Sondaj: USL scade 5 procente, PDL ajunge la 16%

După trei luni de guvernare, USL rămâne principala forţă politică a României, deşi a pierdut din mai până în iulie 5 procente din preferinţele electoratului. Conform unui sondaj comandat de Adevărul, pierderea USL este capitalizată de PDL care înregistrează în prezent o cotă de 16%, cu patru procente mai mult decât la alegerile locale din iunie. Cea mai spectaculoasă schimbare de situaţie are loc în privinţa PPDD care a căzut opt procente din aprilie până în iulie. Doar 10% din electorat ar vota cu partidul lui Dan Diaconescu.

RomaniaTV.net
09 aug. 2012, 09:51
Sondaj: USL scade 5 procente, PDL ajunge la 16%

61,4% din români ar alege USL la scrutinul din toamnă, arată sondajul pe luna iulie, realizat de IMAS la comanda ziarului „Adevărul”. Deşi continuă să conducă în clasamentul intenţiei de vot, social-liberalii au suferit o scădere de aproximativ 5% în comparaţie cu procentul înregistrat în luna iunie. Sondajul din urmă cu o lună situa USL la 66,6% în preferinţele oamenilor pentru alegerile parlamentare, cel mai mare scor înregistrat de cele două partide aflate în alianţă.

USL a crescut gradual în topul preferinţelor românilor. Dacă în luna aprilie, când se afla în Opoziţie, USL se afla la o cotă de 48,7%, în luna mai, odată cu preluarea guvernării a crescut în sondaje cu mai bine de 10 procente. De altfel, toate guvernele care s-au perindat la conducerea ţării în ultimii 20 de ani au beneficiat de un val de încredere din partea populaţiei, imediat după instalare.

Conform Adevărul, PDL a intrat pe o turnură ascendentă. Democrat-liberalii s-au raliat mesajelor critice trimise de Uniunea Europeană Guvernului Ponta şi au marşat pe ideea de respectarea statului de drept şi a normelor europene. Astfel, sondajul arată că 16,3% din români ar vota cu democrat-liberalii la alegerile parlamentare, cu aproximativ patru procente mai mult decât cei care şi-au exprimat opinia în luna iunie.

Intenţia populaţiei de a le oferi votul de încredere democrat-liberalilor coincide şi cu creşterea popularităţii lui Băsescu. Acesta şi-a bazat campania în special pe umerii liderilor democrat-liberali, însă, totodată, a devenit şi locomotiva de imagine a partidului.

Partidul Poporului- Dan Diaconescu este în scădere de viteză. După ce în luna aprilie reuşea să depăşească PDL în clasament, înregistrând un procent de 18, 7%, acum, formaţiunea condusă de Dan Diaconescu este într-o scădere de turaţie evidentă. Sondajele din ultimele două luni arată că doar 10% din români ar mai alege Partidul Poporului la scrutinul din toamnă. Liderul partidului, Dan Diaconescu, a intrat într-un con de umbră în ultima vreme, iar formaţiunea pe care o conduce  nu s-a poziţionat de nicio parte în timpul duelului electoral dintre USL şi PDL, fapt ce se răsfrânge asupra electoratului.

Singurul partid care ar mai trece pragul electoral este UDMR, după o creştere de aproximativ două procente în luna iulie. Formaţiunea maghiară este pe cale de a-şi recupera electoratul pierdut odată cu înfiinţarea celorlalte două partide ale minorităţii maghiare, PCM şi PPMT, şi poate reedita în toamnă pragul de 7% atins la alegerile din urmă cu patru ani.