SONDAJ. Preşedinţia începe să SCADĂ în topul încrederii românilor în instituţii

Armata şi Biserica se menţin pe primele poziţii în topul încrederii românilor în instituţiile interne, arată ultimul sondaj de opinie INSCOP. Preşedinţia se clasează pe locul cinci, după Jandarmerie şi DNA, însă înregistrează o scădere, după creşterea importantă înregistrată odată cu instalarea lui Klaus Iohannis la Cotroceni. 
Ionela Marcu
19 mai 2015, 08:00
SONDAJ. Preşedinţia începe să SCADĂ în topul încrederii românilor în instituţii

Topul instituțiilor interne este în continuare condus de Armată cu 74,3% încredere multă și foarte multă (75% în februarie 2015).

Biserica se menține pe poziția a doua în topul instituțiilor interne, cu 62,3% încredere multă și foarte multă (64% în februarie 2015).

La mică distanță de Biserică, pe poziția a treia, se află Jandarmeria, care se bucură de încrederea a 62% dintre români (62,5% în februarie 2015).

Urmează DNA care se bucură de încrederea a 61,4% dintre subiecții chestionați, înregistrând o creștere cu 2,5% față de luna precedentă (58,9% în februarie 2015).

După ce la sfârșitul anului trecut a cunoscut o creștere importantă a aprecierii românilor ca urmare a alegerii lui Klaus Iohannis în funcția de șef al statului, Președinția se situează pe poziția a cincea cu 50,6% încredere multă și foarte multă (față de 51,4% în luna februarie).

SRI beneficiază de încrederea a 50,3% dintre cetățeni (față de 48,8% în februarie). Urmează, Înalta Curte de Casație și Justiție cu 49% încredere multă și foarte multă (față de 48,7% în luna februarie).

SIE este o instituție de încredere pentru 47,8% (față de 46,1% în februarie), iar Poliția are o cotă de 47,1% încredere multă și foarte multă (față de 45,5% în februarie).

Banca Națională a României cu 44,5% (față de 47,3% în luna februarie), Universitățile cu 41,5% (față de 41,4% în luna februarie) și ANI cu 39,8% (față de 42,2% în luna februarie).

Prezent pentru prima dată în topul încrederii în instituții, ANAF beneficiază de aprecierea a 37,9% dintre români.

Primăriile și consiliile județene continuă să scadă în încrederea românilor. Astfel, în sondajul din luna aprilie, primăriile contabilizează 34,3% încredere multă și foate multă față de 38,1% în luna februarie, iar consiliile județene sunt cotate cu 21,8% încredere multă și foarte multă față de 25,5% în luna februarie.

În clasamentul încrederii în instituții urmează presa cu 34% (față de 37% în luna februarie), Curtea Constituțională cu 33,8% (față de 36,5% în luna februarie), organizațiile societății civile cu 30% (față de 29,7% în luna februarie), Guvernul cu 23,8% (faţă de 23,4% în februarie), sindicatele cu 19,1% (față de 21,6% în luna februarie), patronate cu 15,5% (față de 19,5% în luna februarie) și băncile cu 14,1% (față de 15,9% în luna februarie).

Topul încrederii în instituțiile interne este încheiat de Parlament (12,6% în aprilie, față de 17,5% în februarie) și partidele politice care înregistrează un nou minim istoric (6,5% în aprilie, față de 9,9% în februarie).

ÎNCREDEREA ÎN INSTITUȚII INTERNAȚIONALE

Rezultatele măsurătorilor sociologice efectuate de INSCOP în luna aprilie pun în evidență o creștere generală a încrederii în instituțiile internaționale.

Topul este condus de NATO, care se bucură de încredere multă și foarte multă din partea a 60,7% dintre români, depășind în premieră pragul de 60% și în creștere cu 5,7% față de luna februarie, când alianța militară se bucura de aprecierea a 55% dintre respondenți. Creșterea încrederii în NATO este, cel mai probabil, un efect al contextului regional tensionat generat de criza din Ucraina, context care a consolidat atașamentul românilor față de spațiul de securitate nord-atlantic.

Aceeași explicație este valabilă și pentru creșterea încrederii românilor în ONU, UE, Comisia Europeană și Parlamentul European. Astfel, pe locul al doilea al topului încrederii în instituțiile internaționale se situează ONU, cu 56,2% încredere multă și foarte multă (51,9% în februarie 2015), iar locul al treilea este ocupat de UE, cu 55,5% încredere multă și foarte multă (51,7% în februarie 2015).

Comisia Europeană se plasează pe locul al patrulea (50,2% în aprilie 2015, 47,9% în februarie 2015), urmată de Parlamentul European (48,3% în aprilie 2015, 46,2%, în februarie 2015).

La fel ca și în sondajele precedente pe ultimele locuri se situează Banca Mondială (39,2% în aprilie 2015, 37,5% în februarie 2015) și FMI (33% în aprilie 2015, 29,5% în februarie 2015).

„Barometrul INSCOP – Adevărul despre România” a fost realizat de INSCOP Research la comanda
cotidianului Adevărul, în perioada 23-30 aprilie 2015.

Volumul eșantionului a fost de 1085 persoane și este reprezentativ pentru populația României de 18
ani și peste 18 ani. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3%, la un grad de încredere de 95%.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
LIVE UPDATE Alegeri prezidențiale 2025, turul 1: Prezența la vot în timp real, sondaje, rezultate vot, exit poll, incidente. Patru persoane duse la spital, direct din secţia de votare
Capital.ro
Am mai pierdut un mare actor. Se sting legendele micului ecran. I-a fermecat pe români în anii 80 și 90
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Secretele din Capela Sixtină. Ce s-a pregătit pentru Conclavul Cardinalilor
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Cine este ultima persoană cu care a vorbit Răzvan înainte să se înece în lacul Colibița! Ies la iveală detalii cutremurătoare: „Mi-a mulțumit că i-am trimis bani”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
VIDEO Diana Șoșoacă i-a votat pe Corneliu Zelea Codreanu și Nicolae Ceaușescu la prezidențiale: „Puteți să îmi dați amendă cât vreți”
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Exit-poll alegeri prezidențiale 2025. Cine va fi președintele României?
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan