SONDAJ. Traian BĂSESCU, cel mai bun preşedinte post-decembrist. Câţi români l-ar mai vota pe CEAUŞESCU

Traian Băsescu este considerat cel mai bun preşedinte post-decembrist, relevă un sondaj de opinie INSCOP Research, realizat la comanda ziarului Adevarul. Cei chestionaţi au fost întrebaţi şi dacă l-ar vota pe Nicolae Ceauşescu preşedinte, dacă acesta ar putea candida astăzi.

15 dec. 2014, 08:30
SONDAJ. Traian BĂSESCU, cel mai bun preşedinte post-decembrist. Câţi români l-ar mai vota pe CEAUŞESCU

La întrebarea care dintre cei trei preşedinţi post-decembrişti au cele mai bune lucruri pentru ţară, Traian Băsescu se clasează pe primul loc cu 30,3% dintre opţiuni.

El este urmat de Ion Iliescu cu 23,8% şi Emil Constantinescu (19,6%). Un procent important de 26,3% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

În comparaţie cu Nicolae Ceauşescu, opiniile românilor cu privire la cei trei sunt mai nuanţate. Emil Constantinescu şi Traian Băsescu îşi dispută primul loc cu 49,9%, respectiv 49,3% dintre români care cred că cei doi au fost mai buni decât Nicolae Ceauşescu.

Despre Ion Iliescu, 39,1% cred că a fost mai bun decât Nicolae Ceauşescu. 19,1% spun că Emil Constantinescu a fost un preşedinte mai rău decât Nicolae Ceauşescu. 24,1% spun că Traian Băsescu a fost un preşedinte mai rău decât Nicolae Ceauşescu. 23,9% spun că Ion Iliescu a fost un preşedinte mai rău decât Nicolae Ceauşescu.

Inscop: Preşedinţia, Armata, Biserica şi UE conduc în topul încrederii populaţiei în instituţiile publice

INSCOP Research a oferit participanţilor la sondaj ocazia unui exerciţiu de imaginaţie, adresând două întrebări cu privire la opinia faţă de ipoteza unei candidaturi Partidului Comunist Român şi a lui Nicolae Ceauşescu la alegerile parlamentare, respectiv prezidenţiale din zilele noastre.

14,2% dintre români ar pune ştampila pe PCR, în timp ce 8,1% nu sunt hotărâţi. 72,9% nu ar vota PCR în timp ce 4,8% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare.

Dacă Nicolae Ceauşescu ar putea candida astăzi la alegerile prezidenţiale, 17,1% dintre români i-ar acorda votul. 70,9% nu ar lua în considerare acest lucru, 7,2% sunt nehotărţi, iar 4,7% nu ştiu sau nu răspund la această întrebare. Nicolae Ceauşescu pare uşor mai popular decât Partidul Comunist Român.

Cei de peste 50 de ani (peste 25 de ani în 1989) reprezintă categoria de vârstă care l-ar vota pe Nicolae Ceauşescu în proporţia cea mai mare (21,1%), iar cei mai ostili lui Ceauşescu sunt categoria 31-50 de ani (tinerii din 1989) care ar vota pentru Nicolae Ceauşescu doar în proporţie de 12,8%. Un scor surprinzător de ridicat ar obţine fostul preşedinte comunist în rândul tinerilor de 18-30 de ani: 15,5% declară că ar vota cu Nicolale Ceauşescu dacă ar putea candida la alegerile prezidenţiale.

Sondajul a fost realizat în perioada 27 noiembrie – 2 decembrie, pe un eşantion de 1076 persoane, cu o marjă de eroare de ± 3%


loading...