SONDAJ: Sunteţi de acord să donaţi bani pentru statuia Cuminţenia Pământului a lui Constantin Brâncuşi?

Publicat: Joi, 17 Martie 2016 17:01 // Actualizat: Joi, 17 Martie 2016 17:01 // Sursa: romaniatv.net

Ministerul Culturii a ajuns la un acord cu proprietarii statuii Cuminţenia Pământului. Contra sumei de 11 milioane de euro, statuia va rămâne statului. Ministerul va contribui însă doar cu 5 milioane de euro, pentru restul sumei intenţionând să organizeze o subscripţie publică. Banii trebuie strânşi până la toamnă, altfel statul pierde dreptul de preemţiune asupra statuii.

Foto: ziarulring.ro

Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, a arătat că, în urma negocierii cu proprietarii operei lui Brâncuși, s-a ajuns la suma de 11 milioane de euro, 5 milioane de euro provenind din partea statului român. Restul de 6 milioane de euro ar trebui să fie strâns până la data de 30 septembrie, iar suma totală să fie virată până la 31 octombrie.

Vlad Alexandrescu a spus că banii de la cetățeni vor fi virați în conturi ale Ministerului Culturii și, în cazul în care campania nu va fi una de succes, vor fi returnați contributorilor, iar statul va renunța la dreptul de preempțiune asupra operei.

În opinia ministrului, acest lucru ar însemna că ''poporul român nu își dorește ca această lucrare să rămână în circuitul public".

"Este un apel către toată societatea pentru a sprijini această inițiativă, pentru ca acest nou mod de a acționa să devină valid, să devină puternic și să poată să funcționeze ca model și pentru achiziții", a declarat Vlad Alexandrescu, ministrul Culturii, într-o declarație de presă.

Citeşte şi: Cuminţenia Pământului rămâne statului, însă Ministerul Culturii cere 6 milioane de euro de la români pentru statuie

Dacă o campanie de subscripție publică, în urma căreia românii ar urma să strângă 6 milioane de euro, pentru achiziționarea operei lui Constantin Brâncuși - "Cumințenia Pământului", ar reuși, acesta este un semn că cetățenii doresc să iasă din starea de indiferență și neputință, a declarat joi ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu.

Campania de subscripție vine la 128 de ani de la ultima inițiativă de acest gen din țară, pentru construirea Ateneului Român.

Potrivit ministrului, campania de strângere de fonduri ar urma să înceapă "în curând", este susținută de firme private, personalități din diaspora și din cultura română și va fi desfășurată "pro bono".

"Dacă această campanie va reuși, va fi un semn că cetățenii doresc să iasă din starea de indiferență și neputință", a adăugat Vlad Alexandrescu.

El a mai spus că a condus echipa de negociere cu proprietarii operei lui Brâncuși.

"N-a existat încredere în părți, s-au spus lucruri neplăcute și pentru proprietari", a declarat ministrul, referitor la încercările anterioare de negociere între cei care dețin "Cumințenia Pământului" și reprezentanții statului. "Este vorba de o traumă. Proprietarii au luptat timp de 9 ani pentru a recupera lucrarea", a adăugat Alexandrescu.

Ministrul Culturii a arătat că înțelegerea între stat și proprietari la suma de 11 milioane de euro este "un moment istoric".

"Inițiativa are susținerea prim-ministrului. (...) Miza este ca lucrarea să rămână în circuitul public", a subliniat Alexandrescu.

El a precizat că înțelegerea este și o "reconciliere istorică între statul român și proprietari".

Potrivit acestuia, dacă va fi achiziționată, lucrarea "Cumințenia Pământului" va fi expusă într-un muzeu de artă din România. "Faptul de a avea 'Cumințenia Pământului' în circuitul public este o chestiune de sensibilitate națională", consideră el.

Realizată în 1907, "Cumințenia Pământului", alături de opere precum "Sărutul" și "Rugăciunea", marchează cea mai apreciată perioadă de creație a lui Brâncuși, în care acesta formula noi sensuri filosofice cu valoare universală, turnate în expresii formale de noutate absolută.

"Cumințenia Pământului" a fost cumpărată în 1911 de inginerul și iubitorul de artă Gheorghe Romașcu chiar de la artist, a fost confiscată abuziv în 1957 de conducerea comunistă a Muzeului de Artă și retrocedată după 51 de ani și un proces îndelungat, se arată în catalogul pus la dispoziția publicului de casa de licitații Artmark în 2014. Din 2012, capodopera face din nou parte din colecția familiei Romașcu.

