Sorin Apostu a demisionat de la Primăria Clujului. Vezi scrisoarea acestuia către clujeni

Sorin Apostu, arestat pentru fapte de corupţie, a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca. Într-o scrisoare deschisă adresată locuitorilor oraşului, Apostu susţine că, după demisie, cariera sa politică şi administrativă încetează şi că va aştepta ca justiţia să îşi urmeze cursul şi să îşi poată dovedi nevinovăţia.

RomaniaTV.net
15 feb. 2012, 14:34
Sorin Apostu a demisionat de la Primăria Clujului. Vezi scrisoarea acestuia către clujeni

Unul dintre apărătorii lui Sorin Apostu a declarat pentru Mediafax că acesta şi-a dat demisia din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, demisia fiind înregistrată, miercuri, la Registratura Primăriei.

„Decizia îi aparţine domnului primar, a fost o decizie luată mai de mult, dar înregistrată doar astăzi (miercuri – n.r.). Unul din motive ar fi că, de mai multe ori, instanţa a spus, la menţinerea arestului, că în calitate de primar Apostu ar putea săvârşi şi alte infracţiuni şi să influenţeze martori. Acum se pune capăt acestor speculaţii”, a spus Ban.

Sorin Apostu a transmis o scrisoare deschisă clujenilor, în care le spune că se desparte de ei „cu inima împăcată”.

„Dragi clujeni, astăzi (miercuri – n.r.) îmi depun demisia din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca. Mă despart de dumneavoastră cu inima împăcată că am făcut tot ce am putut pentru a moderniza Capitala Transilvaniei, pentru a face din Cluj-Napoca un exemplu de dezvoltare economică şi administrativă. Regret enorm că nu am putut duce la bun sfârşit tot ceea ce mi-am propus, dar plec din funcţia de primar cu speranţa că veţi rămâne uniţi în jurul ideii de Cluj European şi cu convingerea că traseul ascendent al acestui minunat oraş nu mai poate fi oprit. Cariera mea politică şi administrativă încetează astăzi. Voi aştepta ca justiţia să îşi urmeze cursul şi să îmi pot dovedi nevinovăţia”, susţine Apostu,  în scrisoarea deschisă înregistrată miercuri la Centrul de informare pentru cetăţeni al Primăriei Cluj-Napoca şi dată publicităţii de biroul de presă al instituţiei.

El a menţionat că doreşte a le mulţumi „colegilor din Primărie” şi tuturor celor cu care a lucrat „cu gândul la binele şi dezvoltarea Clujului”.

„Alături de dumneavoastră am construit imaginea unui oraş modern spre care întreaga Românie priveşte cu admiraţie. Voi rămâne mereu cu Clujul în suflet şi cu clujenii în inimă”, a adăugat Apostu.

Cererea de demisie din funcţie a lui Sorin Apostu a fost înregistrată, miercuri, la ora 16.19, la Primăria Cluj-Napoca.

Secretarul Consiliului Local Cluj-Napoca, Aurora Ţărmure, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că după înregistrarea cererii de demisie din funcţie a lui Apostu, va fi convocată o şedinţă de îndată a Consiliului Local Cluj-Napoca, pentru a se lua act de demisie.

„Secretarul CL Cluj-Napoca va întocmi un referat care va fi trimis prefectului judeţului Cluj, care va emite ordinul prin care ia act de demisie şi constată încetarea de drept a mandatului de primar. După ordinul prefectului, Consiliul Local Cluj-Napoca se va întruni şi va relua procedura de desemnare a unui primar interimar, aşa cum s-a procedat după suspendarea din funcţie a lui Sorin Apostu”, a explicat Ţărmure.

Tiberiu Ban, unul dintre apărătorii lui Sorin Apostu, declara că decizia îi aparţine lui Sorin Apostu şi că fusese luată de mult timp.

Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia au fost arestaţi preventiv, în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj. Cei doi au făcut recurs la măsura arestării preventive, însă instanţa supremă le-a respins solicitările. De asemenea, Sorin Apostu a cerut să fie eliberat sub control judiciar, dar instanţa supremă i-a respins solicitarea.

Ca urmare a arestării, Apostu a fost suspendat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, pe care o ocupa din 2009.

Potrivit DNA, Sorin Apostu a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş S.A, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

Sorin Apostu şi Călin Stoia au fost mutaţi, la sfârşitul lunii ianuarie, din Penitenciarul Gherla la Spitalul Penitenciar Dej, avocaţii celor doi susţinând că starea de sănătate a acestora s-a înrăutăţit „din cauza condiţiilor inumane de detenţie”.