SONDAJ. Un sfert dintre IMM-urile din România au nevoie de roboţi software inteligenţi pentru digitalizare

Potrivit unui sondaj online, aproape un sfert (23,7%) dintre companiile mici şi mijlocii din România susţin că au nevoie de roboţi software pentru a accelera digitalizarea activităţii şi a creşte eficienţa operaţională prin automatizarea operaţiunilor.

12 mai 2021, 13:00
SONDAJ. Un sfert dintre IMM-urile din România au nevoie de roboţi software inteligenţi pentru digitalizare

Un sfert dintre IMM-urile din România au nevoie de roboţi software inteligenţi pentru digitalizare, arată un sondaj online publicat miercuri. Conform cercetării Tailent, companie locală specializată în dezvoltarea de roboţi software inteligenţi, mai mult de jumătate dintre respondenţi (53%) consideră că principalul avantaj al acestor roboţi pentru o afacere ar fi creşterea eficienţei operaţionale, urmat de reducerea costurilor (31,6%) şi de creşterea vânzărilor (18,4%).

În plus, 39% din totalul persoanelor intervievate au spus că echipa ar beneficia de sprijinul tehnologiei RPA pentru a lăsa sarcinile plictisitoare şi repetitive în seama roboţilor software inteligenţi, iar aproape 24% cred că angajaţii se vor putea ocupa astfel de activităţi mai creative.

Pe de altă parte, doar 8% dintre reprezentanţii companiilor sunt de părere că echipa ar putea fi reticentă la integrarea tehnologiei în procesele operaţionale ale companiei, în timp ce 29% apreciază că ar putea exista şi unele temeri că roboţii software ar putea înlocui anumite poziţii din companie.

Citeşte şi Elevii români din echipa de robotică AutoVortex au luat numai aur la Campionatul Internaţional din Rusia

Totodată, aproape jumătate (47,4%) dintre companiile care au participat la sondajul de specialitate afirmă că roboţii software inteligenţi sunt utili pentru a elimina acţiuni repetitive şi pentru a creşte eficienţa operaţională dintr-o organizaţie. În acelaşi timp, circa 30% dintre cei chestionaţi declară că utilizarea de roboţi software poate duce la o creştere a eficienţei muncii de la distanţă, la o dezvoltare mai rapidă a companiei şi la accelerarea digitalizării, cu efecte pozitive asupra evoluţiei afacerii.

„RPA este o industrie care a accelerat puternic în ultimii ani, iar România a devenit deja un furnizor global important de soluţii bazate pe această tehnologie. 24% dintre companiile mici şi mijlocii participante la sondajul Tailent folosesc deja tehnologii de automatizare, iar jumătate spun că iau în calcul integrarea tehnologiei RPA în activitate anul acesta sau în viitor. Cu toate acestea, jumătate dintre companii consideră că principala barieră în implementarea roboţilor software inteligenţi este costul ridicat – deşi peste 47% spun că îl consideră o investiţie fezabilă şi avantajoasă în raport cu beneficiile -, iar peste 36% consideră că se vor confrunta cu o lipsă de pregătire a angajaţilor privind adopţia şi utilizarea tehnologiei RPA”, menţionează sursa citată.

De asemenea, aproape un sfert (23,7%) dintre companiile mici şi mijlocii din România susţin că au nevoie de roboţi software pentru a accelera digitalizarea propriei activităţii şi pentru a creşte eficienţa operaţională prin automatizarea operaţiunilor.

Sondajul Tailent a fost realizat în luna aprilie a acestui an, în mediul online, în rândul reprezentanţilor a 136 de companii mici şi mijlocii din România.

Tailent este un start-up românesc orientat pe dezvoltarea de tehnologii inovatoare de automatizare de tip Robotic Process Automation (RPA) şi care a încheiat parteneriate cu companii din România şi de pe plan internaţional printre care: Visa, ETA2U, Serviceaide, Logiscool, Aliant şi Recycle International.

Citeşte şi Compania de Robotic Process Automation UiPath, fondată într-un apartament din Bucureşti, se pregăteşte de listare pe bursa americană