Sophia Loren, rugată de ecologişti să renunţe la titlul de „naşă” a unui vas de croazieră

Ecologiştii italieni i-au cerut actriţei Sophia Loren, sâmbătă, să oprească accesul unui uriaş vas de croazieră - denumit în onoarea ei - în laguna veneţiană, din cauza distrugerilor potenţiale pe care acesta le-ar putea cauza clădirilor şi delicatului ecosistem din Veneţia.

RomaniaTV.net
03 iun. 2012, 13:36
Sophia Loren, rugată de ecologişti să renunţe la titlul de „naşă” a unui vas de croazieră

MSC Divina, pe care celebra actriţă italiană l-a botezat luna trecută în Franţa, este un vas de 139.500 de tone, care poate transporta 3.500 de pasageri şi un echipaj de aproape 1.000 de oameni.

„Nu ne vine să credem că doriţi ca numele dumneavoastră, care este o legendă în Italia şi în lumea întreagă, să fie asociat cu o navă care contribuie la distrugerea Veneţiei, care este o parte din patrimoniul umanităţii”, se afirmă într-o scrisoare deschisă făcută publică de grupul de activişti ecologişti No Big Ships Venice Committee.

„Vă cerem să renunţaţi la rolul dumneavoastră de «naşă» a vasului. Veneţia şi lumea întreagă va vedea în asta un gest divin. Veneţia aparţine lumii întregi. Ajutaţi-ne să o salvăm”, se afirmă în aceeaşi scrisoare, adresată celebrei actriţe italiene.

Câţiva protestatari au afişat o pancardă cu textul „No Big Ships”, sâmbătă, în timp ce vasul MSC Divina trecea prin faţa pieţei San Marco.

După accidentul vasului Costa Concordia din luna ianuarie, ecologiştii au iniţiat o serie de demersuri pentru a interzice accesul vaselor mari în laguna veneţiană.

Costa Concordia a eşuat în apropiere de insula toscană Giglio, după ce s-a ciocnit de câteva stânci. Accidentul a cauzat moartea a cel puţin 30 de persoane.

Această catastrofă a readus în atenţie situaţia lagunei din Veneţia, probabil zona maritimă italiană cu cel mai delicat ecosistem, în care vasele de croazieră de dimensiuni uriaşe intră pentru a-şi lăsa pasagerii până în centrul istoric al oraşului şi chiar pe Canal Grande.

În scrisoarea deschisă adresată actriţei Sophia Loren, semnatarii ei susţin că astfel de vase de dimensiuni mari poluează aerul, iar vibraţiile şi valurile cauzate de trecerea lor prin zonă distrug fundaţiile palatelor istorice şi bisericilor din Veneţia.

„Veneţia şi laguna ei sunt incluse în patrimoniul mondial şi riscă un dezastru ecologic în fiecare zi din cauza trecerii prin apropiere a unor astfel de monştri ai mării”, afirmă semnatarii scrisorii.

Italia Nostra, cel mai mare grup de conservaţionişti ecologişti din Italia, se opune de multă vreme accesului vaselor de croazieră mari în laguna veneţiană.

Vasul MSC Divina are pe una dintre punţi un apartament de lux care se numeşte Sophia Loren şi care este decorat cu fotografii uriaşe ale actriţei italiene, surprinsă în diverse scene din filmele în care a jucat de-a lungul carierei sale.