SONDAJ. Va trece moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Dăncilă? VOTAŢI aici

Publicat: Luni, 07 Octombrie 2019 06:50 // Actualizat: Miercuri, 09 Octombrie 2019 10:27 // Sursa: romaniatv.net

Moţiunea de cenzură a intrat în linie dreaptă. A fost citită în Parlament şi va fi suspusă votului în această săptămână. Ambele tabere îşi clamează deja victoria, deşi istoria unor astfel de acţiuni politice a demostrat că multe se pot schimba în mopmentului votului. Voi ce credeţi, va trece moţiunea de cenzură? Votaţi în sondajul alăturat.

Moţiunea de cenzură "Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!" a fost citită joi în plenul Parlamentului, votul fiind programat în această săptămână.

Ludovic Orban mizează pe votul mai multor parlamentari decât cei 237 care au semnat documentul. Şi liderul ALDE Călin Piopescu Tăriceanu, până în august partener de guvernare al PSD, a declarat că ” vor fi bine peste 240 de voturi pentru moţiune, deci pentru căderea Guvernului". Pe de altă parte, PSD susţine că moţiunea va cădea pentru că nici cei de la Opoziţie nu vor să preia guvernarea.

Moţiunea de cenzură iniţiată de PNL şi susţinută de celelalte partie de opoziţie, dar şi de 4 parlamentari PSD, şi intitulată ”Ca să reconstruim România, Guvernul Dăncilă trebuie demis de urgenţă!” notează că Guvernul Dăncilă poate să fie numit guvernul şanselor ratate pentru România, reproşează Guvernului lipsa investiţiilor în infrastructură, sănătate şi educaţie, faptul că nu a elminat recursul compensatoriu în pofida tragediilor produse în România, că a transformat România într-o ţară nesigură pentru cetăţenii săi. ”Pentru Guvernul Dăncilă, incompetenţa combinată cu obedienţa este reţeta succesului în carieră!”, afirmă autorii textului. Ei promit un guvern suplu, european, cu 15 ministere, format dintr-o echipă de oameni competenţi, care au demonstrat profesionalism, integritate şi responsabilitate în întreaga lor carieră.

Potrivit Constituţiei, moţiunea se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

Moţiunea de cenzură se adoptă cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor. Votul este secret, cu bile.

Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.

Conform Regulamentului şedinţelor comune ale celor două Camere, moţiunea de cenzură se prezintă în şedinţa comună a celor două Camere în cel mult 5 zile de la data depunerii. De asemenea, în toate cazurile în care Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţe comune, adoptă legi, hotărâri sau moţiuni de cenzură, trebuie să fie prezenţi cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.  Înaintea votului final, ce va fi exprimat asupra iniţiativelor legislative, hotărârilor sau asupra moţiunii de cenzură, preşedintele de şedinţă va verifica, prin apel nominal, întrunirea cvorumului legal, dacă un lider de grup solicită acest lucru. Dacă în sală nu sunt prezenţi cel puţin jumătate plus unu din numărul deputaţilor şi senatorilor, preşedintele care conduce şedinţa comună a celor două Camere amână votarea până la întrunirea cvorumului legal.

”Prezenţa la şedinţele comune a deputaţilor şi senatorilor, membri ai Guvernului, este obligatorie la dezbaterea şi adoptarea proiectelor de legi din sfera lor de competenţă, la dezbaterea învestiturii şi a moţiunii de cenzură, a mesajelor Preşedintelui României şi a declaraţiilor de politică generală ale Guvernului”, se mai arată în regulament.

loading...
1 Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
07 oct 08:28
Răspunde | Votează email 1 email
NAE
Acest clantau de orban isi rupe definitiv gitul cu motiunea lui de trei parale.Urmeaza KWI
1
EUR
4.8393
RON
05 Jun
noapte 15 °
zi 31 °
Ultimele joburi adaugate
24 H