SONDAJ: Sunteţi de acord să donaţi bani pentru statuia Cuminţenia Pământului a lui Constantin Brâncuşi?

Ministerul Culturii a ajuns la un acord cu proprietarii statuii Cuminţenia Pământului. Contra sumei de 11 milioane de euro, statuia va rămâne statului. Ministerul va contribui însă doar cu 5 milioane de euro, pentru restul sumei intenţionând să organizeze o subscripţie publică. Banii trebuie strânşi până la toamnă, altfel statul pierde dreptul de preemţiune asupra statuii.
Romania TV
17 mart. 2016, 15:01
SONDAJ: Sunteţi de acord să donaţi bani pentru statuia Cuminţenia Pământului a lui Constantin Brâncuşi?

Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, a arătat că, în urma negocierii cu proprietarii operei lui Brâncuși, s-a ajuns la suma de 11 milioane de euro, 5 milioane de euro provenind din partea statului român. Restul de 6 milioane de euro ar trebui să fie strâns până la data de 30 septembrie, iar suma totală să fie virată până la 31 octombrie.

Vlad Alexandrescu a spus că banii de la cetățeni vor fi virați în conturi ale Ministerului Culturii și, în cazul în care campania nu va fi una de succes, vor fi returnați contributorilor, iar statul va renunța la dreptul de preempțiune asupra operei.

În opinia ministrului, acest lucru ar însemna că ”poporul român nu își dorește ca această lucrare să rămână în circuitul public”.

„Este un apel către toată societatea pentru a sprijini această inițiativă, pentru ca acest nou mod de a acționa să devină valid, să devină puternic și să poată să funcționeze ca model și pentru achiziții”, a declarat Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, într-o declarație de presă.

Citeşte şi: Cuminţenia Pământului rămâne statului, însă Ministerul Culturii cere 6 milioane de euro de la români pentru statuie

Dacă o campanie de subscripție publică, în urma căreia românii ar urma să strângă 6 milioane de euro, pentru achiziționarea operei lui Constantin Brâncuși – „Cumințenia Pământului”, ar reuși, acesta este un semn că cetățenii doresc să iasă din starea de indiferență și neputință, a declarat joi ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

Campania de subscripție vine la 128 de ani de la ultima inițiativă de acest gen din țară, pentru construirea Ateneului Român.

Potrivit ministrului, campania de strângere de fonduri ar urma să înceapă „în curând”, este susținută de firme private, personalități din diaspora și din cultura română și va fi desfășurată „pro bono”.

„Dacă această campanie va reuși, va fi un semn că cetățenii doresc să iasă din starea de indiferență și neputință”, a adăugat Vlad Alexandrescu.

El a mai spus că a condus echipa de negociere cu proprietarii operei lui Brâncuși.

„N-a existat încredere în părți, s-au spus lucruri neplăcute și pentru proprietari”, a declarat ministrul, referitor la încercările anterioare de negociere între cei care dețin „Cumințenia Pământului” și reprezentanții statului. „Este vorba de o traumă. Proprietarii au luptat timp de 9 ani pentru a recupera lucrarea”, a adăugat Alexandrescu.

Ministrul Culturii a arătat că înțelegerea între stat și proprietari la suma de 11 milioane de euro este „un moment istoric”.

„Inițiativa are susținerea prim-ministrului. (…) Miza este ca lucrarea să rămână în circuitul public”, a subliniat Alexandrescu.

El a precizat că înțelegerea este și o „reconciliere istorică între statul român și proprietari”.

Potrivit acestuia, dacă va fi achiziționată, lucrarea „Cumințenia Pământului” va fi expusă într-un muzeu de artă din România. „Faptul de a avea ‘Cumințenia Pământului’ în circuitul public este o chestiune de sensibilitate națională”, consideră el.

Realizată în 1907, „Cumințenia Pământului”, alături de opere precum „Sărutul” și „Rugăciunea”, marchează cea mai apreciată perioadă de creație a lui Brâncuși, în care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.