Sculptura, realizată în calcar crinoidal (primul posesor al sculpturii povestea că știe de la Brâncuși că ar fi folosit pentru corpul statuetei un bloc de piatră din catacombele Parisului — grotele Savonnieres), este evaluată la suma de 30 de milioane de euro (prin raportul de expertiză realizat de expertul în artă desemnat de Tribunalul București, de pe lista Ministerului Justiției, să autentifice și să evalueze sculptura). Date fiind condițiile speciale de conservare și costul crescut al întreținerii operei, fata colecționarului, de vârstă înaintată, a decis finalmente să se despartă de ea, anunțând punerea ei în vânzare în 2014, începând de la un preț de 20 de milioane de euro, potrivit informațiilor din catalog.

loading...
15 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
21 sep 18:14
Răspunde | Votează email 0 email
Chioreanu Teodor
Chiar nu vă îngroziți când vedeți câtă incultură răspândiți și încurajați prin astfel de postări??? De fapt lipsa de cultură izbucnește perfid din tot ce faceți pe postul TV. Mi-e scârbă !! și nu m-am putut abține să nu v-o spun. Știu că e degeaba, știu că zâmbiți strâmb pe sub mustață, dar nu mă opresc să sper. Să sper că voi ajunge să trăiesc într-o Românie fără voi, fără alții ca voi, fără oameni care să spună că sculptura lui Brâncuși e urâtă, că pare făcută de un copil de grădiniță,,,,și încă multe-multe altele,,,,și totuși sper să ajung să trăiesc în acea Românie...
31 aug 19:39
Răspunde | Votează email 0 email
Alex
Nu inteleg cu ce ajuta aceasta piatra asa numita "cumintenia pamantului"...Sunt atatia amarati in aceasta tara care nu au nici ce manca iar voi investiti intr-o bucata de piatra.Cu acesti bani ati putea repara spitalele mizere,acolo merg oameni ca sa se vindece si plec mai rau decat au venit!Daca ar fi dupa mine,nu asi da nici 1 leu pe aceasta bucata inutila de piatra,banii trebuiesc investiti in ceva cu adevarat de folos.
16 iul 20:58
Răspunde | Votează email 1 email
oana
mai bine dau banii la saraci sau la spitale
29 mar 20:41
Răspunde | Votează email 0 email
mili
mai hoților si tâlhari la drumul mare tot la popor veniți cu mana'ntinsa? Sunt de acord să mi dau venitul de pe o lună de zile dacă începeți cu colectarea de la hotul,exscrocul de președinte oamenii politici penali,marii evazioniști,mai precis de la toți cei cari cu mândrie și demnitate cu cătușele la maini!!!au fost cazați temporar în beciul domnesc .Cu banii furați de ac.derbedei se pot aduce multe îmbunătățiri,în sănătate,invatamant, pensii,salarii si multe altele Spor la treaba!(adunat) Cu bine !
28 mar 23:44
Răspunde | Votează email 0 email
Shark
tot noi sa platim ? nesimtitilor ! ne ruoeti cu taxele si impozitele si acum vreti intelegere ?
NU !
sa dea bani cei care au furat cu milioanele !
25 mar 13:07
Răspunde | Votează email -4 email
Elena
Mda, romanul obisnuit doar sa i se dea nu si sa ofere nimic.
25 mar 09:42
Răspunde | Votează email 3 email
Maria
Dacă s-ar recupera banii furați în dosarele mari de corupție,(de ex.Microsoft) s ar putea cumpăra toată opera lui Brâncuși si inca multe alte edificii de patrimoniu s-ar putea reabilita.Noua sala a Teatrului National de Opereta, abia construită sta nefolosita ca trebuie niște sume alocate si avize.chiar
23 mar 17:04
Răspunde | Votează email 0 email
RomaniaOnline
http://www.romaniatv.mobi/stiri/sondaj/rtv-mobil-rtv-live-stiri-rtv-romaniatv-romania-tv-live-mobil-realitatea-stiri-romaniatv-www-video-radio
22 mar 09:55
...target="_blank">Adevărul / Andrei Pleşu Sursa foto: România TV În vederea respectării drepturilor de autor (...
20 mar 17:22
Răspunde | Votează email -1 email
matilda pop
Totul sa plateasca acest popor?Ca sa aveti ce fura?DNA-ul isi face treaba pe jumatate,de ce nu se confisca averile celor vinovati pana la gradul iv de familie?Ati avea bani pentru toate.Pana la '89 totul a fost platit cu sudoarea si sangele acestui popor si au venit puii comunistilor,au devalizat totul,au furat totul altii.Ce a ramas acestui biet popor?
Afişează următoarele 10 comentarii
Afişează toate comentariile
1
EUR
4.8731
RON
Ultimele joburi adaugate
24 H