de persoane şi unde sunt postate diferite motive pentru care lumea nu trebuie să se prezinte la referendum.

“Credem că #boicot este o alegere a celor care nu doresc să legitimeze prin votul lor referendumul din 6 şi 7 octombrie 2018. Prin urmare, comunitatea #boicotlareferendum nu participă la vot. Cu sau fără cvorum, vom sta acasă în ambele zile. Credem că oamenii din România nu aveau nevoie de un referendum în care banii publici sunt cheltuiţi inutil. Credem că întrebarea care a fost formulată pentru referendumul din 6 şi 7 octombrie este una menită să manipuleze alegătorii să voteze tot ce vrea puterea”, se arată în descrierea paginii.

De asemenea, administratorii paginii “Boicot” mai precizează că politica nu ar trebui să fie făcută în biserică, în şcoli sau în orice altă instituţii de educaţie. “Credem că fiecare român are dreptul să aibă o familie care să-l susţină, să-l respecte, să-l iubească, prin urmare credem că nu este nevoie de instaurarea unui singur model de familie. Credem în orice familie care nu legitimează ura celor care vor să manipuleze. (…) Prin urmare, dezaprobăm toate acţiunile reprezentanţilor bisericii de a face mobilizare politică şi propagandă în favoarea unui referendum care face jocurile politice de la nivel înalt”, potrivit sursei citate.

MozaiQ, organizaţie comunitară care se adresează persoanelor LGBT din România, a derulat pe Facebook o campanie de boicotare a referendumului. Asociaţia a ales mesajul potrivit căruia “Iubirea nu se votează” şi îndeamnă oamenii ca pe 6 şi 7 octombrie să stea acasă.

“Cei care se află în spatele modificării Constituţiei urmăresc deturnarea României de la principiile şi valorile europene. Procesul de integrare şi participare activă a României la construcţia europeană nu poate fi oprit de un demers homofob. Curtea Europeană a Drepturilor Omului susţine recunoaşterea tuturor cuplurilor de către statele europene. (…) Coaliţia pentru Familie are legături cu grupuri evanghelice conservatoare din SUA şi Rusia, care promovează politici nedemocratice”, susţine Asociaţia MazaiQ, printr-un mesaj postat pe Facebook.

De asemenea, mai multe asociaţii, printre care Asociaţia Accept, LGBTEAM, Rise Out, Pride România, Rainbow România, Gender Talk şi Prisma, au transmis într-un clip video mesajul “De referendum stai acasă şi fă dragoste”.

Asociaţia Accept a derulat în mediul online o campanie însoţită de hashtag-urile #boicot, #boicotlareferendum şi #stauacasă. În această campanie au fost realizate mai multe clipuri video care prezintă îndemnuri de a nu merge la referendum.

“Laura şi Cătălin sunt împreună de 11 ani. În urmă cu patru ani, au decis să se căsătorească având un angajament foarte puternic unul faţă de celălalt. Pentru niciunul referendumul nu este necesar, dimpotrivă. Susţin că le produce o stare de disconfort. Pe Laura situaţia o întristează şi o îngrijorează: «Dacă drepturile altor oameni nu sunt safe, atunci nici eu nu sunt safe»”, este mesajul care însoţeşte descrierea unui clip postat de Accept.

Totodată, asociaţia Accept îndeamnă oamenii să nu participe la referendum, pentru că este “imoral şi ruşinos”.

“Prin #boicot refuzăm acest referendum imoral şi ruşinos pentru România, care reprezintă un punct de cotitură în istoria ţării noastre. Acest referendum este primul pas la nivel naţional care ne rupe de Europa, de lumea civilizată, de speranţa că la un moment dat vom putea trăi fericiţi şi în România. Dacă vă pasă, staţi acasă”, se mai arată pe pagina asociaţiei Accept.

O altă organizaţie care a început o campanie de boicotare a referendumului este Rise OUT. Asociaţia susţine că referendumul nu va rezolva adevăratele probleme ale României. “1 din 4 românce este agresată fizic de către partenerul său. Referendumul din 6-7 octombrie nu va rezolva problemele acestor femei. Mai bine stai acasă”, este mesajul postat pe pagina de Facebook a Rise OUT.

Viral pe reţelele de socializare a devenit însă clipul ”Copiii referendumului”, lansat de comunitatea Declic, care îndeamnă de asemenea la boicot. Spot-ul este inspirat de serialul „Povestea Slujitoarei” şi a cumulat peste 100.000 de vizualizări.

Mesajul clipului e transmis după imagini care reproduc scene din „Povestea Slujitoarei”, un serial despre o distopie în care femeile fertile sunt folosite pentru reproducere, fiind considerate un bun al societăţii, fără drept de a alege asupra propriei vieţi. În imagini, nişte copii crescuţi într-o astfel de societate sunt puşi să recapituleze ce anume se sărbătoreşte pe 6 şi 7 octombrie, data în care are loc referendumul. Apoi, aceştia asistă la arderea pe rug a unei femei, pe un câmp ce se aseamănă cu zona Palatului Parlamentului.

Spotul se încheie cu mesajul “Depinde de noi ce viitor le pregătim. Dacă vă pasă, staţi acasă”, #boicot.

Clipul ”Copiii referendumului”, produs de Papaya Advertising şi susţinut de Declic şi Accept, a fost distribuit de circa 2.000 de ori în mai puţin de o oră de la publicarea pe Facebook.

Mai mulţi internauţi s-au alăturat campanie #boicot şi şi-au exprimat părerea despre referendum.

“Mai pot spune că #iubireanusevoteaza şi că acest referendum este imoral şi antidemocratic. Mai vreau să spun că în toată vâltoarea asta prietenii din comunitatea LGBT au nevoie de susţinere şi de o vorbă bună. Nu ezitati să vă arătaţi sprijinul, nu amânaţi acest moment pentru a demonstra că există solidaritate. #boicot #boicotreferendum”, a scris un tânăr pe Facebook.

Un alt internaut a postat un mesaj prin care susţine că familia tradiţională se face, nu se impune. “Între 7 şi 8% din populaţie este gay şi va rămâne gay indiferent dacă le îngrădim dreptul la căsătorie sau nu, indiferent dacă sunt copiii voştri sau ai altora, indiferent dacă ei sunt preoţi sau au alte meserii, indiferent dacă sunt crescuţi de familii tradiţionale sau de „altfel” de familii. Sunt un apărător ferm al democraţiei şi de aceea ştiu că democraţia se termină în momentul în care majoritatea încalcă şi anulează drepturile minorităţii”, a postat alt internaut.

Referendum pentru Familie: Val de retrageri ale preşedinţilor de secţii de votare. Sute de preşedinţi de secţii cer înlocuirea

Zeci de preşedinţi de secţii de votare din judeţele Teleorman şi Dolj au depus şi miercuri cereri de retragere, după ce marţi peste 350 de preşedinţi de secţii de votare din cele două judeţe au anunţat că nu vor putea participa la referendum.