„Cumințenia Pământului” a fost cumpărată în 1911 de inginerul și iubitorul de artă Gheorghe Romașcu chiar de la artist, a fost confiscată abuziv în 1957 de conducerea comunistă a Muzeului de Artă și retrocedată după 51 de ani și un proces îndelungat, se arată în catalogul pus la dispoziția publicului de casa de licitații Artmark în 2014. Din 2012, capodopera face din nou parte din colecția familiei Romașcu.

Sculptura, realizată în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că știe de la Brâncuși că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului — grotele Savonnieres), este evaluată la suma de 30 de milioane de euro (prin raportul de expertiză realizat de expertul în artă desemnat de Tribunalul București, de pe lista Ministerului Justiției, să autentifice și să evalueze sculptura). Date fiind condițiile speciale de conservare și costul crescut al întreținerii operei, fata colecționarului, de vârstă înaintată, a decis finalmente să se despartă de ea, anunțând punerea ei în vânzare în 2014, începând de la un preț de 20 de milioane de euro, potrivit informațiilor din catalog.

DailyBusiness
Marcel Ciolacu: „Am ales ordinea și nu haosul. România trebuie să aibă un președinte care are deja o majoritate parlamentară”
Spynews
În ciuda imaginilor fierbinți cu ei doi, Bogdan Mocanu se dezice de Iasmina: „Eu sunt un băiat serios”
Bzi.ro
Dezvăluiri emoționante făcute de Andra Măruță: ”M-a luat panica, i-am transmis că sunt însărcinată!”
Fanatik.ro
Prezența la vot – Alegeri prezidențiale 2025, turul 1. Aici poți vedea LIVE rezultatele de la BEC. Până la ora 11.00 au votat peste 2,6 milioane de români. Update
Capital.ro
Călin Georgescu a făcut marele anunț chiar în ziua alegerilor. Decizia luată de fostul candidat: Sunt aici pentru a recunoaște
Playtech.ro
Cât de mult crește consumul de combustibil dacă mergi cu geamurile deschise. Diferențele reale la viteze mari
DailyBusiness
Litoralul pentru toţi 2025. Ce prețuri sunt la cazări și care sunt stațiunile în care pot pleca românii
Adevarul
Cum a evoluat apetența românilor pentru vot în 35 ani de democrație. În 2025, cel mai mare număr de secții în diaspora
wowbiz.ro
Măriuca, fetița luată în plasament de Luminița Anghel, ar fi devenit mamă la 17 ani! David Pușcaș a rămas șocat când a aflat: „Eu nu pot să cred! Ultima dată când am văzut-o era un copil”
Spynews
Andreea Bălan a răbufnit după discursul lui Claudiu Bleonț la adresa fiicei lui de la Premiile Gopo: „Vă dați seama ce face în privat cu familia sa”
Spynews
Imagini rare cu Laura Cosoi și Adela Popescu. Cum arătau cele două în urmă cu 15 ani / FOTO
Evz.ro
Greșeala care te lasă fără bani de vacanță. Se întâmplă la aeroport
Ego.ro
Donald Trump, înșelat de a doua soție chiar cu garda lui de corp! Detalii halucinante
Prosport.ro
De ce a pozat Corina Ungureanu într-o revistă pentru bărbați
kanald.ro
Un iubit primar din Timiș a murit! Ce spun oamenii despre el: „Un om cu un suflet enorm”
Cancan.ro
Zamfirița din Brașov s-a mutat în Italia și, într-o zi, s-a trezit cu Papa Francisc la ușă. Ce i-a cerut și câți bani i-a dat suveranul pontif
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
S-a pus taxă suplimentară. Vei plăti pentru fiecare kilogram în plus. În aceste locuri nu poți achita online
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Campioana olimpică se iubeşte cu colega ei, mai tânără cu 8 ani: „Suntem un cuplu!”
stirilekanald.ro
George Simion aruncă bomba: Am votat cu Călin Georgescu!
Meteorologii anunță o lună Mai cum nu a mai fost de mult în România
MediaFlux
Rolul și atribuțiile președintelui României. Ce ne arată Constituția României
Shtiu.ro
Cum se aprinde Lumina Sfântă la Ierusalim? Cum aprinde preotul lumânările fără sursă de foc?
Puterea.ro
Generalul cu cea mai mare pensie din MApN. Câștigă mai mult decât Nicolae Ciucă sau președintele interimar Ilie Bolojan